Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gençler evliliğe olumlu bakıyor

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce yaptırılan bir araştırmaya göre üniversiteli gençler evlilik müessesesinin önemli olduğunu düşünüyor ve çocuk sahibi olmaya sıcak bakıyor.

Dr. Nesrin Türkarslan ve Semra Yurtkuran Demirkan'ın yaptığı ''Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Evliliğin Kuruluşuna İlişkin Görüş ve Düşünceleri'' konulu araştırma kapsamında, 12 üniversitede okuyan 1682 son sınıf öğrencisiyle görüşüldü.

Araştırmaya katılan gençler, kadın için en uygun evlilik yaşının 25-29 olduğunu belirtiyor. Erkek öğrencilerin yarısı kadın için uygun evlilik yaşının, 20-24, kız öğrencilerin yüzde 60.3'ü ise 25-29 olduğunu düşünüyor. Erkek için uygun evlilik yaşı konusunda ise yaklaşık oranlarda olmak üzere kız ve erkek öğrencilerin yüzde 60'ı 25-29 yaş görüşünü dile getirdiler.

Öğrencilerin yüzde 81,2'si, eş seçerken kararı kendilerinin vereceğini daha sonra ailelerinin onayını alacağını belirtiyor. Kız öğrencilerde bu oran yüzde 87,1 iken, erkeklerde yüzde 74,8 olarak ortaya çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 1,9'u ''kararı ailem verir, sonradan benim onayımı alır'' derken, ''ailem karar verir ben karışmam'' diyenlerin oranı ise yüzde 0,4'de kalıyor.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 56,5'i sanal ortamda tanışarak evlenmeye karşı çıkıyor. Batı Anadolu doğumlu öğrencilerin yüzde 16,4'ü sanal ortamda evlenmeye sıcak bakarken, Kuzey Anadolu doğumlu gençlerin yüzde 64,9'u bu şekilde evlenmeye karşı olduklarını belirtiyor.

EVLENMEDEN BİRLİKTE YAŞAMAK DOĞRU DEĞİL

Üniversite gençliğinin yarıdan fazlası, evlenmeden birlikte yaşamayı onaylamıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 57.4'ü evlenmeden birlikte yaşamaya karşı olduğunu belirtiyor. Bunu onaylayanların oranı yüzde 27,8 iken, konu hakkında fikri olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 14,8...

EŞ SEÇİMİNDE DİN TERCİHİ

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 68,8'i kendi dininden biriyle evlenmenin önemli olduğunu belirtiyor. Kız öğrenciler, evlenilecek kişinin dinini erkek öğrencilere göre az bir farkla daha önemli görüyor. Kız öğrencilerin yüzde 70,6'sı, erkek öğrencilerin yüzde 66,8'i eşlerinin aynı dinden olmasının önemine inandığını vurguluyor.

ERKEKLER DÜZENLİ BİR HAYAT İÇİN EVLENİYOR

Araştırmaya göre, üniversiteli gençlerin çok büyük bir çoğunluğu evliliğin önemli olduğunu düşünüyor. Evliliğin neden önemli olduğu sorusuna, kız öğrencilerin yüzde 84'ü ''hayatımı sevdiğimle paylaşmak için'', erkeklerin yüzde 74,1'i ise ''daha düzenli bir hayat için" cevabını veriyor.

GENÇLER, ÇOCUK SAHİBİ

OLMAYA SICAK BAKIYOR

Araştırmaya göre, üniversiteli gençler, çocuk sahibi olmaya sıcak bakıyor. Kızların yüzde 60,6'sı, erkeklerin ise yüzde 53,4'ü ideal çocuk sayısını 2 olarak belirtiyor. Erkekler, daha fazla sayıda çocukları olmasını isterken, kızlarda 3 ve daha fazla çocuk isteği konusundaki oran düşüyor. Hiç çocuk istemeyen gençlerin oranı ise sadece yüzde 2,8...

Erkek öğrenciler eşlerinin eğitim seviyesinin kendileriyle aynı olmasını isterken, kızlar eşlerinin eğitim seviyesinin kendileriyle aynı düzeyde ya da daha yüksek olmasını tercih ediyor. Eğitim farkının önemli olmadığını belirten erkek öğrenci oranı yüzde 17,6 iken, kız öğrencilerde bu oran yüzde 5,5'e düşüyor.

/ ANKARA

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  'Vizesiz' Avrupa yolu aralandı

  Reformlar ağırdan alınıyor

  Vatandaşlıktan çıkarmak artık kolay olmayacak

  Slovenya AB dönem başkanlığını devraldı

  Ruijten: AB-Türkiye ilişkileri herşeye rağmen iyi

  Sanberk: Fransa kızdırmaya devam edecek

  Çöplük projesine AB desteği

  Şiddeti 'okul polisi' önleyecek

  Bâlâ'da öğrencilere psikolojik destek

  Kara tahtanın yerine elektronik tahta

  Doğu'da kış kendini hissettiriyor

  Kızılırmak buz tuttu

  Sayaçlarınızı soğuğa karşı koruyun

  Türk-İş'e siyah çelenk

  Guardian'ın yorumu: Euro, Kıbrıs'ta barış umutlarını canlandırdı

  DP kongrede kökleriyle buluşuyor

  'İleri Teknoloji'ye VIP açılış

  Elektronik sigara bir kandırmaca mı?

  Doğalgazla temiz Adana

  Denizli'de feci kaza

  Ankara'da su kesintisi

  Uyuşturucuya önder aileler tedbiri

  Sigara satılmayan tek şehir: Medine

  Gençler evliliğe olumlu bakıyor

  Sözleşmeli pozisyonlara başvurular 7 Ocak'ta

  Belediyeden okullara ilkyardım çantası


 Son Dakika Haberleri