Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Anayasa taslağı



12 Eylül’ün eseri olan 1982 anayasasından kurtulmak, bu ucubenin yüzde 92 oyla halka “kabul” ettirildiği günden beri Türkiye’nin öncelikler sıralamasının en başında yer alıyor.

Bu anayasa tamamen yürürlükten kaldırılıp yerine gerçek anlamda sivil ve demokratik bir anayasa ikame edilmediği müddetçe demokrasinin, hak ve özgürlüklerin, gelişmenin yolu açılmaz; krizlerden kurtulmamız mümkün olmaz.

Bu anayasa ile geride bıraktığımız çeyrek asır, bu gerçeği defalarca teyid eden gelişmelere sahne oldu. 28 Şubat, siyasetin bir türlü rayına oturmaması, asker ve yargı gibi kurumların üzerindeki siyasallaşma gölgesinin kaldırılamaması, peş peşe gelen krizler bunun tipik örnekleri.

Gelinen noktada, Türkiye’yi sıkboğaz edip önünü tıkayan bu takozun kaldırılması, artık bir hayat-memat meselesi haline gelmiş durumda

2002 seçiminde halktan anayasayı değiştirecek bir Meclis çoğunluğu isteyen, buna çok yakın bir sayı ile sandıktan çıkan ve bir ara Meclis içi transferlerle bu sayıyı da yakalayan AKP, ne yazık ki bu engeli kaldırmayı başaramadı.

Bunun bedelini de, yapmak istediği bazı yapısal reformların, statükonun anayasadan güç alarak gösterdiği direnişe takılmasıyla ödedi.

Ancak buna rağmen halk, 22 Temmuz’da, hep birlikte yaşayıp izlediğimiz mâlûm sebeplerle, AKP’ye bir şans daha verdi. Bu şans bu defa iyi kullanılabilirse Türkiye’nin önü açılır, yoksa işimiz yine zor.

Aslına bakılırsa, anayasa bahsinde AKP’nin seçmene verilmiş güçlü bir taahhüdü yok. Seçim beyannamesinin ilgili bölümünde konu, sahiplenmeyen, “temennî” ifadeleriyle geçiştiriliyor. (Bkz. “Nice AK yıllara” kitabı, s. 12.)

Buna karşılık, son günlerde medyada, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir heyete hazırlatılan ve 177 maddelik anayasanın 100 küsur maddesinde değişiklik öngördüğü belirtilen taslakla ilgili farklı haberler yayınlanıyor.

Bazılarına göre taslağın, parlamentoda oluşturulacak partilerarası komisyonda ele alınarak 2008 yılında sonuçlandırılması planlanıyor.

Buna karşılık, işi komisyona havale etmeden AKP’nin inisiyatifiyle, en geç bu yıl sonuna kadar bitirme hesabından söz edenler de var.

AKP içinde bu yaklaşımı savunanlar, anayasa taslağının kaderini Meclisteki diğer partilerin rızasına bağlamak yerine, konuyu akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte götürüp kamuoyuna mal ederek Meclisi bu yolla etkileme stratejisini tercih etmiş görünüyorlar.

Bakalım, yeni hükümetin ve parti yönetiminin tercihi ne olacak ve bu strateji işleyecek mi?

Burada en önemli ve kritik noktalardan biri, AKP’yi “takiyye” şüphesiyle yakın takip altında tutmayı sürdüren statüko güçlerinin, “Rejimin temelleriyle oynatmayız” tavrıyla sergileyegeldikleri direnişin bu defa aşılıp aşılamayacağı.

AKP’nin, “İlk dört maddeye dokunmayacağız, ilke ve inkılâplara atıflar aynen devam edecek” taahhüdü, bu direnişe verilen bir söz.

Peki, statüko yüksek yargı ve YÖK gibi kilit noktalardaki yapı ve işleyişe yeni kurallar getirilmesini nasıl karşılar? Meclis iradesine saygıyla boyun eğer mi, yoksa yeni krizler çıkararak işi yine yokuşa mı sokar? Şimdilik meçhul.

Umarız, bu kez sonuç alınır ve önümüz açılır.

25.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2007) - Cendere

  (23.08.2007) - Anayasa ve Kemalizm

  (22.08.2007) - Asker “çıldırır” mı?

  (21.08.2007) - Yine sıkıntılı başlangıç

  (19.08.2007) - İkazlar

  (18.08.2007) - Yeni sınavlar

  (17.08.2007) - Başörtülü first lady

  (16.08.2007) - Yeni denklem

  (15.08.2007) - Gül'ün adaylığı

  (14.08.2007) - İklim sancıları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri