Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdil YILDIRIM

Ördek Ali ve başörtüsü



Mahallenin kabadayısı olan Ali isminde gaddar bir adam vardır. Lâkabı ise, “Ördek Ali”dir. Ama adam kendisine ördek denilmesinden son derece rahatsız olmaktadır. Onun için yanında ördek anlamına gelecek bir kelime kullanılmasına bile tahammülü yoktur.

Birkaç arkadaş sohbet edip havadan sudan konuşurken, biri başını havaya kaldırır, “Bugün hava bulutlu” der. O sırada yanlarından geçmekte olan Ördek Ali, hemen döner ve adamın suratına yumruğu indirir. Neye uğradığını şaşıran adam mendili ile yüzünden akan kanları silerken, Ördek Ali öfkeyle bağırmaya başlar:

“Demek bana ördek Ali diyorsun ha!”

Orada bulunanlar da şaşkındır. Adamın ağzından ördek diye bir kelime çıkmamıştır. Herkes ne olup bittiğini anlamaya çalışırken, Ördek Ali bağırmaya devam etmektedir:

“Bugün hava bulutluymuş. Hava bulutlu olunca ne olacak? Biraz sonra yağmur yağacak. Yağmur yağınca ne olacak? Şuradaki çukurlara su dolacak, göletler oluşacak. Göletler oluşunca ne olacak? O sularda ördekler yüzecek. Bu şekilde bana ördek dediğini anlamayacak kadar aptal mıyım ben?”

Şimdi bu hikâyeyi niye anlattım ben?

Başörtüsü özgürlüğüne karşı çıkanların yazdıklarına ve söylediklerine bakınca, gösterilen tepkilerin Ördek Ali alınganlığından daha fazla olduğunu görüyorum.

“Başörtülülerin de bu memleketin okullarında okuma hakları vardır” diyorsunuz, onlar “Laiklik elden gidiyor” diye bağırıyorlar. Siz bunun bir demokratik hak olduğunu, başı açıkların bu haktan yararlandığı gibi, başı kapalı olanların da yararlanması gerektiğini söylüyorsunuz, onlar “laikliğin altı oyuluyor” diye çığlık atıyorlar. Siz özgürlükler arttıkça demokrasi ve cumhuriyetin güçleneceğini söylüyorsunuz, onlar “cumhuriyet kazanımlarını geri alamazsınız” diye yaygara yapıyorlar.

Başını örtenlerin amacı, kendi inanç, düşünce ve hayat tarzlarını muhafaza ederek okumak, eğitim almak, kendilerini geliştirmek, ekonomik ve sosyal hayatın içinde yer almak, topluma ve kendilerine daha faydalı olmaktan başka bir şey değildir. Ama Ördek Ali’ler, özgürlüğe açılan her kapıyı kapatmak amacında oldukları için, her açılımı cumhuriyet ve laiklik endişesi ile önlemeye çalışıyorlar.

Tamamen bir temel hak ve özgürlük konusu olan başörtüsüne bu kadar önyargı ile yaklaşmak, ne çağdaşlığa, ne bilimselliğe, ne de demokrasi ve cumhuriyet anlayışına yakışan bir davranış değildir. Yeri geldiğinde Mevlânâ’yı, Yunus Emre’yi, Hacı Bektaşî Velî’yi referans alanlar, hoşgörüden, barıştan, kardeşlikten bahsedenler, işlerine gelmeyince kendileri gibi düşünmeyenleri yanlarında görmeye bile tahammül edemiyorlar.

Hani, bir zamanlar, bir köşe yazarının her gün sorduğu bir soru vardı: “Ne zaman adam oluruz?” diye sorar, sonra da her gün için bir cevap verirdi.

Bugün de, “Birlik ve beraberliği, barış ve kardeşliği ne zaman tesis ederiz?” diye bir soru sorulsa, buna karşı da “Ördek Ali alınganlığını terk ettiğimiz zaman” diye cevap verebiliriz.

16.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.02.2008) - Müthiş bir derdime, müşfik bir ilâç

  (27.01.2008) - Görenedir görene

  (19.01.2008) - Uzağı görüp de tuzağı göremeyenler

  (12.01.2008) - Yılbaşından yılbaşına

  (02.01.2008) - Yeni yıl bizden ne bekler?

  (29.12.2007) - Size de çıkabilir

  (26.12.2007) - Sayın Fazıl Say, gel bu işten cay

  (25.12.2007) - Sıra büyük kurbanları kesmeye geldi

  (20.12.2007) - Bayramlar mutluluğun resmidir

  (13.12.2007) - Ne olmuş yani?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri