Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sigara satılmayan tek şehir: Medine

Peygamberimizin (a.s.m.) Mekke'den hicret ettiği ve kabrinin bulunduğu Medine, dünyada sigara satışının yasak olduğu tek şehir olarak kayıtlara geçti.

Medine'de yedi sene önce Hz. Muhammed'in (a.s.m.) kabrinin bulunduğu Harem çevresinde başlayan sigara satış yasağı, zamanla okul çevreleri ve mescit kenarlarındaki dükkânlarda uygulandı. Yasak son olarak yedi aydır bütün şehir genelinde uygulanıyor.

Suudi Arabistan Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Dr. Halit El Sibeyti, hacılara "Bu sadece halkımız için değil hacılarımız için de sigarayı bırakmaları bakımından bir fırsat. Arafat'ta manevi günahlardan arındığınız gibi Medine'de de kötü alışkanlıklarınızdan arınarak gidin." çağrısı yaptı. Sibeyti, en çok da Türk hacıların sigarayı bıraktığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan devleti, dünya genelinde en çok sigara içilen ülkeler arasında 25. sırada yer almasından yola çıkarak sigaraya karşı savaş açtı. Hac döneminde Medine'de sürdürülen mücadele kapsamında sigaranın yol açtığı hastalıkların fotoğraflarını sergileyen yetkililer, ayetler eşliğinde sigara içenlerin kendi sağlıklarını tehlikeye attıklarını anlatmaya çalışıyor.

Suudi yetkililer, uyarıların yanı sıra sigaraya karşı yaptırımlar da uyguluyor. İlk yasaklama Peygamber efendimizin (a.s.m.) Mescid'i çevresinde başlatılmış. Yedi yıl önce başlayan yasaklama daha sonra okul ve diğer cami çevrelerine kaydırılmış. Altı ay önce ise yasak bütün Medine genelinde uygulamaya koyulmuş.

Bakkallarda, marketlerde sigara satışı yapılmıyor. Caddelerde bol sayıda içen kimseler ise sigaralarını el altından satan yerlerden veya diğer şehirlerden temin ediyor.

Dr. Halit El Sibeyti, uygulanan yasağın gençleri zararlı alışkanlıklara karşı korumak için gerekli olduğunun altını çizdi. Medine'nin bir milyon 200 bin nüfusu ile sigara satılmayan şehirlerin en başında geldiğini ifade eden Dr. Halit El Sibeyti, bu yasaklamanın hem halkı için hem de hacılar için yararlı olduğunu ifade etti. Satış yapan yerler tespit edildiğinde önce küçük para cezaları sonrasında tekrar yakaladıklarında ise yüksek para ceza verildiğini dile getiren Dr. Halit El Sibeyti, satışta ısrar edilirse dükkanın kapatıldığını belirtti.

Dr. Halit El Sibeyti, aynı uygulamanın gelecek yıllarda Mekke'de de uygulanmaya konulacağını kaydetti. Dernek gönüllülerinin sokakta ellerinde hurma, misvak ve güzel kokularla dolaştığını ifade eden Dr. El Sibeyti, sigara içen birisiyle karşılaştıklarında ellerindekini ikram ederek sigaranın zararlarını anlattığını aktardı. SİGARA YASAĞI ÖDÜL GETİRDİ Medine'de sigaranın yasaklanmasından dolayı Suudi Arabistan Krallığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ödüle layık görüldü. İnternet ortamında 'hangi özel yerlerde sigara içmek yakışmaz' yönünde bir anket yapıldığını anlatan Dr. Halit El Sibeyti, Mekke ve Medine'nin bu ankette büyük bir farkla önde geldiğinin altını çizdi. Dr. El Sibeyti, vatandaşın bu kutsal iki şehirde sigara içilmesini hoş karşılamadığını vurguladı. Uygulanan yasağın çok önemli olmasına rağmen dünya kamuoyunda hiç yer bulmadığını aktaran Dr. El Sibeyti, bunu da sigara firmalarının medya ile olan iyi ilişkilerine bağlıyor. 'KAZANCIMIZ DÜŞTÜ, AMA YASAĞA Yasaklamaya bakkallardan da destek var. Yasağın uygulanmasından bu yana satışlarında eksilme olduğunu dile getiren Medineli bakkal sahibi Muhammed Havari, "Kazancımız düşse de insanların sağlığı için sigara yasağının tatbik edilmesi taraftarıyız." diyerek uygulamaya destek verdi. UYACAĞIZ'

/ MEDİNE

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  'Vizesiz' Avrupa yolu aralandı

  Reformlar ağırdan alınıyor

  Vatandaşlıktan çıkarmak artık kolay olmayacak

  Slovenya AB dönem başkanlığını devraldı

  Ruijten: AB-Türkiye ilişkileri herşeye rağmen iyi

  Sanberk: Fransa kızdırmaya devam edecek

  Çöplük projesine AB desteği

  Şiddeti 'okul polisi' önleyecek

  Bâlâ'da öğrencilere psikolojik destek

  Kara tahtanın yerine elektronik tahta

  Doğu'da kış kendini hissettiriyor

  Kızılırmak buz tuttu

  Sayaçlarınızı soğuğa karşı koruyun

  Türk-İş'e siyah çelenk

  Guardian'ın yorumu: Euro, Kıbrıs'ta barış umutlarını canlandırdı

  DP kongrede kökleriyle buluşuyor

  'İleri Teknoloji'ye VIP açılış

  Elektronik sigara bir kandırmaca mı?

  Doğalgazla temiz Adana

  Denizli'de feci kaza

  Ankara'da su kesintisi

  Uyuşturucuya önder aileler tedbiri

  Sigara satılmayan tek şehir: Medine

  Gençler evliliğe olumlu bakıyor

  Sözleşmeli pozisyonlara başvurular 7 Ocak'ta

  Belediyeden okullara ilkyardım çantası


 Son Dakika Haberleri