Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hasan YÜKSELTEN

‘Askerimiz fakirdendir’



Bu makalenin başlığı Yemen türküsünün bir mısrası aslında. Belki hatırlarsınız, şöyle diyordu yaklaşık yüz yıl önce yazılan o türküde:

Yemen yolu çukurdandır,

Karavana bakırdandır,

Zenginimiz bedel verir,

Askerimiz fakirdendir.

Sosyal adaletsizliği bence en çarpıcı bir şekilde dile getiren mısralardır bunlar. Aradan yüz yıla yakın bir zaman geçmiş, ama pek de birşey değişmemiş aslında. Adil bir sosyal paylaşımı olmayan bir toplumun insanları halen yaşarken de ölürken de ayrımcılığa maruz kalıyor malesef. Bizler 'kurşun adres sormaz' diye biliriz, ama bizim ülkemizde soruyor galiba. Zamanında oğullarını, kocalarını Yemen'e gönderen fakir Anadolu kadınları yıllarca, "Gece bir ses geldi derinden derinden / Beni mi çağırdı Yemen çöllerinden" diye ağıt yaktılar. Bugün de şehit olanların ailelerine baktığımızda çoğunlukla alt tabaka sosyal hayatından insanlar olduğunu görüyoruz.

Bu topraklar yüzyıllardır sorgulamanın yapılamadığı, devletin ve resmî ideolojinin kutsal kabul edildiği, bireyin haklarının hiçe sayıldığı, birilerinin dokunulmaz haklara sahip olduğu topraklar olagelmiştir maalesef. Birçok gazetecinin yıllardır dile getirdiği, ama cevabı halen alınamamış sorularımız var bizim. Mesela, Nişantaşı’ndan veya Bağdat Caddesi’nden kaç şehit cenazesi kalktığı, subay veya bürokrat çocuklarının nerelerde askerlik yaptıkları, oğlunu ölüme gönderirken itiraz edilmeyen başörtülü annenin, orduevine neden alınmadığı, vs. gibi. Her şehidin ardından, "Onları unutmayacağız" diye nutuklar atılan bu ülkede, daha şehit sayısının bile doğru dürüst bilinemiyor olması, yuvarlak rakamlarla ifade edilmesi de insan hayatına verilen önemi ortaya koyuyor kanaatindeyim. Diğer taraftan, vatan sevgisini kendi tekellerinde tuttuklarını zanneden bir kısım insanlar da sorulması gereken soruları sormak yerine sokaklarda taşkınlık yapmayı, milleti rahatsız etmeyi, cahiliye devrinden kalma ırkçı sloganlar atmayı vatanseverlik zannediyorlar. Oysa gerekli sorgulamalar yapılmadıkça, cevap ve hesap vermesi gereken sorumlular bilakis kahraman gibi alkışlanmaya devam edildikçe, hiçbir problemi halletmek mümkün olmaz.

Savaş çığırtkanlığı ve hamaset edebiyatı ile başkalarının çocukları üzerinden kahramanlık yapmaya çalışan kişilerin aklına uyarak da problemleri çözmek mümkün olmuyor. Zira onlar için nedir ki çocukları cepheye yollamak? Onlar veya Onların çocukları nasılsa o cephede olmayacaktır. Kendi ölümlerini akıllarına getirmeyenler, başkalarının hayatının değerini de bilemiyor. Binlerce kişinin ölmesi onlar için bir anlam ifade etmiyor. Onlar için önemli olan bir insanın ölümü değil çünkü, borsada hisselerinin değer kaybetmemesi veya şirketlerinin kârlılığı… Savaş ve ölüm üzerine, başkalarının acıları üzerine kurulacak refahtan nasıl haz alabileceklerse?

Dünya dönüyor, zaman ilerliyor, ama bu topraklarda yüz yıllardan beri hakim olan anlayış maalesef değişmiyor. Geçen hafta gazetelere yansıyan bir haberde şöyle deniyordu: Her türlü kanamayı birkaç dakika içinde durduran kapsülü dünyada ilk kez Türk bilim adamları geliştirdi. Klinik deneylerini yürüten Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, "Bu ürün bugüne kadar kanama durdurma mekanizmasıyla ilgili bildiğimiz verileri alt üst etti. Kanama durdurma mekanizması tamamen farklı. Her türlü kanamayı birkaç dakika içinde durdurabiliyor. Tüm dünyada kan kaybından ölümleri bu sayede önlemeyi amaçlıyoruz" dedi.

Başka bir kapsül daha üretilebilseydi keşke. Yıllardır bu coğrafyada gereksiz bir yere akan kanı ve yüzyıllardır ortadan kaldırılamayan adaletsizlikleri önleyebilen bir kapsül. O zaman Yemen türküsünü de geçerliliğini yitirmiş nostaljik bir türkü olarak dinlerdik belki. Keşke…

01.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.08.2007) - Ağustos böceğinin vedâ turları

  (13.06.2007) - Zaman iktisat zamanı

  (26.04.2007) - Tutamıyorum zamanı

  (14.04.2007) - Özgürlüğün esareti

  (19.02.2007) - Her nefes alışımız bayram

  (27.01.2007) - Elveda E5!

  (02.01.2007) - Piyango kuyruklarında uzayan hayatlar

  (26.12.2006) - Cinsel terör

  (25.11.2006) - İmaj devri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri