"Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Saati 8 milyon dolar!



Dünya nüfusunun geçmiş yıl ve asırlara nisbeten süratle inkişafı, beraberinde de çok problemleri müştereken getirmiştir. Bir manada kabaran ve 7 milyarı aşmakta olan büyük dünya ailesinin sıralamakla bitmeyen dertleri sıkıntıları problemleri var. Bununla birlikte insanlık alemi yarın ve geleceği için yeni ünitelerle birlikte çağın icabına şayeste projeler ve istişareler yapmakta ve deruhte etmektedir. Bunları geniş çerçeve içinde değerlendirmek Ekonomilere yön veren gelişmiş 8 ülkenin liderleri 8-Temmuz-2008 de Japonya’nın Hokkaido Adası’nın başkenti Sapporo’da bir araya geldi. Zirveye Afrika ülkesi (Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Tanzanya) lideriyle birlikte zirveye toplam 2 bin delege katıldı.

G-8 zirvesi bütün dünyanın gündeminin ilk maddesi; maddi açlık ve gıda. Ancak açlık, artan gıda fiyatları ve yoksulluğun ana gündem maddesi olduğu bu zirve için, Japonya’nın tam 500 milyon dolar harcamış olması dünyada ve bilhassa açlık bölgelerinde büyük tepki çekti. Dünya basını “Saatine 8 milyon dolar harcanan bu zirveden sonuç da çıkmayacak, bozulan ekonomik dengeler de düzelmeyecek” yorumu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de 3 gün sürecek bu zirvenin zaten katılan ülkelerin sayısı nedeniyle başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Sarkozy, “Sadece ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya ve Rusya’nın katıldığı bir zirveden tüm dünyayı kapsayan sonuçlar çıkması mümkün değil” diye konuştu. Müsbet tenkitler bununla da bitmedi; İngiliz Times gazetesi de G-8 Zirvesi için harcanan parayla 4 milyon AIDS hastasının tedavi masraflarının karşılanabileceğini belirtti. G-8 liderlerinin 2005’te aldıkları “yardımları 50 milyar dolara” yükseltme kararının gerçekleştirilemediğini belirten gazete, “10 yıl için 10 milyar dolarlık yardım ancak yerine getirilebiliyor. Oysa zirve için saatte 8 milyon dolar harcanıyor” yorumu yaptı. Zirveyi takip etmek için adaya 4 bin gazeteci geldi. Japonya adaya özel bir medya merkezi kurmak için 26 milyon dolar harcadı. 100 televizyon kanalı zirveyi takip edildi. Liderler lüks Hotel Winsor’da kaldı. ve Zirve için 23 otel yemek hazırladı. 8 Müslüman ülke lideri de alternatif D-8 Zirvesi için Malezya’da bir araya geldi ve 150 sivil örgütü toplantıları düzenliyor.

Buraya kadar yorum yapmadım. Çünkü liderleri ve dünya basının önde gelen kuruluşları bir çok haklı beyanda bulundular. Biz de deriz ki; dünya asayişinin rayına oturması ve 7 milyarlık dünya ailesinde okuyan 2 milyar gencin istikbalde en büyük dayanağı inanç ve iman gıdasıdır. Dünya liderleri G-8 toplantısının birinci maddesine “açlık ve gıda” koymuşlardır. Keşke iman vitaminini birinci maddeye koysalardı. Zira bütün bozuklukların ilacı iman gıdasıdır.

Türkiye’mizde ve bütün dünya ülkelerinde, ahlaksızlık, çetecilik, vurgunculuk, alabildiğine gitmektedir. Bunlarla mücadele eden ve barış için kardeşlik için, vatan için çalışan fazıl insanların önüne çok cihetlerle takoz konulmaktadır. Zira açlık ve gıdasızlığında çıkış yolu “israf etmeyin” ayeti ile “emr olunduğun gibi dost doğru ol” ayetinin çarşıyı alemde çok cihetlerle inkişafı etmelidir.

İnşaallah dünyanın münevver şahsiyetlerinden husule gelecek muhteşem fikir seli, bu kütükleri alıp götürecektir. “Saatine 8 milyon dolar “ verilen bu toplantı çok ibret vericidir. Elbette anlayana…

25.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.07.2008) - Bolvadin ve Isparta

  (11.07.2008) - Birlik ve beraberliğin önemi

  (04.07.2008) - Trabzon ve Uzungöl Yaylası

  (27.06.2008) - Adana-Ankara salonları

  (20.06.2008) - Kuzeyde mehter coşkusu

  (13.06.2008) - Kurbağaların verdiği ders

  (06.06.2008) - 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî

  (30.05.2008) - Kırk dokuz yıla neler sığdırmış?

  (23.05.2008) - Fidan ve müjde

  (16.05.2008) - Sincan’da da hoş bir sada

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır