Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

'Vizesiz' Avrupa yolu aralandı

Akdeniz Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Almanya'nın Offenbach şehrinde düzenlediği basın toplantısında, Alman hükümetinin, Hür Demokrat Partinin soru önergesine verdiği cevapla Türklere vizesiz Avrupa'nın yolunu açtığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Almanya'nın Offenbach şehrinde düzenlediği basın toplantısında Alman hükümetinin, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) soru önergesine verdiği cevapla Türklere vizesiz Avrupa'nın yolunu açtığını öne sürdü.

ABHaber sitesinde yer alan habere göre Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Alman hükümetinin bir soru önergesine verdiği cevapla, Avrupa Birliği (AB) içinde Türklere yönelik vizesiz seyahatin yolunu açtığını ileri sürdü. Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu'nun (TİDAF) Frankfurt yakınlarındaki Offenbach şehrinde düzenlediği bir basın toplantısını katılan Prof. Gümrükçü, Türklerin yaklaşık yüzde 48'ini kapsayacak "vizesiz Avrupa" konusunda son yaşanan gelişmeyi şöyle anlattı: "Alman Hür Demokrat Partisi'nin 26 Kasım tarihinde Federal Hükümeti on maddelik bir soru önergesi verdi. Önergede Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) 20 Eylül 2007 tarihinde Türkiye ve Avrupa'da yaşayan Türklerin lehine verdiği mahkeme kararını hatırlatılarak, Federal Hükümetin bundan sonra Türklere uygulanan vize konusunda ne tür bir düzenlemeye gidileceği soruldu. Alman hükümetinin soru önergesine verdiği 5 sayfalık cevapta vize konusundaki yeni düzenlemelerin Avrupa Konseyi'nin tasarrufunda olduğu belirtiliyor ve hükümetin oradan gelecek bir karara göre hareket edeceği vurgulanıyor."

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Federal Hükümetin bu cevabının Türkler açısından son derece önemli olduğunu hatırlatarak, "Türklerin zaten Avrupa Birliği'yle önceki anlaşmalardan doğan hakları var. Başta 1963 tarihli Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Anlaşması (Ankara anlaşması) olmak üzere bu anlaşmalara göre AB, çıkardığı kanunlarda Türklere yönelik kötüleşmelere gidemez, tam tersine iyileştirmelere gitmek zorundadır. Türkiye'nin AB ile imzaladığı bütün anlaşmalar Türklerin bu konudaki haklarını muhafaza ediyor. Dolayısıyla eğer Avrupa Birliği, bu konuda ortak bir standarda giderse yeni düzenlemeler Türklerin lehine olmak zorundadır. Aksi takdirde AB kendi hukukuyla çelişmiş ve hukukun üstünlüğü zedelenmiş olur. Açıkçası böyle bir hataya da düşeceğini sanmıyorum" ifadelerine yer verdi.

Harun Gümrükçü, çok yakın bir gelecekte Türklere vizenin kalkacağı Savunarak, "Hukuki olarak artık vize kalkmıştır, bunun fiili olarak da kaldırılması için girişimde bulunmalıyız" dedi.

Prof. Gümrükçü, böylelikle AB ülkelerine hizmet sunumu ya da edinimi için giden iş adamı, esnaf, öğrenci, sporcu, gazeteci, avukat, doktor, şoför ve diğer meslek gruplarının vizesiz seyahat edebileceğini belirtti.

Almanya'nın Ağustos ayında yürürlüğe koyduğu göç yasasının son yaşanan gelişmeler ışığında Türklere uygulanamayacağını da kaydeden Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türklerin bu konuda haklarını aramaları gerektiğini söyledi. Gümrükçü, "Vatandaşlarımız Avrupa Hukuku'ndan doğan haklarını talep etsinler. Gerekirse mahkemeye başvursunlar. Bu konuda kararlı olurlarsa mutlaka pozitif cevap alacaklardır" diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Türklerden alınan vize paralarının haksız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun Gümrükçü, bu paraların AB Komisyonu kararını verene kadar bir fonda toplanması ve daha sonra da Türklere iade edilmesini istedi.

Türk sivil toplum örgütleri olarak diğer AB ülkelerinde girişimlerin yoğunlaştırılması tavsiyesinde bulunan Prof. Gümrükçü, Türk resmi makamlarından da benzeri yönde bir adım beklediklerini vurguladı. Gümrükçü, kendilerinin de girişimlerini yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

/ OFFENBACH

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  'Vizesiz' Avrupa yolu aralandı

  Reformlar ağırdan alınıyor

  Vatandaşlıktan çıkarmak artık kolay olmayacak

  Slovenya AB dönem başkanlığını devraldı

  Ruijten: AB-Türkiye ilişkileri herşeye rağmen iyi

  Sanberk: Fransa kızdırmaya devam edecek

  Çöplük projesine AB desteği

  Şiddeti 'okul polisi' önleyecek

  Bâlâ'da öğrencilere psikolojik destek

  Kara tahtanın yerine elektronik tahta

  Doğu'da kış kendini hissettiriyor

  Kızılırmak buz tuttu

  Sayaçlarınızı soğuğa karşı koruyun

  Türk-İş'e siyah çelenk

  Guardian'ın yorumu: Euro, Kıbrıs'ta barış umutlarını canlandırdı

  DP kongrede kökleriyle buluşuyor

  'İleri Teknoloji'ye VIP açılış

  Elektronik sigara bir kandırmaca mı?

  Doğalgazla temiz Adana

  Denizli'de feci kaza

  Ankara'da su kesintisi

  Uyuşturucuya önder aileler tedbiri

  Sigara satılmayan tek şehir: Medine

  Gençler evliliğe olumlu bakıyor

  Sözleşmeli pozisyonlara başvurular 7 Ocak'ta

  Belediyeden okullara ilkyardım çantası


 Son Dakika Haberleri