"Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Öncelikler niçin değişti?



Türkiye’nin daha hür, daha demokrat ve daha huzurlu olması için atılması gereken temel adımların ertelendiğine; bunun yanında bazı kişi ya da kurumlara menfaat temin etmeye yönelik faaliyetlerin öne alınmasına şahit olunuyor.

Bir defa daha şunu ifade etmekte fayda var: Türkiye’de yaşayan herkes, burada yaşıyor olmaktan dolayı mahcup olmamalı. Aynı zamanda, birilerinin zengin ya da mutlu olması, başkalarının mutsuz olmasını da netice vermemeli. Zorlukta ve kolaylıkta bir ve beraber olabilmeyi başarmalıyız. Aksi halde, komşumuz Yunanistan örneğinde olduğu gibi anarşi hortlar ve ‘kıyamet kopar.’

Hemen her iktidar döneminde olduğu gibi son günlerde de ihalelerden yana şikâyetler arttı. Belgeli ya da belgesiz onlarca ‘kayırma’ iddiaları ortaya atılıyor. Bu iddiaların bazıları doğru, bazıları da yanlış olabilir. Dikkat çekici olan, mahallî seçimler öncesi bu iddiaların hatırı sayılır şekilde artmış olmasıdır.

Elbette şunun da farkında olmak lâzım: TV’lerden canlı olarak yayınlanan bazı ‘şeffaf’ ihalelerde bile buna benzer iddialar gündeme gelmiştir. Şu da var ki, pek çok ‘şeffaf ihale’nin altından da karanlık ilişkiler çıkmış, bazıları adalet önünde mahkûm olmuştur. Dolayısıyla ne iddiaları tamamen görmezden gelmek, ne de her iddiayı ‘gerçek’ gibi görmek doğru değildir.

Yalnız orta yerde bir ‘duman’ tüttüğüne göre bunun nereden kaynaklandığını araştırmak lâzım. ‘Ateş’ kasıtlı olarak yakılmış da olsa, inkâr ederek ‘duman’ı ortadan kaldırmak mümkün değil.

İşin içinde olan ‘uzman’lar iddia ediyor: “(Meselâ) İstanbul’da koca koca ihaleler yapılıyor. Herhangi bir gazetede ilân edildiğini görüyor musunuz?”

Eğer, “Yok, her şey şeffaf” deniliyorsa bu iddiaları dile getirenler susturulmalı. Değilse ‘duman’ı inkâr etmekle bir yere varılamaz. “Kamu ihaleleri yeniden rant ve hortum kapısı oldu” iddiası var ki, doğru ise kimse bu iddianın altından kalkamaz.

Metin Münir, konu ile ilgili yazısında şöyle demiş: “AKP döneminde hiçbir yasa Kamu İhale Yasası kadar değiştirilmedi. Hatta, cumhuriyet tarihinde bu kadar çok budanan bir başka yasa yoktur bile denebilir.

(...) AKP beş yılda yasayı yüzden fazla defa değiştirdi. Değişikliklere yapılan değişiklikler bu sayıya dahil değildir.”

Belki de bundan daha önemli olan şu ‘bilgi’dir: “(AKP) Kamu İhale Yasası’nı 54 defa değiştirdi. Bunların dışında, 51 yasayla 51 kuruma Kamu İhale Yasası’ndan istisna getirildi. Millî Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürlüğü’ne, MİT’ten TRT’ye, TÜBİTAK’a TPAO’ya, nerdeyse bütün “yatırımcı” devlet kuruluşları ihaleye çıktıkları zaman Kamu İhale Yasası’na uymak zorunda değiller. (...) Bunun anlamı isteyen devlet kurumunun istediği ihaleyi istediği şirkete vermekte hür olmasıdır. Ordunun yaptığı milyar dolarlık silâh alımlarından, birkaç kutu faks kâğıdına kadar bütün alımlar için durum aynıdır. (...) (AKP) Tersini savunmasına rağmen, Türkiye’yi AB kıstaslarından uzaklaştırdı.” (Milliyet, 9 Aralık 2008)

“Yetkili”ler ya bu iddiaların doğru olmadığını kamuoyuna açıklasın, ya da yanlışta ısrar etmekten vazgeçsin. Türkiye’nin önceliği ‘rant’çılara yeni kapılar açmak değil, aksini yapmak olmalıdır.

14.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.12.2008) - Ah şu TV’ler!

  (12.12.2008) - En büyük ihlali gören yok!

  (11.12.2008) - Kriz, ‘kalem efendileri’ni vurur mu?

  (09.12.2008) - Bir israf yolu daha

  (08.12.2008) - Bayram günleri

  (07.12.2008) - Yer değiştiren parti

  (06.12.2008) - ‘Çatı’ya değil, ‘temel’e yatırım gerek

  (05.12.2008) - Mecliste bir başörtülü

  (04.12.2008) - Baykal ‘miras’ı reddedebilir mi?

  (03.12.2008) - Demokrasi paketi mi, yoksa kriz paketi mi?

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır