Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gençler zehirin pençesinde

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi verilerine göre Türkiye’de en fazla kullanıcının bulunduğu yaş aralığı 15-24 yaş arası.

Türkiye’de madde kullanımı genç nüfusta yoğunlaşmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) verilerine göre en fazla kullanıcının bulunduğu yaş aralığı 15-24 yaş arası.

Madde kullanımını tetikleyen nedenler arasında ise sırasıyla “merak ve arkadaş etkisi” geliyor. Bunun yanında gençlerin ergenlik döneminde, rol-model arayışları da madde kullanımında diğer bir önemli etken olarak görülüyor. RTÜK tarafından yapılan araştırmalar da, medyanın uyuşturucuyla mücadeledeki önemini ortaya koyuyor.

Türkiye en fazla televizyon izleyen ülkeler katagorisinde üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de günlük televizyon izleme süresi ortalama 5 saat olarak tespit edildi. Madde kullanımı açısından risk grubu içindeki okul çağındaki çocuklarda dizi izleme oranı ise yüzde 70 olarak belirlendi. Bu sebeple okul çağı gençlerde dizi film izleme oranı da, dizilerin kahramanları ve işlenen konular bakımından büyük önem kazanıyor.

DİZİLER İÇKİYE ÖZENDİRİYOR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, uyuşturucu kullanım yaşının düştüğünü söyledi. Avrupa ülkelerine göre madde bağımlılığı oranının Türkiye’de düşük olduğuna dikkat çeken Sır, ancak uyuşturucuyla mücadelenin aralıksız sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

“Çocuklar, uyuşturucuyla ilk denemelerini 12-13 yaşlarında gerçekleştirip, daha sonra arkadaş ortamındaki faktörlerin etkisiyle bağımlı hale geliyor.” diyen Sır, dizilerdeki içki tüketimine dikkat çekiyor.

Toplumda gençlerin model alacağı kişilerin bulunmadığını dile getiren Sır, “Toplumda model yok. Bakıyorsunuz bir televizyonda, dizide bir kabadayı oynuyor. Bütün çocuklar onu model alıyor, onun gibi olmaya çalışıyor. Peki bu çocuğun yanı başında öğretmeni, anne babası, abisi yok mu? Hiç mi kimsesi yok, şunun gibi olayım dediği, saygı duyduğu kimse yok mu?” diye sordu.

UCUBE BİR BİREY ORTAYA ÇIKIYOR

Bireylerin çok aşırı derecede içe kapandığını vurgulayan Sır, bilgisayarın başına geçip kimseyle iletişim kurmayan insanların ortaya çıkmaya başladığını belirterek bununda toplumun patolojisini artırdığını söyledi. “Sanal dünyada birtakım aşklar, olaylar yaşıyor. Farklı biri olarak davranıp, tavır koyuyor. Dışarda farklı davranıyor.” diyen Sır, “Hani böyle 2 ucu farklı ucube bir birey ortaya çıkmaya başladı. Beni tedirgin eden açıkçası bu. Yoksa dış dünyayla iletişimin artmasından korkmuyorum. İnsanların internet ve televizyon karşısında saatlece zaman geçirmesi, ordan aldığı bilgi ve enformasyondan daha tehlikeli buluyorum.” şeklinde konuştu.

/ DİYARBAKIR

07.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Soylu: Yarım özgürlük olmaz

  Kıyamet kopmadığı görülecek

  DTP’liler dağa çıktı

  Yargıtay Başkanlığı’na Gerçeker seçildi

  Kutan: Bu işin yarımı olmaz

  Uras: Herkes için özgürlük istiyoruz

  Pierini: Heyecan yok ama müzakereler sürüyor

  İsveç’te hizmet alan-veren ayrımı yok

  Türkiye daha demokratik olmalı

  Mazlumder’den Parlak ve Şengör hakkında suç duyurusu

  Çalışmalar olumlu, ancak yetersiz

  Makam aracı takla attı: 2 polis şehit

  Medyanın gündemi başörtüsü oldu

  Gazeteciler, "yıpranma payı" için yürüdü

  Türklere Avrupa’da burs imkânı

  Esenyurt’ta kundaklama

  Kaçak kömürcüler yakalandı

  Alkol ve sigara kalbin düşmanı

  Gençler zehirin pençesinde

  Türkiye sigaraya yılda 15 milyar dolar ödüyor

  Cezasını adliyede çalışarak çekiyor

  LÖSEV’den kuruluşunun 10. yılında yeni projeler

  Kümes hayvanları itlâf ediliyor

  Kan vermek vücudu yeniliyor

  Omzundaki kurşunu 2 gün sonra farketti

  Asılsız ihbarlar görevlileri bunalttı

  Tarım işçileri kışı çadırda geçiriyor

  Ulaşıma sis engeli

  Aksaray'da tilki katliâmı

  Köylüler sınır yolunu kapattı


 Son Dakika Haberleri