Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Şalın altındakiler…



Başbakan Tayyip Erdoğan da basında sadece kapatma dâvâsıyla ilgili haberlerin yer almasından şikâyetçi. “Suriye İsrail barışı için başlama vuruşu yaptık. Dünya medyasında 300 haber ve yorum çıktı. Bizim basın nedense görmedi, malûm meseleden dolayı (Yargıtay bildirisi)” diye serzenişte bulunuyor.

Türkiye’de tek gündemin dayatılmasından şikâyetçi olduğumuzu biz de sık sık dile getiriyoruz. Özellikle son bir yıldır bir konu gündeme getirilip kamuoyu oyalanıyor. Diğer sorunların üzerine kalın bir şal örtülüyor. Hükümetin özellikle kapatma dâvâsı açılana kadar Avrupa Birliği projesindeki gevşekliği, seçimlerin hemen ardından gündeme getirilen yeni anayasa ile ilgili çalışmaların dondurulması, ekonomideki kötü gidişat, başörtüsü meselesinin çıkmaza sokulması, meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliği gibi bir çırpıda aklımıza gelen şal altında bırakılan konular…

* * *

Meselâ, Avrupa Birliği… AKP’nin iktidara geldiğinde sımsıkı sarıldığı bir konuydu. Ancak yıllar geçtikçe hükümet bu konuyu kendi seyrine bıraktı. Tâ kapatma dâvâsına kadar. Türkiye bu medeniyet projesinde yapılması gerekenleri geciktirme lüksüne sahip değildir. Burada bir eksikliğe dikkat çekmek gerekir. Ali Babacan’ın hem Dışişleri Bakanı, hem de AB Başmüzakerecisi olması Türkiye’ye vakit kaybettirebiliyor, aksamalara sebep olabiliyor.

Ekonomide göstergelere bakıldığında gidişat iyi değil. Erdoğan, “Avrupa’da 6. büyük ekonomi olduk” dese de iş çevreleri özellikle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, “Anadolu SOS veriyor” sözü kulaklarda. Ekonominin gidişatından herkes yakınıyor. Enflasyon ve işsizlik rakamları bunun en önemli göstergeleri.

Başörtüsü konusuna gelince… Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren anayasa değişikliğiyle ile ilgili kararı bekleniyor. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın söylediğine göre dâvâ Haziran ayının ilk haftasında görüşülmeye başlanacak. Mahkeme dâvâyı reddetse de meselenin bu iki değişiklikle çözülmeyeceği görülüyor. Çünkü, üniversite yönetimleri tek başına bu değişikliğin yetmeyeceğini söylüyor. Tuzak bir madde (YÖK Kanunu EK-17 madde) sırada bekliyor.

Artık sivil anayasa ile ilgili söyleyecek söz kalmadı. Büyük bir hevesle işe başlayan hükümetin bu konuda geri adım attığı ve şimdilerde ise rafa kaldırdığı görünüyor. Bütün bu meseleler Türkiye’nin gerçek gündemi. Kimsenin bu meselelerin çözümü için de beklemeye tahammülü yok. Meseleler eşzamanlı düşünülüp çözüme kavuşturulması şart.

* * *

Son olarak GAP konusuna temas etmek istiyoruz. Başbakan Erdoğan, yanına 12 bakan ve 75 milletvekili alarak “Yüzyılın en büyük kalkınma projesi” dediği Güneydoğu Acil Eylem plânını açıkladı.

Yıllardır süren ve bir türlü tamamlanamayan, özellikle bundan önceki üç hükümet döneminde neredeyse bir çalışma yapılmayan bu proje gerçekten Türk ekonomisi ve Güneydoğu halkı için hayatî önem taşıyor. Sulamalarıyla, elektrik üretimiyle, yeni iş imkânlarıyla beraber düşünülmesi gereken projenin plânlandığı sürede bitirilmesi için kararlılık ve süreklilik gerekiyor.

Terörün bitmesi için de son derece önemli bir proje. Çünkü terörün sadece silâhla mücadele ile bitmeyeceği görüldü. Bu yüzden de terörün kazınması için ekonomik ve kültürel alanlarda iyileştirmeler yapılması gerekiyor.

Proje çok gecikti, daha fazla da geciktirilmemeli. Hükümetin bunu geçte olsa görmesi -sebebi erken seçim yatırımı, siyasî havayı değiştirme veya başka bir sebep olursa olsun-önemli bir gelişmedir. Tabi devamlılık arz ettiği sürece.

Şu da unutulmamalıdır ki, proje bu hükümetin değil, Türkiye’nin projesidir. İktidarlar değişse de bu projenin tez elden bitilmesi gerekir.

31.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.05.2008) - Moda; bildiri yayınlamak

  (25.05.2008) - CHP’nin “Sav”unması

  (24.05.2008) - 27 Mayıs’tan “Y-muhtıra”ya…

  (23.05.2008) - Demokrasi yara almasın

  (18.05.2008) - Aç kalan vatandaş

  (17.05.2008) - Zeytin ağaçları yerine kan!

  (16.05.2008) - “Demokrasi bayramı”nız kutlu olsun

  (11.05.2008) - Canavar canlanıyor

  (10.05.2008) - 1 Mayıs ve sağduyu ihtiyacı

  (09.05.2008) - “Cevap” ve senaryolar

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Zeynep RUHAN

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır