"Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Zafer AKGÜL

Cumhuriyet mi? O ne?



85. kuruluş yıl dönümünü idrak ediyoruz cumhuriyet sistemine geçişimizin. 85 yıldır her 29 Ekim günü faziletlerini saya saya bitiremiyoruz. Her resmî törende bildik sözler tekrarlanır. Cumhuriyetin ne bulunmaz, eşsiz bir sistem, ne mükemmel bir yönetim biçimi olduğu vurgulanır .”Ne güzelsin hürriyet/Yaşasın cumhuriyet” nakaratlı şiirler okunur.

Uzatmaya gerek yok, cumhuriyet’in hürriyet demek olduğu, halkın kendi kendini yönetmesi demek olduğunu, yönetim erki’nin “kayıtsız şartsız millette, halkta“ olduğu özellikle vurgulanır. Başka yönetim biçimleri ve o yönetim biçimleriyle idare edilen nice devletin ve milletin tarih şeridi içinde perişan oldukları, sefil sefalet yaşadıkları dile getirilir. Velhasılı kelâm “Cumhuriyet fazilettir” felsefesi etrafında konuşulur, nutuk çekilir.

85 yıldır milletin büyük çoğunluğu cumhuriyeti benimseye gelmiştir. Ciddî bir kırılma veya karşı koyma, direnme yoktur. Sisteme itiraz da yoktur. Ana felsefeye muhalefet de. Cumhuriyetin kurucusu sayılan İlk Meclis sistemi büyük bir aşk ve iştiyakla kabul ederek, Osmanlıdan kalan I. ve II. Meşrûtiyet yönetiminin bir adım daha kemale erişmiş şekli olan cumhuriyet sistemine onay vermiştir. Milletin kendisi de bu konuda memnuniyetle yeni sistemi içine sindirmiştir.

Bu gün padişahlık sistemine, diktatörlük sistemine, İttihat Terakki’nin asker/çete/suikast karışımı anlayışına kısaca komitacı bütün anlayışlara itisnasız hemen herkes karşıdır ve cumhuriyet sisteminin hak, hukuk, fikir, vicdan, hürriyet gibi temel evrensel değerlerine taraftır. Kısaca cumhuriyeti tartışan yoktur aslında…

Bu gün tartışılması gereken cumhuriyet değil, cumhuriyet sistemini uygulayanların yorum ve tasarruflarıdır. Reform yapılması gereken, değiştirilmesi gereken alan Cumhuriyetin—eş anlamlı olarak demokrasinin—kuralları değil, o kuralların ne derece gerçekleştirildiği ve uygulayanların nasıl yorumladıkları meselesidir.

“Bu anayasa millete bol geldi. Bu özgürlükler fazla. Burası başka ülke gibi değil. Stratejik konumumuz gereği” diyerek milletin kendi iradesiyle seçtiği sivil iktidarlar, birtakım cumhuriyet koruma ve kollama konusundaki indî ve önyargılı yorumlar sonucu cumhuriyete yakışmayacak biçimde alaşağı edilmiştir. Çoğu devirde en tepe noktası olan Cumhurbaşkanlığı makamı ancak yüksek rütbeli askerlerin çıkabileceği, sadece askerlere lâyık görülen bir makam olarak telâkki edilmiştir. Seçilmişten çok atanmışlar ve milletin iradesine dayanarak bir takım organlar eliyle diye ihdas edilmiş layüsel kurum ve kuruluşlar cumhuriyet diye uzun süre bizlere yarı sivil yarı asker; yarı libarel yarı sosyalist; yarı askerî yarı bürokratik bir yönetim biçimini hamasî nutuklar eşliğinde millete cumhuriyet diye takdim etmişlerdir. Bu, cumhuriyetin temel dinamiklerine aykırı icraatları eleştirenler ise maalesef cumhuriyet düşmanları, vatan hainleri, dış güçlerin maşaları olarak itham edilmişlerdir.

Bize göre “Cumhuriyetin ne kadarına sahibiz? Ne oranda cumhur dikkate alınmaktadır? Cumhuriyet gerçekten bugüne kadar uygulananlardan mı ibarettir? Hür ve demokratik gelişmiş, çağdaş ulusların içinde bulunduğu cumhuriyet dünyası böyle bir dünya mıdır?“ sorularını sorarak cumhuriyeti uygulayanların anlayışlarını sorgulamak cumhuriyetin yıldönümlerinde yapılacak en anlamlı kutlama olacaktır.

29.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.10.2008) - Şapla şekeri karıştırmamak

  (17.10.2008) - Hepimiz tarafız!

  (14.10.2008) - Panik yapan hata yapar

  (21.08.2008) - 1 Phelps 8 Türk'e bedel...

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır