Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Yasakçıları tutanakla tesbit etmek



Postmodern darbe olarak tarihe geçen 28 Şubat’ın on birinci yıldönümünde sürecinin sıkıntıları hâlâ devam ediyor. Süreç sırasında antidemokratik girişimler yaşanmış, demokrasi adına pek çok ayıp işlenmişti. Yargı ve medya Genelkurmay’da brifinglere alınmış, çalışma grupları oluşturularak mütedeyyin insanlar fişlenmişti. Sürecin ortaya çıkardığı Kur’ân kurslarına yaş sınırları, katsayı adaletsizliği gibi konular on bir yıl sonra hâlâ kaldırılmadı. O dönemin ortaya koyduğu “kara lekeler” henüz temizlenmiş değil…

Bu süreçte, sivil toplum örgütlerinden bazıları da iyi bir sınav vermemişti. “Beşli çeteler” diye isimlendirilen grup o zaman “sivil”den yana değil de, antidemokratik oluşumlardan yana tavır almıştı. Sadece ismi sivil olan bazı kuruluşlar “ordu göreve” diye pankartlar açmışlardı. On birinci cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de bazı sivil toplum örgütleri “Meclis’e baskı yapma” niyetiyle “platform” oluşturmuşlar, ancak üyelerinden gelen “demokratik tepkiler” üzerine pek çoğu bu platformdan ayrılmak zorunda kalmıştı.

* * *

Bugün, halkın yanında yer alan, demokrasi ve insan haklarını ön plânda tutan sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinden bahsetmek istiyorum.

Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasını sağlayacak anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmasının ardından üniversitelerde yaşanan başörtülü alıp-almama konusundaki karışıklıkları dikkate alan bazı sivil toplum kuruluşları bu durumu tesbit edip, noter huzurunda tutanak tutturmak için öğrencilerin yanında yer alıyorlar.

Eğitimciler Birliği Sendikası başörtülü öğrencilerin derslere alınmadığını noter huzurunda tesbit ettirmek amacıyla pek çok ilde örnek bir girişim başlattı. Sendika avukatları tesbitlerini yaptıktan sonra “Anayasa ihlâli” yapıldığı gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunuyorlar.

Ankara’da Gazi Üniversitesinde de, Genel Sekreteri Halil Etyemez başkanlığındaki Eğitim-Bir-Sen üyeleri başörtülü öğrencilerin derslere alınmadığını notere tek tek tesbit ettirdiler. Etyemez, fakültelerin ana giriş kapısından içeri alınan öğrencilerin dersliklerin bulunduğu binanın önüne konulan güvenlik barikatlarıyla derse alınmadıklarını, bunun yasağı ve antidemokratik ayıplarını örtme gayreti olduğunu söylerken, yapılan anayasa değişikliğinin üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kalkması için yeterli olduğunu vurguluyor. Bunun için de ayrı bir kanunî düzenlemeye gerek olmadığını söylüyor.

Bir diğer örnek girişimde bir insan hakları kuruluşu olan Mazlum-Der’den geldi. Dernek, başörtüsü yasağı ile karşılaşan öğrenciler için tutanak sureti ve savcılığa başvurmak isteyen öğrenciler dilekçe örnekleri hazırlayarak mağduriyete uğrayan öğrencilere yol gösteriyor. Dernek, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Meslekî Eğitim Fakültesinde mağdur öğrencilere, talepleri üzerine avukatlarınca destek verdi. Giriş sırasında yaşanılan gayr-ı hukukî durum ortadan kaldırılırken, her iki fakültede de başörtülü öğrencilerin derslere girmeleri sağlandı. Ancak derneğin avukatları okulun girişinden içeri alınmadılar. Dernek buna tepki göstererek, “Cezaevi, kolluk birimleri gibi yerlere dahi girişleri engellenmeyen avukatların üniversiteye girişlerinin engellenmesi ülkenin içinde bulunduğu konumu açıkça ifade etmektedir” denilerek, görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı dile getirildi.

Öte yandan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, üniversitelere alınmayan başörtülü kız öğrencilerin Komisyona müracaatları durumunda bunun gereğini yapacaklarını söylüyor.

Burada “genç sivillerin” başörtülüler için üniversiteye giriş el kitabı hazırlamalarından bahsetmemek olmaz. Genç siviller bu rehberlerinde adım adım üniversiteye nasıl girileceğini anlattıktan sonra “Siz yerden göğe kadar haklısınız. Unutmayın. Hiçbir haksızlık sonsuza kadar devam etmez” diyerek olaya-her zamanki gibi-değişik bir pencereden bakıyorlar.

Bu girişimlerin sonucunda yasakçılar tek tek ortaya çıkmış olacak ve konu adaletin önüne gelecektir.

* * *

Demokrasiye zarar verecek eylem ve söylemler STK anlayışı ile bağdaşmaz. Demokrasiden geri adım, antidemokratik oluşumları cesaretlendirir. STK’lar aslî görevleri olan halkın sesini duyurdukça, halkın yanında yer aldıkça demokrasi kazanır. Bu yüzden de Türkiye’de demokrasiden yana tavır koyan sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç var. Unutulmamalı ki, bazılarının deyimiyle halk “Bin yıl sürecek olan 28 Şubat zihniyeti” değil, demokrasi istiyor.

01.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.02.2008) - 17 tuzağına dikkat!

  (23.02.2008) - Yeni Asya

  (22.02.2008) - Ek 17 bilmecesi

  (16.02.2008) - Uydunun parası…

  (15.02.2008) - Ek 17 çözer mi?

  (09.02.2008) - 301, yeni anayasa ve AB

  (08.02.2008) - Notlar ve gelinen nokta

  (02.02.2008) - Ateş düştüğü yeri değil, bizi de yakmalı

  (01.02.2008) - Çözümde eksiklik

  (26.01.2008) - Yeni Anayasa’nın akıbeti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri