"Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ahmet ARICAN

Emekli belediye başkanlarına ve hak sahiplerine 1 Ekim 2008’de müjde var?



HERKES tarafından sosyal güvenlik reform yasası diye bilinen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 tarihinde tüm hükümleriyle birlikte yürürlüğe girerse, sosyal güvenlik alanında bu zamana kadarki ezberlerimizin birçoğu bozulacak.

5510 sayılı kanunun bu zamana kadarki ezberlerimizi bozacağı önemli konulardan birisi de, belediye başkanlarına ve bunların eş, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerine yeni hak ve imkânların getirilmesi hususunda görülecektir. Bilindiği üzere, hali hazırdaki (1 Ekim 2008’den önceki) sosyal güvenlik uygulamalarına göre belediye başkanlığı yapmış kişiler bağlı oldukları sosyal güvenlik kanuna göre, ya Bağ-Kur’dan, ya SSK’dan, ya da Emekli Sandığı’ndan emekli olabilmektedirler. Yani belediye başkanlarının mutlaka hepsinin Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklarına yönelik herhangi bir şart ya da hüküm bulunmamaktadır. Şimdiki yani halen yürürlükte olan sosyal güvenlik mevzuatına göre, Emekli Sandığı’ndan emekli olan belediye başkanlarına emekli olduklarında temsil, makam ve görev tazimatları verilirken, Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olan belediye başkanlarına temsil makam ve görev tazminatları verilmemekteydi. İşte, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesiyle, Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olan belediye başkanlarına şimdiye kadar verilmemiş bir hak verilecek. Yani bu zamana kadar sadece Emekli Sandığı kapsamında emekli olan belediye başkanlarına emekli olduklarında verilen temsil, makam ve görev tazminatları 1 Ekim 2008’den sonra SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olmuş ve 1 Ekim 2008’den sonra SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olacak belediye başkanlarına da verilecek.

Hemen aklınıza Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olmuş belediye başkanlarına yeni getirilen söz konusu bu temsil makam ve görev tazminatlarının ne kadar olduğu ya da emekli aylıklarında ne kadarlık bir artış olacağı sorusu gelebilir. Emekli Sandığı’ndan emekli olan belediye başkanlarının aldıkları temsil, makam ve görev tazminatları, emekli olan belediye başkanının görev yaparken bulunduğu konuma göre (belde belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, Büyükşehir belediye başkanı gibi) değişmektedir. Ancak yine de 2007 yılı rakamlarına göre bu miktarların 400 ile 1300 YTL arasında (ortalama yüzde 40 ve yüzde 80 arasında bir artış gerçekleşeceğini tahmin edebiliriz) olabileceğini söyleyebiliriz.

Ancak bu konu ile ilgili hatırlatmak istediğimiz önemli bir nokta vardır. 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine göre, Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olmuş belediye başkanlarının 1 Ekim 2008’den sonra söz konusu temsil, görev ve makam tazminatlarını alabilmeleri için, kadın ise 58 erkek ise 60 yaşını doldurmaları gerekiyor. Bu yaş şartını yerine getirmeyen belediye başkanları 58 ve 60 yaşını doldurana kadar temsil, görev ve makam tazminatlarından mahrum kalacaklardır.

58 ve 60 yaş şartının tabiî ki istisnaları da olacaktır. Bağ-Kur ya da SSK’dan malulen emekli olmuş belediye başkanlarının emekli aylıklarına 1 Ekim 2008’den sonra temsil, makam ve görev tazminatlarının eklenebilmesi için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmaları şartı yoktur. Yani, Bağ-Kur ya da SSK’dan malulen emekli olmuş belediye başkalarının yaşları ne olursa olsun 1 Ekim 2008’den sonra temsil, makam ve görev tazminatları emekli aylıklarına eklenecektir.

Ayrıca, 1 Ekim 2008’den sonra Bağ-Kur ve SSK’dan emekli olmuş ya da olacak belediye başkanlarına getirilen bu imkândan ve emekli aylığı artışından sadece belediye başkanının kendisi yararlanmayacak. Eğer emekli olmuş belediye başkanı vefat etmişse, geride kalan hak sahibi niteliğindeki dul ve yetimleri de yararlanacak. Hali hazırda Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olmuş ve vefat etmiş bir belediye başkanı üzerinden temsil, görev ve makam tazminatı ilave edilmeden aylık almaya devam eden hak sahibi niteliğindeki eş ve çocuklar gibi dul ve yetimler de 1 Ekim 2008’den sonra aylıklarını temsil, makam ve görev tazminatı eklenmiş bir şekilde fazlasıyla alabilecekler.

Ancak burada da önemli ve son bir hatırlatmada bulunalım. 1 Ekim 2008’den sonra Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli olup da yaş şartı tutan, malulen emekli olan, ya da bunların hak sahibi olarak emekli aylığı alan kişilerin üstte bahsini ettiğimiz temsil ve görev tazminatlarından yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak talepte bulunmaları gerekmektedir.

Okurlara Cevaplar…

*Soru: Telekom’da 1991 yılından beri SSK’lı işçi olarak çalışıyorum. 1968 doğumluyum. SSK’da toplam 6560 gün prim ödeme gün sayım var. Son sekiz yıldır şeker hastasıyım ve kalp rahatsızlığım var. Malulen emekli olmak istiyorum ne yapmam gerekir? (ismi mahfuz)

*Cevap: Sayın okurum, SSK’dan malulen emeklilik için gerekli olan hizmet süresi şartını yerine getirmiş durumdasınız. Malulen emeklilikte herhangi bir yaş şartı yoktur. SSK’dan malullük aylığı almanız için en az yüzde 66 oranında çalışma işgücünüzü yitirmiş olmanız gerekmektedir. Malulen emeklilik için bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne malulen emekli olmak istediğinizi belirterek başvurun. Onlar sizi bir takım matbu evraklar vererek hastanelere yönlendirecektir. Eğer hastane tarafından verilen sağlık raporları ve belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından da kabul edilirse rapor tarihinden itibaren malulen emeklilik işlemleriniz başlayacaktır.

*Soru: 20.03.1964 doğumluyum. 07.03.1985 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. Bana göre 25 yılı tamamlamak şartıyla 48 yaşında emekli olabileceğim. Ancak, 1980 yılında SSK’da 103 gün prim ödemem var. 1980 yılındaki bu SSK sürelerimin bana 25 yılda emekli olmam noktasında bana faydası olur mu? Ben 48 yaş yerine 46 yaşında emekli olabilir miyim? (Mehmet ÖZEREN-ALANYA)

*Cevap: Sayın okurum, SSK’daki süreleriniz sizin 48 yaş yerine 46 yaşında emekli olmanızı sağlamaz. SSK’daki 103 günlük sürelerinizi Emekli Sandığı’na ekletseniz bile yine 48 yaşında emekli olabilirsiniz. Ancak, söz konusu bu 103 günlük süre sizin 103 gün daha az çalışarak emekli olmanıza etkisi ve faydası olacaktır.

NOT:

Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve sosyal güvenlik reformu ile getirilen haklarınızdan haberdar olmak ve buralardaki sorunlarınıza çözüm bulmak için her hafta Perşembe günleri bu köşede buluşalım. Faks ve e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] Faks: 0212 515 67 62

24.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.07.2008) - Reform yasasıyla avukatların sosyal güvenlik durumlarında neler değişti?

  (03.07.2008) - Bağ-Kur’a fazladan ödenen paralar geri alınabilir mi?

  (26.06.2008) - Bağ-Kur’dan hem ‘dul’, hem de ‘yetim aylığı’ birlikte alınabilir

  (19.06.2008) - Reform Yasasıyla birlikte anlaşmalı boşananların aylığı kesilecek

  (12.06.2008) - BAĞ-KUR'DAKİ BEŞ YIL VE DAHA ÜZERİ BORÇLARINI DONDURANLAR PRİM AFFINDAN YARARLANAMIYORLAR

  (05.06.2008) - SSK’lıların ölüm aylığı almalarındaki hizmet süresi avantajları sona eriyor

  (29.05.2008) - Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına af geldi

  (22.05.2008) - Reform Yasasıyla haksız alınan özürlü aylıklarının tahsilinden vazgeçilecek

  (15.05.2008) - Doğuştan özürlü memurların sıkıntısı Reform Yasasıyla giderildi

  (08.05.2008) - Esnaf Odalarına göre Bağ-Kur’lu olunamayacak

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır