"Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Sana, bana Erdem Abiye dair



“Bizim Aile” dergisinin eski sayılarından birinde okuduğum muhterem Meryem İlhan bacımın bir yazı başlığı adeta beni çarpmıştı. ”Bütün ölümler zamansızdır.” Bilâhare böyle bir başlıkla, böyle bir yazı yazdığı için tebrik ve takdirlerimi de belirtmiştim. Bir süre karşılıklı mütalâada bulunduk. Kader açısından zamanı belli. Üstadımızın tabiriyle “Hak ve muhakkak olan” ölüm aslında biz insanlar için zamansız ve apansızdı. Hiç beklenmedik bir zamanda, hazırlıksız yakalar bizi ölüm gerçeği. Ya bizi veya çevremizdeki dostlardan birini alır götürür.

Geldiğinde—inşaallah—“Baş göz üstüne” diyebileceğimiz ölüm hayat kadar gerçek. Ve mevcut. O, hayatın zıttı, hayatın yokluğu değil, hayat gibi yaratılmış bir varlık. Sonsuzluk kervanının sonsuzluğa doğru yaptığı seferdi bir eşiktir, bir deredir, bir köprüdür..Geçilecek muhakkak.

Şair Erdem Bayazıt da Hak’ka yürüdü. Cahit Zarifoğlu kanserden kurtulamayarak bir sıcak yaz günü hakka revan olduğunda ben bacağımde sekiz çiviyle, sedyeye mahkum, hastane koridorunda doktora görünebilmek için sabah namazından sonra kuyruğa girmiştim. Cahit Ağabeyin ölüm haberini elime tutuşturulan gazeteden öğrendim. Cahit zarif adamdı… Allah rahmet eylesin.

Ve 7 güzel adam diye tanıdığımız Akif İnan, Özdenören’den sonra Erdem Ağabey de terk etti dünyamızı. Siyasette yollarımız apayrıydı. Amma binlerce bir birler içinde elbette ki ortak paydalarımız bizi binlerce konuda birleştirmişti. Onlar meslek ve meşrebimizi tanımasa, kaale almasa da biz kendi hesabımıza hepsine, ama hepsine iman kardeşliği açısından hürmetle, merhametle bakıyorduk. Siyasetin acımasız çarkları nice değerler gibi bazı şairlerimizi de çürüttü. Kısır ve nötr hale getirdi. Necip Fazıldan, Sezai Karakoç’a kadar bir çok şahsiyet dev olarak hükümferma olduğu edebiyattan-kitabiyattan çevresinin de teşvik ve yönlendirmesiyle siyasete atılınca nasıl çaresizlikleri oynadıklarını da gördük. Harflerin dünyası rakamların dünyasına benzemiyor. Romantik ruhlu şairler siyasetin rasyonel ve realist ve bir o kadar da makyavelist kurallarıyla burun buruna gelince çocuk gibi saf, masum ve çaresiz kalakalıyorlar. Yahya Kemal Beyatlı’nın koca bir dönem milletvekilliği süresince sadece bir kere yerinden kalkıp “Siz bu işi bilmiyorsunuz” dediğini edebiyat hatıralarında okumuştum. Şairlikle siyaset birlikte gitmiyor. Hani şu Eflatun’un hakim ve hekim kralları idealize etmesi gibi. Şiirlerdeki gibi değil siyaset dünyası. Her neyse.

Anadolu’nun şirin bir ilinde bir bahar akşamı yapılan şiir okuma programında karşılaştığımızda öncelikle Erdem Ağabeyi tebessüm ettiren esprilerle şiir okumaya geçmiştim. Kısa bir şiir tahlili ve ikinci yeni, Mavera grubuyla ilgili söylediğim her sözü oturduğu yerden başını sallayarak hep tasdik etti. Beden dili de şiirlerindeki üslup gibi ağır, tok ve vakurdu.

O gece kürsüye geldiğinde şiir okumalarına “Beton duvarlar içinde bir çiçek açtı. Siz kahramanısınız çelik dişliler arasında../Direnen insanlığın../Saçlarınız ıztırap denizinde bir tutam başak../Elleriniz kök salmıştır ağacıdır zamana../O inanmışlar çağının” dizelerini okurken Asr-ı Saadet ile ahirzaman Müslümanları arasındaki irtibatı iade ediyordu. Ne var ki dinleyicilerin çoğu en azından Necip Fazıl’ın “Sakarya“ şiiri gibi hamaset dolu, bağıra bağıra okunan şiiri gibi bir şiir bekliyorlardı. Afallayanlar çok oldu. Bir de mantığa vuranlar. Betondan çiçek çıkar mı, diye. Epey güldük halimize. Şair duyarlığı bambaşka bir şey. Ama anmayanları da çoktu. Şairler güzel insanlar. Söylemleriyle öyle bir ruh üflerler ki bildik kelimelerimizle. Kırk yıl düşünsek aklımızın ucundan geçmez.

“Sebeb ey” şairi Müsebbib’ül Esbabın bir sebebe binaen yarattığı bir sebeble dilimizde ve kulağımızda vakur söylemlerini hatıra bırakarak göçtü Rabbine.. Allah rahmet eylesin.

“Ölüm muhakkak

Ve ölüm mutlak.

Tek kapısıdır ölümsüzlüğün” diyen Erdem Abi o kapının eşiğinden geçti.

O güzelim dizelerinden son bir alıntı yaparak vefa borcumu ödüyorum güzel şiirleri için..

“Onlar gittiler..

Topraktan bir işaret taşıyarak alınlarında..

Ben şimdi bu yanda

Geril bir an gibiyim.

Doğumla ölüm arasında.”

Ruhun şâd olsun Erdem Ağabey...

10.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.06.2008) - Travmanın açtığı travma

  (20.06.2008) - Tartışmalı ÖSS soruları

  (10.05.2008) - Abesle iştigal

  (04.05.2008) - Öze dönmek!

  (25.04.2008) - 23 Nisan, nasıl üzülmez insan?

  (19.04.2008) - “Söz konusu menfaatse, vatan teferruattır!”

  (26.03.2008) - Kendinizi kandırıyorsunuz!

  (20.03.2008) - Törkiş demokreyşin

  (11.03.2008) - Paçavra sözler

  (26.02.2008) - İki yanlıştan bir doğru çıkmaz

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör