Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Dünyevîleşmenin meyveleri



İhtilâllerin ülkeye verdiği maddî zararın yanında, insanlara verdiği ‘manevî’ zararlar da vardır. Maddî zararlar bir şekilde telâfi edilebildiği halde, sinelerde açılan manevî yaraların telâfisi daha zor olmaktadır.

12 Eylül 1980 ihtilâlinin Türkiye’ye verdiği maddî zarar ifade edilirken, “En az 30 yıl geriye gittik” denilir. Türkiye’nin maddî anlamda kalkınmasına en büyük darbelerin, sözkonusu ihtilâllerle vurulduğu genel kabul gören bir tesbittir. Öyle ki, ihtilâle imza atan ‘Netekim Paşa’ bile “İhtilâller çare olmadı” itirafında bulunmuştur.

Yaşanan açık ve gizli ihtilâller bir arada düşünüldüğünde, Türkiye’nin ilerleyememesinin sebebi anlaşılır. Buna rağmen, Türkiye ve dünya gerçeklerinden habersiz olan bazı ‘aydın’lar, bu gerçeği gizlemek pahasına; ‘inanç’larımızın maddî anlamdaki kalkınmamıza engel olduğunu söyleyebilmişlerdir.

İhtilâllerin ülkemize verdiği maddî zararı ölçmek, onları bir şekilde telâfi etmek mümkün. Peki, aynı ihtilâllerin insanlarımızın sinesinde sebep oldukları manevî yıkımı ölçmek kolay mı? Maddî yıkımı ölçmek, tartmak kolay; ama manevî yıkımı tartıya vurmak mümkün değil. Tahribatı ölçmek kolay olmadığı için, telâfi edebilmek de kolay olmuyor.

Uzun süre hazırlığı yapılarak sahneye konulan 12 Eylül ihtilâlinin manevî cenahtaki zararları, muhtemelen maddî cenahtaki zararlarından daha büyük olmuştur. Çünkü, maddî zararları 10-15 yılda kısmen telâfi edilebildiği halde; manevî tahribatı aynı ‘kolaylıkla’ telafi edilememiştir. Üstelik, sonraki yıllarda devam eden manevî tahribat sebebiyle yaralar daha da derinleşmiştir.

‘Dünyevîleşme’ olarak özetleyebileceğimiz bu ‘manevî tahribat/hastalık’ ihtilâl sonrası hükûmetlerce de sürdürüldü. Her şeyi maddede arayan, ‘para’ya gereğinden daha fazla önem atfeden anlayış, beraberinde manevî değer yargılarında aşınmayı da getirdi. Dünyevîleşme; ‘şeâir’leri savunamama ve her konuda taviz verme olarak cemiyet hayatına yansıdı. Dünyevîleşme tehlikesi, son yıllarda da artarak devam ediyor. Bunu görmek için, ‘alternatif tatil reklâmları’na bakmak yeterli olur. Öyle ya, dünyevîleşen ‘dindar zengin’ler; kazandıkları ‘bol para’yı başka türlü nerede harcayabilir ki?

İsimlerin değişmesiyle ‘hakikat’in değişmediğini unutmamak lâzım. “Zengin Müslüman”larımız, “fakir Müslümanlar”la aralarında ‘alternatif’ duvarları örmekten uzak durmalıdır. “Normal zengin”lerimizin yaptığı her işi, ‘alternatif’ adıyla başka bir şekilde yapmak “Müslüman zengin”lerimiz açısından doğru mudur?

Yakın zaman önce bir bakanın, “Başörtüsü meseleri, sadece yüzde 1.5’un sorunudur” meâlindeki tesbiti de bir yanıyla acı, bir yanıyla da ‘doğru’ bir tesbittir. Çünkü, dünyevîleşme anlayışının galip gelmesi sebebiyle, yasağa muhatap olanlar ‘şeâiri’ savunmak yerine, “Başını aç oku” ya da “Peruk takarak oku” fetvalarına sığındı. Bu şekilde güya ‘yasak’ aşıldı. Ama bu yapılırken yaşanan ‘aşınma’ göz ardı edildi. Neticede, kala kala “Yüzde 1.5” sağlam kaldı. (“1.5 müridim var” menkıbesini de hatırlayalım.)

Yeni dönemde de dünyevîleşme tam hızıyla devam etmeye aday. Allah’ım, bizi ‘dünyevîleşme’ tuzağından koru. Âmin.

27.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.07.2007) - Milleti suçlamak olmaz

  (24.07.2007) - Kazanan da olur, kaybeden de

  (23.07.2007) - Siyasetçiler vebal altında

  (22.07.2007) - Neticesi hayrolsun

  (21.07.2007) - Son gün vaadleri unutulmasın!

  (20.07.2007) - ‘Temiz eller’ ne zaman?

  (19.07.2007) - “Türkiye’nin hedefleri” unutuldu mu?

  (16.07.2007) - Bedel ödemeden siyaset yapmak mümkün mü?

  (15.07.2007) - Mağdurlar meydanlara

  (14.07.2007) - ‘Türkiye gerçeği’ni CHP de anlayacak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004