Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kemal BENEK

Kemalist Müşerref



1999’da darbe yaparak iktidara gelen General Pervez Müşerref, demokrasiye geçiş arefesinde ikinci bir darbe daha yaptı. 1999’daki ilk darbeyi bizzat yaşayan bir Pakistan uzmanının bize anlattıkları:

“Müşerref darbeyi yaptığında Pakistan’daydım. İki gün sonra televizyona çıktı. Kucağında da finosu vardı. ‘Ben ülkem için Atatürk olmak istiyorum. İlk ziyaretimi de Türkiye’ye yapacağım’ dedi. Hemen ardından Mevdudi’nin talebelerinden oluşan Cemaat-i İslâmî ‘biz bu ülkeyi Kemalizme açmayacağız. Türkiye’deki kardeşlerimizin neler çektiğini çok iyi biliyoruz’ karşılığını verdi. Bunun üstünden 4-5 saat geçtikten sonra Müşerref tekrar televizyona çıktı. ‘Sözlerim yanlış anlaşıldı. Müslüman bir ailedenim. Dinime inanıyorum, bağlıyım. İlk ziyaretimi de Türkiye’ye değil Suudi Arabistan’a yapacağım’ dedi. Apar topar Suudi Arabistan’a gitti. Orada 2-3 gün kaldı. Sonra Kuveyt ve Bahreyn’e gitti. Ondan sonra Türkiye’ye geçti.”

Çıkmaz sokaktan anayasa çıkar mı?

Anayasa tartışmalarına katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mümtaz’er Türköne’nin katıldığı bir sempozyumda anlattığı Türkiye gerçeği:

“22. dönemle ilgili şöyle bir fıkra anlatılır. AK Partili milletvekillerine soruyorlar. ‘Kanun tasarısı Meclise geldiği zaman neye göre oy kullanırsınız.’ ‘Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’a bakıyoruz’ diyorlar. Aynı soruyu CHP’lilere soruyorlar. ‘Biz de Salih Kapusuz’a bakıyoruz’ diyorlar. Yeni anayasa hazırlanmasında da en ciddî sorun bu. Ne söylendiği değil. Kimin söylediği çok önem taşıyor. Anayasanın muhtevası ile pek fazla ilgilenen olmuyor. Ortaya bir şey atılınca önce kimin söylediği araştırılıyor buna göre bir kutuplaşma ve tavır geliştiriliyor. Anayasa çıkmaz sokağın içine giriyor.

Mahkemelerdeki marangoz hatası

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığının 2008 yılı bütçesini sunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den sonra muhalefet parti milletvekilleri söz aldı.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, mahkemelerdeki “marangoz hatası”nı hatırlattı. Mahkemelerde savcıların yüksek kürsüde oturmasını eleştiren Kaplan, “savcı ve avukatlar mahkemede aynı seviyede yer almalı. Bari bundan sonraki projelerde bu dikkate alınsın. Marangoz hatası düzeltilsin” talebinde bulundu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da anayasa taslağından şikâyet etti. Kalaycı, “Türksüz ve Atatürksüz anayasa taslağı gündeme gelmiş. Türkiye’ye hakaret edenler ödül almış. AKP de ödül almak istemiştir” şeklinde konuştu.

Hakem düdüğünü duymayan milletvekili

Meclis genel kurulunda hemen hemen her söze müdahale eden Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç bu sefer sert kayaya çarptı. Genel kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar’a da müdahale eden Genç, genel kuruldan çıkarıldı.

Olay bu şekilde kapandı derken ertesi gün Kamer Genç parlamentoda basın toplantısı düzenledi ve hem oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Gülpınar’ı, hem de İdare Amiri Hüsrev Kutlu’yu şikâyet etti.

Kendisinin iç tüzüğü en iyi bilenlerden biri olduğunu iddia eden Genç, “yöneten adam” dediği Gülpınar’ın kendisine meydan okuduğunu söyledi ve “Meclis’te tek kişi olduğunu ama dışarıda milyonlarca destekçisinin bulunduğunu” iddia etti.

Genel kuruldan dışarıya çıkarılışını da anlatan Genç, “birleşime ara verildikten sonra iki idare amiri yanıma gelerek, ‘Hakem düdük çaldı’ dedi. Ben de ‘Millet düdük çalar, yoksa ihtilâl mi yaptınız? Böyle bir şey olur mu? dedim” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin hangi idare amirinin bu sözü söylediğini sorması üzerine Genç, “Kutlu muydu neydi, hani Atatürk’le ilgili konuşan var ya o işte” cevabını verdi.

12.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.09.2007) - Çankaya “mahalle”sinin baskısı

  (29.08.2007) - Sezer, kırmızı ışıkta durdu, ülkenin geleceğini pas geçti

  (24.08.2007) - Baykal’ın üzerine aldığı ihale

  (23.08.2007) - Habercilik!

  (18.08.2007) - Sezer'in jesti ve ricası

  (17.08.2007) - CHP, MHP’nin adayını desteklesin

  (11.08.2007) - Halk seçseydi stres olur muydu?

  (10.08.2007) - Gül’e, Dolmabahçe engeli mi?

  (06.08.2007) - Medya tahrikine rağmen!

  (03.08.2007) - Zeki Sezer, Baykal'a da anlatsın!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT