"Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Dünya Türkiye’yi izliyor



Hemen ifade edelim ki, “Dünya Türkiye’yi izliyor” tespiti “Türk’ün Türk’e propagandası” gibi anlaşılmasın. Dünya, elbette sadece Türkiye’yi izlemiyor, ama Türkiye’nin pek çok konuda dikkat çekici bir yapıya sahip olduğu biliniyor. Meselâ, ardı sıra ekonomik ya da sosyal krizler patlak verdiği halde, başka ülkeler gibi çökmüyor, ya da ‘sosyal patlama’lar yaşanmıyor. Ayakta kalışın sebebinin de var olan ‘yardımlaşma kültürü’ olduğu ifade ediliyor.

Amerika’nın tanınmış gazetesi Washington Post’un yazarı, “duayen gazeteci” olarak tanınan David Ignatius, senaryosunu yazdığı bir filmin tanıtımı için Türkiye’ye gelmiş. Gazetenin yayın yönetmen yardımcılığını yapan ve Ortadoğu’yu karış karış bildiği ifade edilen Ignatius, aynı zamanda bir roman yazarı.

Benzer değerlendirmeleri başka ‘uzman’lardan da belki duyuyoruz, ama Ignatius’un Türkiye değerlendirmesi dikkat çekici: “Batı’nın yüzyıllardır hayalidir: İslâm ve modernizm uyum sağlayabilirler ve bu Türkiye’de olur. Fanatizm yükselmeden bu olursa hayalleri gerçekleşecek. Bu yüzden bütün dünya son zamanlarda Türkiye’yi izliyor.” (Nagehan Alçı’nın röportajı, Akşam, 17 Aralık 2008)

“Türkiye’nin dikkat çekici olması ve izlenmesi”ni farklı sebeplerle izah edenler olabilir. Bazıları bunu coğrafî konumuyla izah etmeye kalkabilir. Bazıları da bu durumu cumhuriyeti ilan eden kadronun ‘başarısı’ olarak görebilir.

Hiç lafı dolandırmadan bu konudaki kanaatimizi ifade edelim: Türkiye’de bir Risale-i Nur gerçeği var ve görülse de, görülmese de Türkiye’nin ‘izleniyor’ olması bu sebepledir!

“Ne alâka? Bu kanaat nereye dayanıyor?” denilecek olursa, şunu ifade edebiliriz: Başka İslâm ülkelerinde ön planda olmayan ve Türkiye’de telif edilmiş olan Risale-i Nur var. Ki bu sebeple bu kanaati izhar etme ihtiyacı duyduk.

Elbette bunu ifade etmekle diğer camiaların çalışmalarını inkâr ediyor değiliz. Bu cümleden olarak geçen gün bir vesile ile bir arada bulunduğumuz Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın zaman zaman yazılarında da dile getirdiği bir tesbitini hatırlatmak gerek. Kaplan bilmânâ şöyle demişti: “Eğer Türkiye batmıyorsa, ülkemizde kan gövdeyi götürmüyorsa burada Bediüzzaman’ın katkısını öncelikle görmek gerekir.”

Kur’ân’ın asrımıza bakan hakikatli bir tefsiri olan Risale-i Nur, ortaya koyduğu “Doğru İslâmiyet ve İslâmiyete lâyık doğruluk” anlayışıyla aslında bütün dünyanın dikkatini çekiyor. Risale-i Nur vesilesiyle İslâmı seçen çok sayıda ‘muhtedi’ de bunun canlı şahitleridir.

Dünyanın Türkiye’yi izlemesini başka sebeplerle izah etmeye çalışmak, boşa kürek çekmekten farksızdır. Hele hele bu farklığının sebebini cumhuriyeti ilan eden kadroların ‘başarısı’ gibi görmek en büyük hatadır.

Türkiye’de yaşayanlar, “doğru İslâmiyeti ve İslâmiyete lâyık doğruluğu” ne kadar ortaya koyabilirse, ülkemiz o kadar izlenecek ve dikkat çekecek. Bunun yolu da Risale-i Nur’dan daha fazla istifade etmekten geçiyor.

18.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.12.2008) - Pabuçlar Bush’un başına!

  (16.12.2008) - Adliye Sarayları suçu önlemiyor

  (14.12.2008) - Öncelikler niçin değişti?

  (13.12.2008) - Ah şu TV’ler!

  (12.12.2008) - En büyük ihlali gören yok!

  (11.12.2008) - Kriz, ‘kalem efendileri’ni vurur mu?

  (09.12.2008) - Bir israf yolu daha

  (08.12.2008) - Bayram günleri

  (07.12.2008) - Yer değiştiren parti

  (06.12.2008) - ‘Çatı’ya değil, ‘temel’e yatırım gerek

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır