Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Başörtüsü ve anayasa



AKP’nin seçim öncesinde yeni ve sivil bir anayasa için kuvvetli bir taahhütte bulunmadığı, “Nice AK yıllara; güven ve istikrar içinde durmak yok, yola devam” adıyla yayınlanan seçim bildirgesinin konuya ilişkin yarım sayfalık bölümündeki donuk ifadelerle sabit.

Buna karşılık, seçimin ardından, AKP’nin oluşturduğu bir akademisyenler komisyonu tarafından hazırlandığı belirtilen anayasa taslağı ile ilgili haberler günlerdir medyada yer alıyor.

Ve bu haberlerde, öteden beri statüko cenahı ile AKP arasında gerginlik konusu olagelmiş “mayınlı alanlar”da, statüko açısından son derece tahrik edici sayılabilecek mesajlar veriliyor.

Yüksek yargı ve YÖK’le ilgili radikal düzenlemeler, vatandaşlık tarifinin değişmesi, Atatürk ilke ve inkılâplarına yapılan referansların azaltılması, hattâ eğitimde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılması bunların başında geliyor.

Bunların peyder pey gündeme taşınması ise, haliyle karşı tepki birikimini besliyor. Adeta bir red cephesinin oluşması isteniyor, bekleniyor.

Ve bu da oluyor. Taslak bir “AKP anayasası” olarak mahkûm ediliyor ve filmin bir kez daha geriye sarıldığı, yani mâlûm kutuplaşma ortamının bu taslak üzerinden yine kızıştırılmaya doğru götürüldüğü sıkıntılı bir sürece giriliyor.

Nitekim AKP yönetimi de bunu görmüş olmalı ki, günlerce devam eden suskunluğunu bozarak, Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın ağzından, basında haberleri çıkan taslağın partiye ait olmadığını, hazırlayan uzmanları bağladığını açıkladı.

Bu demektir ki, şimdiye kadar taslağa atıfla haber konusu yapılan değişikliklerin çoğunun gerçekleşme şansı ve ihtimali son derece zayıf.

Başörtüsü yasağını anayasaya konulacak bir cümle ile kaldırma meselesi bunların başında geliyor. Medyadaki ilk haberlere göre bu konu hakkında anayasaya “Kimse eğitim ve öğrenim hakkından kılık kıyafeti nedeniyle alıkonamaz” veya “Eğitim-öğretim kurumlarında kılık-kıyafet serbesttir” cümlelerinden biri konulmak suretiyle sorunun çözülmesi öngörülüyordu.

Birkaç yönden problemli ve sıkıntılı bir formül bu. Yöntem olarak, Özal’ın ters tepen ve sıkıntının bugünkü noktaya gelmesini netice veren “kanunla çözme” girişiminin anayasa üzerinden tekrarı niteliğinde. Ama başörtüsünü anayasanın değişmez maddelerine aykırı sayan zihniyet karşısında başarı şansı az, gerilimi daha ileri boyutlara taşıma ihtimali ise yüksek.

Başörtüsünün Köşke çıkmasına karşı oluşan hazımsızlığın ne gibi sonuçlar vereceğinin kestirilemediği bir tedirginlik ortamında işin bir de bu yoldan kaşınması krizi iyice tırmandırabilir.

Bunun önünü kesmek için olsa gerek, Fırat “Böyle bir madde anayasada yer almaz. Anayasa yönetmelik değildir” diye noktayı koydu.

Bu durumda, Başbakanın bu konuda ayrıca konuşmasına bile gerek kalmayabilir. Ki Erdoğan seçim öncesinde, başörtüsü için hiçbir zaman çözüm vaadinde bulunmadığını defaatle tekrarlamış ve çözüm için gerektiğini söylediği “kurumsal mutabakat”ın tahakkukunu 367’nin üzerinde milletvekili çıkarma şartına bağlamıştı.

Yani, başörtüsü açısından AKP cephesinde yeni birşey yok. Hayrünnisa Hanımın Köşke çıkmasının ne getirip ne götüreceği ise meçhul.

01.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.08.2007) - Taşlar oturuyor mu?

  (30.08.2007) - Allah mahcup etmesin

  (29.08.2007) - Kandil ve rahmet

  (28.08.2007) - Artık balayı yok

  (26.08.2007) - Microsoft ve Çankaya

  (25.08.2007) - Anayasa taslağı

  (24.08.2007) - Cendere

  (23.08.2007) - Anayasa ve Kemalizm

  (22.08.2007) - Asker “çıldırır” mı?

  (21.08.2007) - Yine sıkıntılı başlangıç

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri