Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Suna DURMAZ

Batı-İsrail dostluğunun Protestan temeli



"İSRAİL kurulmadan önce İsrail’e inanıyordum, şimdi de inanıyorum. Kendisini parlak bir gelecek bekliyor. Çünkü bizim medeniyetimizin büyük ideallerini temsil etmektedir.” ABD Başkanı Harry Truman (1844-1972) İsrail’in kuruluşunun 60. yıl kutlamalarına katılan George W.Bush, İsrail’e yaptıkları ekonomik ve askerî yardımlara devam edeceklerini açıkladı. Açıklamasında farklı birşey yok. Selefleri de aynı sözü tekrarlayıp durmuşlardı. T. Jefferson, B. Franklin, Abraham Lincoln, H. Truman, J. F. Kennedy’den tut, ta Reagan’a kadar hep aynı sözleri söylediler. Obama dahi aynı sözlerle siyaset sahnesinde yerini almakta. Amerikalıların nazarında İsrail’e her yönüyle destek olmak, vazgeçilmesi imkânsız olan tarihî bir ahittir. Özellikle de Protestanlar için...

Mezhepleri gereği dinî Siyonizm taraftarı olan Protestanlar, Herzl’in başlatmış olduğu politik siyonizme can-ı gönülden destek vermişlerdir. Hatta bu konuda Yahudilerden daha fazla çaba göstermişlerdir. Göstermiş oldukları bu çabalarla adeta ‘Protestan Yahudi Misyonerleri’ sıfatını hak etmişlerdir diyebiliriz. Politik siyonizm için canla başla çalışan Hıristiyan siyonistlerin başında İngiliz Rahip William Henry Hechler (1844-1931) gelir. Kendisini ‘Allah’ın kılıcı ve İncil’ine hizmet eden’ olarak vasıflandıran Hechler, mutaassıp bir Püritanist idi*. Ayrıca “London Society for the Promotion Among the Jews/Londra Hıristiyanlığı Yahudiler Arasında Yayma Cemiyeti” üyesiydi. Sahip olduğu akidenin telkinleri yüzünden Thedore Herzl’i, Yahudileri Filistin’e geri götürmesi için Tanrı tarafından gönderilmiş bir peygamber olarak görüyordu. Bu konuda “The Restoration of The Jews to Palestine According to the Prophest/ Peygamberlere göre Yahudilerin Filistin’e yerleştirilmesi’’ adlı bir de kitap telif etmiştir. Bundan başka Siyonistlerin yayın organı olan ‘Die Welt’de ‘Ark of the Covenant’** başlıklı makaleler yazmıştır. Rahip olduğu için insanların duygularına nasıl hitap edileceğini çok iyi bilen Hechler, bir makalesinde bakın neler diyor:

“Uyanın Ey İsrailoğulları! Önceki peygamberlere vermiş olduğunuz söz gereğince, Tanrı’nın kendisi sizden atalarınızın yurduna dönmenizi istiyor. Ve sizin Tanrı’nız olmak istiyor. Bir Hıristiyan olarak ben de siyonizme inanıyorum. İncil’e ve Peygamberlere göre Filistin’de bir Yahudi devletinin kurulması gerekmektedir... “ (The Politics of Christian Zionism s: 31)

Hechler, her vesileyle siyonizm propagandası yapmaya büyük gayret sarf ediyordu. 1882’de Rusya’ya seyahatinde yapmış olduğu sohbetlerde, dindar olmayan birçok Yahudi’yi ‘dinî siyonizm’e kazandırırken, politik siyonizme mesafeli duran Yahudi din adamlarına da politik siyonizm fikrini aşılamıştır. Ayrıca, Rus Çarı 2. Alexander’e düzenlenen suikast neticesinde kötü duruma düşen Rusya Yahudilerini Filistin’e göç ettirmek için Lord Shaftesbury ile beraber bir komite oluşturarak para toplamıştır. (The Politics of Christian Zionism s: 16)

Hechler’in göstermiş olduğu bu gayretlere hatıralarında yer veren Thedore Herzl, “Şayet Filistin’e gidersek İngilizlerin dindar Hıristiyanları bize yardımcı olacaklar. Çünkü onlar, Yahudiler vatanlarına dönerlerse Mesih’in (Hz. İsa) geleceğine inanıyorlar.”

“İngiltere’nin Viyana Sefareti Rahibi William Hechler beni ziyaret etti. Projemi büyük bir heyecanla karşıladı. O, hareketimin (siyonizm) ‘peygamber meselesi’ olduğuna inanıyor. Bana harbiyeli subaylar için hazırlanmış olan büyükçe bir Filistin haritası gösterdi. Dört sayfadan oluşan harita açıldığında tüm odayı kapladı. Gururla bana, “senin için temeli hazırlamış bulunuyoruz” dedi. Plana göre yeni tapınağımız ülkenin tam ortasında olacaktı. Bu arada eski mabedin yerini de gösterdi” (Diaries s: 71-72)

Hechler, siyonist harekete bir taraftan dinî, diğer taraftan malî destek sağlarken, diplomatik destek bulma gayretlerini de yürütüyordu.

Alman İmparatoru’nun amcası olan Baden Dükü Frederick ile çok yakın dostluğu vardı. Bu yüzden sıksık bir araya gelirlerdi. Beraber yapmış oldukları sohbetlerin ana temasını İncil, tapınak, arkeoloji ve İncil tarihi oluşturuyordu. Aslında bu sohbetlerin gayesi Dük Herzl’e görüştürmeye ikna etmek, böylece Herzl’in politik bir lider olarak kabul edilmesini sağlamaktı. Çok geçmeden bu sohbetler semeresini verdi. Ve Dük Frederick, Herzl’le görüştü. Görüşmeden memnun kalan Dük, Herzl’in kendine sunduğu siyonist fikirleri Kayzer’e ileteceğine dair söz verdi. Böylece politik siyonizm uğrunda ilk diplomatik girişim yapılmış oluyordu. Ve bu da bir Hıristiyan rahip tarafından gerçekleştirilmişti. (The Politics of Christian Zionism s: 11)

Rahip Hechler’in politik siyonizmin kabul görmesi için yapmış olduğu girişimlere “The Politics of Christian Zionism” adlı kitabında geniş yer veren Paul C. Merkley, “Hechler olmasaydı belki de ne ‘Dünya Siyonist Teşkilâtı’ ne Balfour Deklerasyonu, ne İngiliz Mandası ne de Yahudi Devleti olurdu” der. (The Politics of Christian Zionism s: 8)

*Pürutanizm: Yahudilerin Filistin’e dönmelerini sağlamayı dini bir vacip olarak gören mutaassıp Protestan hareketi.

**Eski Ahid’e göre, Hz. Musa’ya Allah tarafından verilen On Emir’in yazılı olduğu taş tabletlerin içinde bulunduğu mukaddes sandık.

17.05.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.05.2008) - Filistin direniş şiirlerinden bir demet

  (28.07.2007) - Rikaz

  (25.07.2007) - Türkiye’yi tanıtmada dilin önemi

  (14.04.2007) - Kuveyt’in önemi

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT