"Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Bir israf yolu daha



Açıklık ve şeffaflığın olmadığı her yerde, yapılan her işin gerekçesi merak edilir. Çoğu zaman da idarecilerin yaptığı açıklama kamuoyunu iknâ etmeye yetmez.

Geçen aylarda, belediyelerin kaldırımların yenilenmesi konusunda büyük bir israfa imza attığını ifade etmeye çalışmıştık. Vatandaşın bu konuda çok dertli olduğu gelen mesajlardan anlaşılmıştı. Herkes, “Bizim belediye de şöyle yaptı, böyle yaptı” diye pek çok örnek vermiş ve bu yanlışa dur denilmesi istenmişti.

Gerek belediyelerin ve gerekse başka devlet kurumlarının yaptıkları ‘iş’lere sahip çıkışları da ayrı bir konu. Varlık sebepleri ‘iş’ yapmak olan kurumların, ‘şunu yaptık, bunu yaptık’ diye ilaveten reklam yapmaları doğru mudur? İyi, güzel; yaptınız da kimin parasıyla? Kişinin, vazifesini yapmış olması ona ayrı bir ‘reklam’ yapma hakkı verir mi? Bir şoförün, “Bakın ben arabayı sürdüm ha! Bana minnet duyun” demesine hakkı var mı?

Bazı belediyeler ‘kültür faaliyetleri’ adı altında çeşitli toplantı ve törenler düzenliyor. Elbette, başka pek çok konu ile kıyaslandığında kültür faaliyeti düzenleyen belediyeleri öncelikle ve özellikle tebrik ederiz. Fakat bu konuda da gereğinden fazla israf ediliyor. En başta gönderilen davetiyelerden söz etmek lâzım. On yerine bir davetiye gönderilmesi ya da e-posta gibi masrafsız haber verme imkânı varken, lüks davetiyeler bastırmak ve bunları ‘kurye’ ile göndermek doğru mudur? Kanaatimizce bunlar kökten yanlış ve temelli israftır. Teknik imkânlar kullanılsın, e-posta ya da ilânlarla duyurmak belki de daha az masraflı ve hatta etkili olur.

Başka bir konu da toplantıların yapıldığı mekânlarla ilgili... Mesela çoğu belediyemizin 5 yıldızlı otel ayarında kültür merkezleri veya toplantı salonları vardır. Buralarda zaman zaman güzel toplantılar da yapılıyor. Fakat bazı toplantılar, belediyelerin sahip olduğu kaliteli salonlarda yapılması mümkün iken, illâ da 5 yıldızlı lüks oteller tercih ediliyor. Peki bu doğru mudur? O salonlara verilen paralar başka işlerde kullanılsa daha iyi olmaz mı?

Elbette ilmî toplantıların yapıldığı salonların tertipli ve düzenli olmasında fayda var. “Derme çatma salonlarda bu toplantılar yapılsın” demiyoruz. Ama madem ki belediyeler, özel olarak bu toplantı ve kültür faaliyetleri için mekânlar hazırlamış, o halde buraların değerlendirilmesi daha uygun olsa gerek. Belediyelerin salonlarının boş beklediği yerde, illâ da hava atmak için 5 yıldızlı otellere para akıtılması ‘ilmî toplantılar’ın ruhuna da uymasa gerek.

Sadece İstanbul’daki belediyelerin bu konudaki harcamalarını bir düşünelim... Öncelik belediyelerin salonlarına verilse mutlak surette israf önlenmiş olur.

“Üç beş kuruşluk tasarruftan ne çıkar?” dememek lâzım. Atalarımız ne demiş: Damlaya damlaya göl olur.

Belediyerimiz illa da para harcamak istiyorlarsa, ya kitap bastırıp dağıtsınlar ya da belli şartlarda yayınevleri ile anlaşıp basılan hazır kitapları millete dağıtmayı denesin. Böylece, “Pahalı olduğu için kitap alıp okuyamıyoruz” diyenlerin bahanesi de sona ermiş olur.

Küçük büyük, israfın her türlüsüne karşı çıkmak durumundayız. İktisat limanına sığınmaktan başka çare yok. Bakın, dev bankalar, hatta ülkeler israf yüzünden batıyor... Bu kervana biz de katılmayalım...

09.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.12.2008) - Bayram günleri

  (07.12.2008) - Yer değiştiren parti

  (06.12.2008) - ‘Çatı’ya değil, ‘temel’e yatırım gerek

  (05.12.2008) - Mecliste bir başörtülü

  (04.12.2008) - Baykal ‘miras’ı reddedebilir mi?

  (03.12.2008) - Demokrasi paketi mi, yoksa kriz paketi mi?

  (02.12.2008) - İnsanlık için hangi sistem iyi olacak?

  (01.12.2008) - ‘Deri’ kavgası olmasın

  (30.11.2008) - En fecisi ‘güven’ kaybetmek

  (29.11.2008) - CHP’ye bir değil, iki mescid lâzım

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır