Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Moda; bildiri yayınlamak



Son günlerin gündemini bildiriler belirliyor. Birileri bildiri yayınlıyor, diğerleri ona karşı farklı bildiri yayınlıyor. Buna karşı birinci bildiriye destek vermek için başka bir bildiri yayınlanıyor. Sonra bu bildirilerle ilgili sert tartışmalar yapılıyor, ardından bir bakıyorsunuz ki, bir yumuşa gözleniyor. “Aslında biz şöyle demek istemiştik, yanlış anlaşıldık” türü beyanlarla geri adım telâşına düşülüyor.

Yargıtay Başkanlar Kurulunun sert bildirisinin ardından daha sert bir bildiri hükümetten gelmişti. Ortalık toz dumanken, Danıştay’dan Yargıtay’ı destekleyen başka bir bildiri gelmişti. En son bildiri de Köşk’ten geldi.

* * *

Yargı ile hükümet arasındaki bu “bildiri savaşları”nı bitirme konusunda TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın üstlendiği rol gerçekten önemliydi. Toptan, Meclis’e karşı söylenen sözlere cevap veriyor, yargı nasıl herkese lâzımsa, Meclisin de herkese lâzım olduğunu söylüyor. Yargıtay bildirisindeki ithamlardan incindiğini ifade ediyor. “Parlamento, bu kadar ağır ithamları kesinlikle hakketmedi” sözüyle tepkisini dile getirirken, muhatapların karşılıklı oturup konuşmayı bilmesi gerektiğine de vurgu yapıyor.

Toptan’dan sonra da bu gerilimi azaltmak için Cumhurbaşkanı Gül de devreye girip, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’le görüşmüştü. Bu görüşmenin ardından Gerçeker’in beyanları ile Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in söyledikleri bu bildiri krizinin şimdilik üzerinin örtüldüğünü gösteriyordu.

Gerçeker, yayınlandıkları bildirinin farklı yansıtıldığından ve yorumlandığından şikâyetçi. Ancak bildiri başka şekilde de nasıl yorumlanabilirdi ki? Öylesine ki bildiriye “y-muhtıra” yakıştırması siyasî tarihimize kalın harflerle yazıldı bile. Gerçeker, bir de diyor ki, “Gerginlik biraz da bu havadan kaynaklandı…” Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in “dam üstünde saksağan” olarak gördüğü bildiriyi gerektiren nasıl bir hava vardı merak ettik doğrusu.

Karşı bildiri yayınlayan hükümetten de bir yumuşa gözlenmişti. “Bu ülkenin insanları, kurumları olarak her türlü konuyu konuşarak çözmek en doğru yoldur” açıklamasını yapmıştı Çiçek. “Yargı da bizimdir, hükümet de bu ülkenin hükümetidir. Parlamento da bu ülkenindir” diyerek bir yumuşa ifadesi kullandı. Ancak Gerçeker şimdilerde ise “İhtiyaç olursa yine açıklarız” demeyi de ihmal etmiyor.

* * *

Önce alabildiğince ger, sonra gerilimi düşürmek için çaba sarfet… Germeden, milletin gündemini meşgul etmeden bu meseleler konuşarak halledilemez miydi? 27 Mayıs ihtilalinin yıl dönümünde muhtıraları, müdahaleleri hatırlatmanın bir gereği var mıydı?

Gerçeker’in bir sözü daha dikkatimi çekmişti. “Yargının sorunlarını anlattık. Sayın Gül de bize yardımcı olacağını söyledi” dedi. Yargının sorunlarını anlatmak için “y-muhtıra” olarak görülen bir bildiri mi yayınlamak gerekiyordu?

İşte bütün bunun gibi sorular bildirilerin ardından ilk aklımıza gelen sorular oldu. Bu gerginliği çıkaranların bu sorulara cevap vermeleri gerekiyor. Bu arada bu bildiriler neticesinde oluşan ekonomideki dalgalanmaların hesabı da verilmeli tabiî…

* * *

Yargıtay’ın bildirisine destek verenlerin ortaya attığı bir tez vardı. “Yargı herkese lâzımdır” diye… Peki bunu söyleyenlere şunu sormazlar mı? Milletin iradesinin tecelligâhı olan Meclis herkese lâzım değil mi?

Köksal Toptan’da buna dikkat çekiyor. Yavuz Donat’a konuşan Toptan’ın şu sözleri her şeyi anlatıyor. “Yargı kurumuna ve yargı kararlarına herkes saygı göstermeli. Peki, yasama organı ve kararları için de aynı şey gerekli değil mi? Yargıyı ve yargıcı yıpratmanın kimseye yararı yoktur. Peki, siyaseti ve siyasetçiyi yıpratmanın kime yararı var?” (Sabah, 27.05.2008)

İşte işin özü bu sorular. Yargıya saygı bekleyenler Meclis’e saygı göstermeli. Yargıyı yıpratmaktan çekinenler siyaseti yıpratmamalı. Velhasıl herkes görevini yapıp, başkasının görevine karışmamalı. Buna herkes dikkat etmeli, yargısı da, askeri de, sivili de…

Özetle, Türkiye artık bu kısır çekişmelerden kurtulmalı. Her şeyin çözümü demokrasi içinde aranmalı.

30.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.05.2008) - CHP’nin “Sav”unması

  (24.05.2008) - 27 Mayıs’tan “Y-muhtıra”ya…

  (23.05.2008) - Demokrasi yara almasın

  (18.05.2008) - Aç kalan vatandaş

  (17.05.2008) - Zeytin ağaçları yerine kan!

  (16.05.2008) - “Demokrasi bayramı”nız kutlu olsun

  (11.05.2008) - Canavar canlanıyor

  (10.05.2008) - 1 Mayıs ve sağduyu ihtiyacı

  (09.05.2008) - “Cevap” ve senaryolar

  (04.05.2008) - ‘Trafikte dikkat on bin hayat’

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Zeynep RUHAN

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır