"Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

McCain ve Palin’in İslâm karşıtı söylemleri



Amerikalı Müslümanların önde gelen liderleri John McCain ve Sarah Palin’i İslâm karşıtı bir jargon kullanarak konuşmalarından dolayı eleştiriyorlar.

Önde gelen ulusal İslâmî sivil toplum kuruluşlarının liderleri John McCain ve Sarah Palin’in İslâm karşıtlığını kışkırtacak muhtevada konuşmalar yaptıklarını iddia ediyorlar.

Washington merkezli Amerikan İslâmî İlişkiler Konseyi (CAIR)’in yaptığı resmî açıklamada, Senatör McCain ve onun yandaşlarının başta Müslümanlar olmak üzere bütün azınlıkları marjinalize edecek bir retorik kullandığını ifade ediyor.

Geçtiğimiz bir kaç haftadır kesinlikle anlaşıldı ki McCain bütün kararlarında “Yahudi-Hıristiyan değerleri” baz almaktadır. Geçtiğimiz sene, McCain bir açıklamasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin “Hıristiyan ilkeleri üzerinde bina edildiğini” belirtmiş ve Beyaz Saray’da bir Müslüman’ın bulunmasından rahatsızlık duyacağını ifade etmişti.

(McCain daha sonra bu açıklamasını şu şekilde düzeltti: “Eğer ülkemize liderlik etmeye lâyık ve siyasî değerlerimizi savunmaya gönüllü ise elbette bir Müslüman’a oy verirdim...” (NY Times: http://www.nytimes.com/2007/09/30/us/politics/30mccain.html).

Bir çok konuşmasında McCain, “radikal İslâm”, “İslâmî terörizm” ve “İslâmî aşırılık” gibi söylemler kullanıp, Amerikalı Müslüman grupların kendisine şüpheyle bakmasına yol açmıştır. Diğer yandan bir mitinginde McCain Obama’ya “Arap” diyen bir kadını azarlamıştı. McCain bu kişiye karşı çıkmış ve rakibinin “kibar ve terbiyeli bir aile adamı olduğunu ancak sadece görüşlerine katılmadığını” ifade etmişti. Tabiî ki mitingdeki kalabalık McCain’in Obama hakkındaki bu sözlerinden pek de hoşnut olmamışlardı.

Bu senenin başlarında ise, McCain’in Florida’daki temsilcilerinden biri Irak savaşını şu sözlerle savunmuştu: “Müslümanlar bizden diz çökmemizi istiyorlardı, aksi halde bizi öldürmekle tehdit ediyorlardı”... McCain’in kampanyasının bu konudaki tesbiti ise şu şekildeydi: “Karşımızdaki tehlike radikal ekstremist İslâm’dır”.

CAIR’in Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Nihad Awad da bir açıklamasında şöyle diyordu: “Senatör McCain ve Vali Palin’e bu haftaki Cumhuriyetçi kongrede yapacakları konuşmalarında İslâmofobik retorik kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Oy toplamak için popüler kışkırtıcı sloganlar söylemek kolaydır ancak gerçek liderler korkuları istismar ederek ya da klişeleşmiş şeyler kullanarak siyasî çıkar sağlamazlar. Senatör McCain’in ve Vali Palin’in konuşmalarında bütün Amerikalılar için sivil ve dinî hakları savunacaklarını beyan edeceklerini umut ediyoruz ve milletimizi daha özgür ve güvenli bir millet yapmak adına Amerikalı Müslüman topluluklarla işbirliği içinde olacaklarını ve böylece İslâm dünyasıyla daha iyi ilişkiler kurulmasına katkı sağlayacaklarını umuyoruz.”

Cumhuriyetçi Parti ScCain ve Palin bütün ülke genelinde anti-İslâmcılığı kışkırtacak, Müslümanları terörist gibi lanse edecek ateşli konuşmalar yapmaya devam ediyorlar; hem de bu konuşmalarının eğitimsiz ve cahil kitleler tarafından nasıl algılanacağını hiç düşünmeden yapıyorlar bunu.

Biz Müslümanlar olarak, bütün siyasî partilerin adaylarına İslâm’a saldırı içeren söylemlerden kaçınma ve “İslâmî terörizm” gibi cümleler kullanmama çağrısında bulunuyoruz.

TERCÜME: UMUT YAVUZ

22.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.10.2008) - Palin bir radikal!

  (08.10.2008) - Amerika dengesini yitirdi

  (24.09.2008) - Neo-conlardan İslâma DVD saldırısı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır