Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kızlar ayrı sınıfa!



Bizdeki ‘günden gerici’ler, başörtülü öğrencilerin üniversitelere girmesini engelleme peşinde koşarken; ‘uzaya çıkan’ Amerikalılar, liselerde kız erkek ayrı okullarda eğitime geçmiş bile...

Tabiî ki bütün Amerikan okullarında kız ve erkek öğrenciler ayrı sınıflarda, ayrı okullarda okumuyor; ama istense de, istenmese de gidiş o yönde.

‘Gündem gerici’lerinin ‘gerici/yobaz’ ya da ‘harem-selâmlık’ diyerek aşağılamak istediği ‘kız erkek ayrı sınıf ve okul’ uygulaması, aslında ‘fıtratın, yaratılış’ın bir gereğidir. Türkiye şartlarında oluşturulan hava sebebiyle bu konunun gündeme getirilmesi bile ‘yasak’tır. Herhangi bir eğitimci bunu teklif etse, “Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen madde”sini değiştirmek isteyen kişi uygulaması yapılır. İyi de, aynı şey Amerika’da gündeme geldiğinde niçin yer yerinden oynamıyor? Elbette aynı konu Amerika’da da tartışılıyor, ama tartışma ‘medenî’ bir şekilde sürüyor. ‘Bu uygulamada da bir hakikat payı var’ diye insanlar araştırıyor, doğru olduğunu görünce de itiraz etmekten vazgeçiyor. Türkiye’de ise ‘son söz’ en önce söyleniyor ve ‘karma eğitim’in tartışılması dahi engelleniyor.

Peki, Türkiye; ilimde ve teknolojide Amerika’yı geride mi bırakmış ki, bu uygulamayı teklif edenler hemen ‘aforoz’ edilir? Kızların ve erkeklerin ayrı okul ya da sınıflarda eğitim görmesinin, eğitim kalitesini yükselttiği, insaflı ilim adamlarının tesbit ettiği bir gerçek.

Amerika ile ilgili ‘haber’de şu bilgiler dikkat çekiyor: “Amerika karma eğitimi terk edip okul ve sınıflarda cins ayrımcılığına yöneliyor. Sadece kız ya da erkeklere eğitim veren okul sayısı 366’ya çıkarken, son fırtına Georgia eyaletinin 14 bin nüfuslu Green County bölgesinde koptu. Zira burası karma eğitimi toptan bırakıp bir ilke imza attı.

“Eğitimde harem-selâmlığa geçenlere Georgia eyaletinin Greene County bölgesi eklenirken, bütün orta öğretim kurumlarında kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okumasını öngören yeni sistem büyük tartışma kopardı. Ülkede erkek ve kız okulları bulunsa da Greene County bütün okulları harem-selâmlık yapan ilk bölge.” (Radikal, 27 Şubat 2008)

Peki ne olmuş ki, Amerika’daki bir ‘bölge’, kız-erkek ayrı eğitime mecbur kalmış? Cevabı, mimsiz medeniyetin yüzüne çarpılacak cinsten: Çok özür dilerim, okula giden kızlar ‘hamile kalınca’ yetkililer bu kararı almak durumunda kalmış.

Aynı habere göre, Ulusal Tek Cinse Dayalı Kamusal Eğitim Derneği Başkanı Leonard Sax, federal yasanın tek cinse dayalı okul ya da sınıfların oluşturulmasına izin verdiğini hatırlatmış. Federal yönetimin 2006’de tek cinse dayalı eğitimin önünü açan yasal düzenlemesi sonrası karma eğitimi terk etme eğilimi ortaya çıktığı belirtiliyor. Sax’a göre ulusal düzeyde tek cinse dayalı okul ya da alternatif sınıflar sunan okul sayısı 366’yı bulmuş.

Özetlersek: Bizdeki ‘ilerici’lerin hiç de ‘gerici’ diyemeyecekleri Amerika’da kız-erkek ayrı sınıf ve okullar çoğalmaya başlamış durumda. Başka ‘ilerici ülkeler’de de benzer uygulamalar var. Bazı ülkelerde de kadınlara özel otobüs, tren vs. uygulamaları dikkat çekiyor.

Amerika’daki yöneticiler ‘fıtrat’ın sesine kulak vermiş. Darısı Türkiye’deki idarecilerin başına...

01.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.02.2008) - ‘Süreç’lerin açtığı yara

  (28.02.2008) - Bir ‘şehir efsanesi’ daha çöktü

  (27.02.2008) - Amma hukuk severlermiş!

  (26.02.2008) - Yakın tarihimize yabancıyız

  (25.02.2008) - ‘Baskı dönemi’nin şahitleri

  (24.02.2008) - Neticeye bakılır

  (23.02.2008) - ‘Fıtrat’ı dinlemeyenler

  (22.02.2008) - ‘Güven’ sıralaması

  (21.02.2008) - 21 Şubat süreci

  (20.02.2008) - Suçla, ama dinle!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri