Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Anayasa ve Kemalizm



22 Temmuz seçim kampanyasının en çok eleştirilen taraflarından biri, çözüm bekleyen temel meselelerle ilgisi olmayan, son derece seviyesiz polemikler üzerinde yürütülmesiydi.

İp, darağacı, Erdoğan’ın kol saatinin fiyatı, oğlunun aldığı gemi/gemiciğin özellikleri gibi...

Buna karşılık, mitinglerde meselâ yeni ve sivil bir anayasa bahsi hiç açılmadı. Konu partilerin kimse tarafından okunmayan seçim beyannamelerinde saklı kaldı. Kimse de merak etmedi.

Gerçi Erdoğan 2002’de olduğu gibi halktan yine anayasayı değiştirmelerine yetecek sayıda milletvekili istedi. Ama nasıl bir anayasa öngördüklerini söylemedi, halk da sorma ihtiyacı duymadı. Zaten böyle birşey de beklenemezdi.

Ama hiç değilse aydınların bu konuda inisiyatif alıp, seçimi vesile kılarak verimli bir anayasa tartışması açmaları gerekirdi, o da olmadı.

Şimdi yeni Meclisin cumhurbaşkanı meselesinden sonra anayasaya el atması bekleniyor.

Ancak orada da talihsiz bir başlangıç yapıldı. AKP’nin sol kökenli anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül, Kemalizmin ve Atatürk ilke ve inkılâplarının anayasadan çıkarılması gerektiğini söylemeye kalktı, ama hemen pişman edildi.

Aslında Üskül’ün söylediği son derece doğruydu ve Türkiye’deki anayasa, daha doğrusu sistem sorununun bam telini yakalamıştı.

Ama böylesine kritik ve duyarlı bir konuda altyapıyı oluşturmadan ve zamanlamayı iyi tayin etmeden yapılacak bir çıkışın başarı şansı yoktu.

Nitekim öyle de oldu.

Devrim muhafızlarının derhal başlattığı yaylım ateşi karşısında en başta partisi Üskül’ü savunmadı. Yakın zaman önce AKP paneline davet edilip konuşturulan, sonra da Kemalistlerin başlattığı linç harekâtı karşısında yüz üstü bırakılan Atilla Yayla’nın yaşadıkları, bu defa Üskül olayında tekrarlandı. Ve Üskül sindirildi.

“Atatürk ortak değer. Anayasada elbette ki kurucu lider olarak ona atıf yapılacak” manevrasıyla vaziyet kurtarılmaya çalışıldı, ardından da tartışma dondurulup yine sümenaltı edildi.

Ve akabinde, AKP’nin hazırladığı yeni anayasa taslağında Atatürkçülüğe yapılan atıfların aynen korunduğu haberleriyle, Üskül’ün ilk çıkışının surda açtığı “gedik” tamamen kapatıldı.

Oysa bu tartışma ya hiç başlatılmamalı, veya başlatıldıysa sonuna kadar arkasında durulmalı ve neticelendirmek için kararlılık gösterilmeliydi.

Aslında gerçek şu ki, Türkiye bu meseleyi mâkul bir sonuca bağlayamadığı, Atatürk’ü ve Atatürkçülüğü dokunulmaz bir tabu olmaktan çıkaramadığı müddetçe hiçbir yere varamaz.

Nitekim onca çabaya rağmen çözülemeyen kronik sorunların temelinde hep bu mesele var: başörtüsünden din eğitimine, 301’den Ayasofya’ya, Patrikhaneden ruhban okuluna kadar...

Son tartışmada AKP bir kez daha araziye uyan bir tavır sergiledi ve dahası başörtüsünü bile yine Atatürk’ü referans göstererek savunma ısrarını sürdürdü. Böyle bir tavırla sivil bir anayasa reformu yapılması ne derece mümkün?

Yine de, herşeye rağmen, son günlerde basına sızdırılan anayasa taslağındaki değişikliklerin başarılmasını temennî ediyoruz. Sözü edilen hususların kısmen dahi olsa gerçekleşmesi demokrasiye yeni mevzi ve alanlar kazandırabilir.

Geciktirilmemesi ve sulandırılmaması şartıyla.

23.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.08.2007) - Asker “çıldırır” mı?

  (21.08.2007) - Yine sıkıntılı başlangıç

  (19.08.2007) - İkazlar

  (18.08.2007) - Yeni sınavlar

  (17.08.2007) - Başörtülü first lady

  (16.08.2007) - Yeni denklem

  (15.08.2007) - Gül'ün adaylığı

  (14.08.2007) - İklim sancıları

  (05.08.2007) - Yeni Asya ve pazarlık

  (04.08.2007) - Tıkanma ve çıkış noktası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri