Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Yine bir 10 Kasım



Her 10 Kasım’da olduğu gibi, Mustafa Kemal’in ölüm yıldönümü vesilesiyle yazılı ve görüntülü medya organlarında yine bildik haberler yayınlanacak mı, diye merak ediyorum. Yine her 10 Kasım dolayısıyla milleti sanal bir sınıflandırma ile “Vahdettinciler ve Atatürkçüler” diye iki cepheye ayıran yazılar yayınlanacak mı? O gün, hangi anma töreninde kriz çıkacak ve bir kendini bilmez meczup yüzünden milyonlarca vatandaş gerici/ yobaz yaftasıyla töhmet altında bırakılacak mı? Çünkü her 10 Kasım, bir yerlere mânâlı mânâlı göndermelerde bulunma günü olmaktadır. Ama bu göndermelerin ve imaların göndericileri acaba M. Kemal isminin arkasında neler çevirmeyi düşlemektedir diye de ayrıca endişeli bir bekleyiş içindeyim.

Ne ki, “Falanca Korgeneral falanca yerde 10 Kasım töreninde ağladı” veya “Fişmekânca ilde alay komutanı, falanca, filancaya sert baktı, tokalaşmadı ve yüzünü çevirdi” veya “Bilmem hangi okulda, bilmem hangi öğretmen veya öğrenci Mustafa Kemal’i karalayıcı şu şu sözleri sarf etti” gibilerden haberler çıkacak. Ondan sonra gelsin saldırı furyaları. Konuş babam, konuş.

Mustafa Kemal’i tabulaştırmanın kaçınılmaz sonucu olarak, elbette ki, özellikle böylesi günlerde onun görüşlerini inceleme, irdeleme, tahlil etme gibi daha gerçekçi konularla doldurulacağına, ona şablonlaşmış, klişeleşmiş, kuru-sıkı övgülerle kalıplaşmış medh ü sena günü ve bir takım siyasîlere veya sosyal kurumlara sövme günü olarak kullanılmaktadır.

“Atatürk veya Atatürkçülük” hemen her konuda referans gibi gösterilmekte, her mesele ona irca edilmektedir. Herhangi bir siyasal veya sosyal gelişme sonucunda infiallerini, tepkilerini Anıtkabir’e gidip orada bir takım hamasî nutuklar söylemek, anı defterine iddialı cümleler yazmakla sözkonusu problemin halledildiğini sananlar var. Bu olsa olsa kendini tatmin veya yapması gereken projeden mahrum oluşu gösteren bir çaresizlik ilânından başka bir şey değildir. Oysa ki, 2007’lerde, Türkiye dünyanın neresindedir? Çağdaş dünyada bilim ve teknoloji alanında bütün kurum ve kuruluşlarıyla hangi göz kamaştırıcı başarıları elde etmiştir gibi sorulara cevap arama günü olarak değerlendirilmesi lâzımdır.

10 Kasım 2007 tarihli yazılı basın organlarını inceleyecek olursanız eğer, geçen yıldan fazla bir farkı olmadan aynı şeylerin tekrar tekrar yazıldığını göreceksiniz. Belki bir iki cümlesi şu son günlerde gündemi oluşturan Kuzey Irak operasyonu ve PKK terörü üzerine atıfta bulunacaktır. Ama her hal ü kârda, “Atatürk olsaydı şöyle yapardı. O hayatta olsaydı böyle yapardı” gibilerden l930’lu yılların konjonktürüne göre yapılanları referans göstererek akıl almaz teklif ve önerilerde bulunacak ve bir iki sütun ilerde “Rakı-sakız leblebisi muhabbeti/Atatürk’ün sevdiği şarkılar”, Çankaya’da uşaklığını yapmış bir iki yabancı garsonun anılarını aktarmalar, “Majesteleri şöyle fasulye yedi, böyle kadeh kaldırdı, şu saatte şöyle şöyle yaptı. Bir gün bana dedi ki…” şeklinde hiçbir ufuk açıcı muhtevası olmayan, çok çok özel konuları gündeme getirecekler her zaman olduğu gibi.

Ve bir 10 Kasım daha geride kalacak.

Netice Mustafa Kemal’i sevenlerle seviyor görünenlerin ve bu işten geçimini sağlayanların, rant peşinde koşanların 10 Kasımlarında yeni bir şey yok..

10.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.10.2007) - Karanlıkta vuruşmak

  (14.10.2007) - Sınır ötesi mi, sinir ötesi mi?

  (25.09.2007) - Hakikat çekirdekleri

  (10.09.2007) - Güle güle Pavarotti

  (09.09.2007) - Anlayana!

  (01.09.2007) - Cumhurbaşka-s-ı

  (24.08.2007) - Ne sev, ne terk et!

  (18.08.2007) - Yazılı olmayan yasa

  (11.08.2007) - Değişmenin değişmezliği

  (06.08.2007) - Neler oluyor?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri