Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Okumama marazı



Bir araştırma şirketinin ülkemiz insanının kitap okuma durumu ile alâkalı olarak bir süre önce yayınladığı anket sonuçları, tahminlerimi teyit etmenin yanında, doğrusu beni büyük bir şaşkınlığa ve karamsarlığa da sevk etti.

Ülkemiz insanının kitaptan uzak durduğunu, okumaya zaman ayırmadığını biliyordum. Ama okumaya ve kitaplara bu derece yabancı kaldıklarını tahmin edemiyordum.

Anket sonuçlarını tekrar tekrar gözden geçirince, nazarlarımıza sunulan acı tabloyu görünce, insanlık ve geleceğimiz adına üzüntüm kat kat arttı.

Sözü daha fazla uzatmadan, aklımda kalan anket sonuçlarının bir kısmını nazarlarınıza sunmayı uygun gördüm:

Ülkemizde ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor. Ayrıca bu ülke insanı, günde ortalama 5 saaat televizyon seyrederken; okumaya ayırdığı zaman yılda sadece 6 saat oluyor.

Tabloyu nasıl buldunuz? Benim gibi sizde de bir şaşkınlık, bir hüzün meydana geldi mi? Ekranlara hergün beş saat... Okumaya da, haftalık değil, aylık değil, yıllık ancak altı saat... Bu tablonun sonucunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

Anketteki bir başka tesbit de şöyle: Türkiye’de ancak on binde bir kişi düzenli kitap okuyabiliyor. Bu oran, bazı Afrika ülkelerinin bile çok gerisinde. Diğer taraftan Japonya’da toplam nüfusun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okuyor. Evet yaklaşık yetmiş milyon nüfuslu ülkemizin insanının ancak on binde birinin düzenli kitap okuması üzerinde herhangi bir yorum yapmaya gerek var mı bilemiyorum?

Yine bilgi ve kültür seviyemizi ele veren şu sonuca bir bakalım: Kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında Türkiye ancak 86. sırada yer alıyor. Ayrıca meselâ Azerbaycan gibi bir ülkede bir kitap yüz bin tirajla basılırken, bizde ancak iki veya üç bin tirajla basılabiliyor.

Ankette bizi üzen, şaşırtıcı daha başka tesbitler de var. Meselâ kişi başı ortalaması olarak, bir Japon yılda 25 kitap, bir İsviçreli 10 kitap, bir Fransız 7 kitap okurken; bir Türk ise on yılda ancak bir kitap okuyabiliyor. Ayrıca yetmiş milyon nüfusa sahip ülkemizde ancak yetmiş bin kişi okuma alışkanlığına sahip. Bizim açımızdan çok acıklı bir durum değil mi?

Kitap okumaya ayırdığımız zaman bakımından da durumumuz hiç iç açıcı değil. Meselâ bir Norveçli bizim 300 katımız, bir Amerikalı 210 katımız, bir İngiliz ve bir Japon bizim 87 katımız zamanını kitap okumaya ayırıyor.

Bu tabloya da bir bakalım: Amerika’da yılda 72 bin kitap, Rusya’da 58 bin kitap, Japonya’da 42 bin kitap, Fransa’da 27 bin kitap basılırken, bizde yılda sadece 7 bin kitap basılıyor. Bunun ne kadarının satıldığı da meçhul. Bu meyanda BM’nin yaptırdığı araştırmada, bütçeden kitaba harcanan para, Türkiye’de 0,45 Dolar iken, Güney Kore kişi başına 39 Dolar, Avustralya 100 Dolar, Almanya 122 Dolar, Norveç 137 Dolar harcama yapıyor. Burada da ülkemizin acıklı durumunu görüyoruz. Kişi başına kitaba yarım Dolar harcamada bulunan bir ülkenin geleceğini bir düşünün.

Dergi ve gazete okumada da durumumuz maalesef içler acısı. İngiltere’deki bir tek gazetenin tirajinın Türkiye’deki bütün gazetelerin günlük tiraji kadar olduğunu gördükten sonra bu konuda da söz söylemeye gerek kalmıyor. Ayrıca dergi okuma oranımız yüzde 4 iken, televizyon izleme oranımız yüzde 95. Yine bizde gazete okuyucusunun yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyor.

İşte hâl-i pürmelâlimiz böyle. Okumayan, kitabı gündemine almayan, ömür dakikalarını televizyon başında veya hiçbir getirisi olmayan boş, malayani meşgalelerle tüketen insanımızın geleceği adına cidden endişe duyuyoruz.

25.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.05.2008) - “Fikr-i infirâdî”

  (11.05.2008) - Sorumluluklarımız

  (04.05.2008) - Okulunu örtüsüne fedâ edebilmek

  (27.04.2008) - Şahs-ı mânevîye tâbi olmak

  (21.04.2008) - Cemaate bizim ihtiyacımız var

  (13.04.2008) - Bir darbe hatırası

  (06.04.2008) - Farklılıklar avantajdır

  (30.03.2008) - Bir boşanma hikâyesi

  (25.03.2008) - Maksat rızâ-ı İlâhî olunca

  (16.03.2008) - Başörtülü bir kızın serencamı

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Zeynep RUHAN

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır