"Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Her zaman doğru



Çok değişik vesilelerle İslâma teslim olanların ortak bir kanaati var: Hal ve hareketler, her zaman ‘sözlü tebliğ’den daha tesirli oluyor.

Amerika’nın Teksas eyaletinde kovboy bir babanın Hıristiyan bir kızı olarak yaşarken İslâmla müşerref olan Najla (Nejla) Tammy İlhan Hanım da bunlardan biri. 18 yıl önce Müslüman olan ve 3 yıl önce Türkiye’ye gelip İstanbul’a yerleşen Nejla Tammy Hanımın dikkatini çeken bir konu da Hadis-i Şeriflerin “her zaman doğru” olması olmuş. Şöyle diyor: “En çok ilgimi çeken Hz. Muhammed’e ait sözlerin hepsinin de doğru olmasıydı. Bir atasözü genel olarak doğrudur, ama bazı durumlar için geçerli değildir. Hadisler öyle değildi, her zaman ve her şartta doğru olan sözlerdi.”

Bazı tesettürlü hanımların da ‘moda ve pahalı kıyafetler’i tercih ettiğine dikkat çeken ve bu durumu yadırgayan Nejla Hanım, “Örtünme biçimleri çok değişik Türkiye’de. Fazla önemsenmiyor sanki. Marka giymeden sokağa çıkmamak gibi bir düşünce, özellikle Müslüman kadınlar için, bence çok tuhaf. Dünyada aç insanlar var” demiş.

“Amerikan rüyası”nın dışardan göründüğü gibi olmadığını da ifade eden Nejla Hanım, bugün yaşanan ekonomik krizi de anlamamıza yardımcı olacak şu tesbiti de yapmış: “Her Amerikalı’nın rahat bir hayat sürdüğünü düşünmek yanlış. Rahat hayat süren insanın da içine bakmak lâzım. Her şey var gibi görünüyor, ama o kadar borç yükü altındasınız ki… Ellerindeki her şey bankanın. Kredi kartları ve faizlerle yaşıyorlar. İç dünyaları çok sıkıntılı… İçki tüketimi çok fazla. İnsanlar ailelerine zaman harcamıyor, yalnızlar. Çocukların yarısından fazlasının anne ve babası birlikte değil.”

Müslüman olmasıyla ilgili olarak “Allah’a şükürler olsun. Çok iyiyim, mutluyum” diyen Nejla Hanımın başka bir Amerika-Türkiye kıyaslaması da şöyle: “Dallas çok daha sakin. Buraya gelince iki şey çok dikkatimi çekti. Birincisi Dallas’ta sokakta kimse yok. Türkiye’de ise sokakta insan olmayan hiçbir zamanı bulamazsınız. İkincisi burada güzel şarkı söyleyen kuşlar yok. Dallas’ta kuşların sesleriyle uyanıyordum… Burada ilk gün martı sesleriyle uyandım. O kadar garip geldi ki. (...) Alışmak epey sürdü.” (Yeni Şafak, Pazar eki, 26 Ekim 2008)

Tesettüre girme ve başörtüsünü takma süreciyle ilgili olarak da konuşan Nejla Hanım şöyle demiş: “Gördüm ki, kültürüme yabancı bir şey değil. Kraliçeler ve ünlü oyuncular özgür olarak dışarıya çıkmak istediklerinde eşarp takıyordu. Kovboy filmlerinde hanımlar uzun elbise giyer ve bone tarzında eşarp takardı. Her ne kadar bırakılmış olsa da sonuçta benim kültürüme ait bir şeydi.”

Tesettürün, özgürlük işaret olduğunu hatırlatan tesbiti bir daha tekrar edelim: “Kraliçeler ve ünlü oyuncular özgür olarak dışarıya çıkmak istediklerinde eşarp takıyordu.”

Müslüman olduktan sonra “Nejla” ismini seçmesinin hikâyesi de dikkat çekici: “(Müslüman olduğum için) Annem bana ‘Sen kör oldun. Gerçeği göremiyorsun. Bu Türk çocuğu sevdin diye Müslümanlığı kabul ediyorsun’ dedi. Tersine gözlerim açık. Bu yüzden de daha geniş gören anlamına gelen ‘Nejla’ ismini seçtim. Çünkü geniş görebilen gözden içeri daha fazla ışık girer.”

İnşallah ‘Nejla’ hanımların sayısı her geçen gün artacak...

28.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.10.2008) - İnsana ‘insan’ muamelesi şart

  (26.10.2008) - Hakimlere kim hükmedecek?

  (25.10.2008) - Yasak, kılıfına sığmadı

  (24.10.2008) - Faiz olmadan da zenginlik olur

  (23.10.2008) - Bu ne yaman laiklik?

  (22.10.2008) - “Din öldürülecektir” diyenler öldü!

  (21.10.2008) - ‘Herkes sarhoş olsun’ mu?

  (20.10.2008) - Tam zamanı

  (19.10.2008) - En doğrusu ‘netice’ye bakmak

  (18.10.2008) - Yaranamazsın!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır