Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayicinin kur isyanı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, kurun geldiği noktada rekabet gücünü ilgilendiren alanlarda iyileştirmeler yapılmasının acil olduğunu belirterek, “Kur'a bir şey yapılamıyorsa, üretim ve ihracata nefes aldıracak enstrümanlar sür'atle devreye sokulabilmelidir” dedi.

İSO tarafından düzenlenen 6. Sanayi Kongresi’nin açılışında konuşan Tanıl Küçük, sanayideki üretim ve ihracat artışının, işletmelerin çabası ve fedakârlığıyla yapıldığını, son 5 yılda ekonomide elde edilen kazanımlara karşılık rekabet gücünün iyileştirilmesinde somut mesafeler kaydedilemediğini söyledi. Yapısal reformlar, istihdam üzerindeki yükler, enerji fiyatları, kayıtdışılık, yüksek kurlar gibi sıkıntılara değinen Küçük konuşmasın şöyle devam etti: “Geçen yıl beşinci kongremizin hemen öncesinde, 2006 Ekim’inde, 158,3 olan TÜFE bazlı reel kur endeksi, 2007 Ekim’inde 188,1’e ulaşmış ve 1980’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak adeta tarihi bir rekor kırmıştır. Bu, 2007 Kasım’ında sanayimizin rekabet gücünün, bir yıl öncesinden daha geride olduğu anlamına gelmektedir. Nitekim, bugün daha çok fabrika kapanma noktasına, işçilerini zorunlu izne çıkarma noktasına gelmiştir. Kur'un bugün geldiği noktada rekabet gücünü ilgilendiren diğer alanlarda iyileştirmeler yapılması her zamankinden acil bir hal almıştır. Kur'a bir şey yapılamıyorsa, üretim ve ihracata nefes aldıracak, destek sağlayacak alternatif enstrümanlar süratle devreye sokulabilmelidir.”

Aksi takdirde, üretim ve istihdam alt yapısında ciddî kayıplar ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Tanıl Küçük, rekabetin işletmelerin sorumluluğu olduğunu, ancak üzerinde mücadele verdikleri zemin iyileştirilmeden işletmelerin çabasının sonuçsuz kalacağını dile getirdi.

SSK primleri 5 puan indiriliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir” dedi.

6. sanayi Konfresı’nın açılışda konuşan Çağlayan, sanayicilerin canını dişine takıp, verimliliğini artırarak, ihracat artışını devam ettirmeye devam ettiğini söyledi. Hükümet programındaki sanayicilere yönelik hedefleri anlatan Çağlayan şunları kaydetti: “Hükümet olarak bizim önceliğimiz açıktır: önceliğimiz, bugün dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında yer alan ülkemizin kısa sürede ilk 10 ülke arasına girmesidir. Bu hedefe ulaşmak için kuşkusuz sanayicilerimizin yükünü hafifletmemiz gerekiyor. En büyük problemlerinizden biri olan istihdam üzerindeki yüklerin büyüklüğünün farkındayız. Bu nedenle partimiznin seçim beyannemesinde ve hükümetimizin programında sayın başbakanımızın açıkladığı gibi, SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir. Bununla beraber idari ve yasal yükler de azaltılacaktır. Bu rekabet ortamında, büyük hedeflere, ideallere ulaşmak için; stratejimizi iyi oluşturur, rotamızı çizer ve gecemizi gündüzümüze katarsak bizi hiçbir şey durduramaz.”

Ekonomide piyasa aksaklıklarını giderecek, aktörleri doğru bir şekilde yönlendirebilecek ve teşvik edebilecek bir sistemin işler hale gelmesini de sağlayacaklarını vurgulayan Çağlayan, sanayi envanterini oluşturacaklarını, neyin, nerede, nasıl, niçin, ne kadar ve kimin tarafından üretildiğini çıkaracaklarını ifade etti. Sanayi envanterinin çıkarılmasının teşvik sisteminin de yeniden oluşturulmasına imkân vereceğini anlatan Çağlayan, bölgesel ve sektörel planda yeni bir teşvik sistemi ile en kısa sürede üreticilerin ihtiyaç duyduğu kaynağı, doğru yatırımlara kanalize edeceklerini belirtti.

Çağlayan, ayrıca TBMM’ye sevkedilmek üzere olan ‘Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi hakkında kanun tasarısı’ ile Ar-Ge ile ilgili yapılan bütün harcamalarda vergi muafiyeti getireceklerini de dile getirdi.

/ İSTANBUL

27.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayicinin kur isyanı

  Zamlar faiz indirimine engel

  Açlık sınır, 697 YTL’ye yükseldi

  Çiftçide gübre endişesi

  Enerji fiyatları sanayiciyi ürkütüyor

  Bölgesel gelişme çalışmaları hızlanacak

  Petrol yeniden 99 dolara çıktı

  Carrefour, Migros’a talip

  Kurbanlıklar yüzde 30 pahalandı


 Son Dakika Haberleri