"Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Dünyalık zevkler ve uhrevî saadet



Nefis ve hevâya tâbi olmakla ahiret yurdunu kazanmak... Dünyevî zevk ve lezzetlerin peşinden koşmakla Cenneti elde etmek, uhrevî zevk ve lezzetlere nâil olmak... Bu dünya yurdundaki elem ve meşakkatlara katlanmadan, ebedî rahat ve istirahatlara kavuşmak... Buradaki sıkıntı ve üzüntüleri kabullenmeden, gam ve kederleri göğüslemeden, ebedî huzur ve süruru beklemek...

Böyle bir durum olur mu dersiniz? Daha doğrusu böyle bir beklenti içine girmenin mantığı olur mu? Dünyanın lezzetlerini, keyiflerini terk etmeden, buradaki sıkıntılara, zahmetlere katlanmadan, ahiret yurdunun ebedî saadetine, emsâlsiz lezzetlerine nâil olmanın imkânı var mıdır acaba?

Efendimiz (asm), "Benim bildiklerimi bilseydiniz, az güler, çok ağlardınız" buyuruyor. Onun bildiklerini bildiğimizi iddiâ edemeyiz herhalde. Bu dünya hayatında onu gülmekten alıkoyan ve çok ağlamaya sevk eden gerçekleri bilemediğimizden olacak ki, bizler bu fani dünyada çok ağlamanın yerine habire gülüyoruz.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen, yeryüzünün en değerli, en şerefli varlığı (asm), ahiret yurdunun huzur ve saadeti uğruna, bu dünyanın bütün zevklerini, lezzetlerini terk etti. Yüce Allah'ın (cc) yanında en kıymettar, en namdâr, Benî Âdemin en şerefli insanı olan Hz. Muhammed (asm), kendisine sunulan dünya nimetlerinin, imkânlarının hiçbirine iltifat etmedi. O'nun yolunda hepsini terk etti. O, hayatı boyunca buğday ekmeği hiç yemedi. Bazen tuzu, bazen de sirkeyi arpa ekmeğine katık yaptı. Fakîrü'l-hâl bir hayatı tercih etti hep; fani dünyanın meşrû zevk ve lezzetlerine iltifat etmedi.

"Ben, cemiyetin îmânını kurtarmak yolunda dünyamı da fedâ ettim, âhiretimi de. Seksen küsûr senelik bütün hayatımda dünya zevki nâmına birşey bilmiyorum. Bütün ömrüm harb meydanlarında, esâret zindanlarında, yâhut memleket hapishânelerinde, memleket mahkemelerinde geçti. Çekmediğim cefâ, görmediğim ezâ kalmadı." Bu sözler de Bediüzzaman'a ait.

Bu asrın bir peygamber varisi ve takipçisi olan Bediüzzaman'ın yaşantısını beyan eden şu ifadelerden de anlıyoruz ki, ahiret hayatına tâlip olanların, dünyanın zevk ve lezzetlerinden feragat etmenin ötesinde, başa gelebilecek zahmetlere, meşakkatlere, belâ ve mûsibetlere de katlanmayı göze almaları gerekiyor.

Bu zamanda din-i mübîne hizmeti gaye edinen, kudsî bir dâvânın mensupları için bu durum daha bir ehemmiyet kesb ediyor. Cihad-ı mânevîye talip, hizmet-i Kur'âniyeyi esas maksat ittihaz eden hizmet erleri için, Efendimizi (asm) rehber; onun bu asırdaki vârisi Bediüzzaman'ı örnek almaktan başka yol ve çare yok gibi...

Dünyevî zevk ve lezzetlerle birlikte mânevî hizmetleri îfânın zorluğu, lüks ve şatafatlı bir yaşantı biçimiyle beraber cihad-ı mâneviyenin imkânsızlığı hepimizin malûmu.

Öyle görünüyor ki; hem dünyaya talip olmak, hem de ebedî hayatı kazanmayı dâvâ etmek; hem dünyalık zevk ve lezzetlerinin peşinden koşmak, hem de Cennet hayatının zevk-ü sefasını arzulamak; ezaları, cefaları, belâları, felâketleri göze almadan ahiretin ebedî huzur ve saadetine talip olmak mümkün değil.

O halde bizim için dünyalık zevk ve lezzetleri terk ve yine dünyaya ait başımıza gelebilecek olan sıkıntı ve üzüntülere, belâ ve mûsibetlere sabretmekten başka çare yok.

Ne diyordu Bediüzzaman: "Dünyanın âkıbeti ne olursa olsun, lezâizi terk etmek evlâdır. Çünkü, âkıbetin ya saadettir; saadet ise şu fâni lezâizin terkiyle olur. Veya şekavettir. Ölüm ve idam intizarında bulunan bir adam, sehpanın tezyin ve süslendirilmesinden zevk ve lezzet alabilir mi?" (Mesnevî-i Nuriye, s. 102)

30.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.07.2008) - Bir gezinin düşündürdükleri

  (13.07.2008) - Hasenelerimiz tehlikeli olur mu?

  (06.07.2008) - Geçmişten günümüze yetki kargaşası

  (29.06.2008) - Ahlâkî yozlaşma sınır tanımıyor

  (22.06.2008) - Evlilikte kriterlerimiz ne olmalı?

  (15.06.2008) - Hâkimin yakasına yapışılır mı?

  (08.06.2008) - Hizmetlerimizin dinamosu

  (01.06.2008) - Yaşanmış bir darbe hikâyesi

  (25.05.2008) - Okumama marazı

  (18.05.2008) - “Fikr-i infirâdî”

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır