Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kan vermek vücudu yeniliyor

Doç. Dr. Kenan Keskin, yılda iki kez kan vermenin, vücudu yenilediğini belirtti ve “Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder" dedi.

Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin, yılda iki kez kan vermenin, vücudu yenilediğini bildirdi. Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl yüzlerce kişinin hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğine işaret ederek, buna karşılık, son yıllarda yapılan araştırmaların Türkiye’deki yıllık kan bağışı oranının nüfusun yüzde 1’i kadar olduğunu gösterdiğini belirtti. Kan bağışının, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Keskin, kan bağışında kan hücrelerinin yenilendiğini, bunun da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağladığını bildirdi.

Doç. Dr. Kenan Keskin, şunları kaydetti:

“Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilâçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli hayat iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır.’’

Türkiye’de kan bağışının yeterli düzeyde olmadığını belirten Keskin, ağırlığı 50 kilonun üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan, hemoglobin ölçümü normal olan 18-65 yaş arasındaki herkesin yılda dört kez kan bağışında bulunabileceğini bildirdi. Doç. Dr. Keskin, kan vermenin faydalarına da değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

‘’Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder, daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Yılda iki kez kan vermek, vücudu yeniler.’’

PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE EDİYOR

Uzmanlar kan vermenin yararlarını saymakla bitiremezken insanlığın faydası olan her konuda bizlere öğütlerde bulunan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm) bu konuya da çeşitli hadislerinde değiniyor. Buhari’de yer alan bir hadisinde Efendimiz “Hacamat olmada şifa vardır” derken, Tirmizi’den aktarılan hadis-i şeriflerinin bir bölümünde de kan vermeyi, “Kendisiyle tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlılarından” biri olarak zikrediyor. O dönemde hacamat adı verilen kan aldırma operasyonu ile ilgili Peygamberimiz’in ayrıca şu hadisi de dikkati çekiyor: “Aç karnına hacamat olma idealdir, (onda şifa ve bereket vardır) aklı artırır. Hafızayı güçlendirir. Hafız olmak isteyenlerin hıfzetme kabiliyetini artırır...”

/ İSTANBUL

07.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Soylu: Yarım özgürlük olmaz

  Kıyamet kopmadığı görülecek

  DTP’liler dağa çıktı

  Yargıtay Başkanlığı’na Gerçeker seçildi

  Kutan: Bu işin yarımı olmaz

  Uras: Herkes için özgürlük istiyoruz

  Pierini: Heyecan yok ama müzakereler sürüyor

  İsveç’te hizmet alan-veren ayrımı yok

  Türkiye daha demokratik olmalı

  Mazlumder’den Parlak ve Şengör hakkında suç duyurusu

  Çalışmalar olumlu, ancak yetersiz

  Makam aracı takla attı: 2 polis şehit

  Medyanın gündemi başörtüsü oldu

  Gazeteciler, "yıpranma payı" için yürüdü

  Türklere Avrupa’da burs imkânı

  Esenyurt’ta kundaklama

  Kaçak kömürcüler yakalandı

  Alkol ve sigara kalbin düşmanı

  Gençler zehirin pençesinde

  Türkiye sigaraya yılda 15 milyar dolar ödüyor

  Cezasını adliyede çalışarak çekiyor

  LÖSEV’den kuruluşunun 10. yılında yeni projeler

  Kümes hayvanları itlâf ediliyor

  Kan vermek vücudu yeniliyor

  Omzundaki kurşunu 2 gün sonra farketti

  Asılsız ihbarlar görevlileri bunalttı

  Tarım işçileri kışı çadırda geçiriyor

  Ulaşıma sis engeli

  Aksaray'da tilki katliâmı

  Köylüler sınır yolunu kapattı


 Son Dakika Haberleri