"Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Üç fotoğraf



Ankara sokaklarını süsleyen üç adet fotoğraf sunarak gündemi değerlendirelim.

İlk fotoğraf ilk bakışta görenleri hayrete düşürüyor. Meydanlarda, kürsülerde birbirlerine karşı en sert eleştirileri yöneten iktidar ve muhalefet partisi genel başkan başkanlarının fotoğraflarını görünce “fotoğraf hilesi” olduğu anlaşılıyor.

“Üçümüz de aynı fikirdeyiz!” yazısının altında Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi omuz omuza gösteren fotoğraf yer alıyor. Üstüne üstlük Erdoğan, ellerini Bahçeli ve Baykal’ın omuzlarına atmış, üçü de gülücükler saçıyor…

Ankara’daki birçok bilbordu süsleyen bu anlamlı (!) görüntü, MHP’yi rahatsız etmiş! Kaldırılması için yargıya başvuruyormuş. Gerekçesi de ilginç: Bahçelinin fotoğrafı izinsiz kullanılmış, hem kişilik haklarıyla, hem de seçim rekabetiyle bağdaşmayan bir görüntüymüş!

Bu resmin kime ne zararı var, anlayamadık doğrusu. Fotomontajda olsa ne kadar güzel bir görüntü… Siyasetin asık suratı resimlerde yok. Gerçek hayatta göremeyeceğimiz şekilde birbirlerine ne kadar da yakın durmuşlar. Siyaset öyle bir şey mi ki, beraberlik görüntüsüne bile tahammülsüzlük gösteriliyor?

* * *

ERGENEKON VE KONGRE!

İkinci resim de, bugün kongresini yapacak bir partinin “kongreye dâvet” ilânları...

Bu resmin neresi ilginç diye sorabilirsiniz. Anlatalım. Ergenekon dâvâsının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan, bugün 1. olağan büyük kongresi yapılacak olan Yeni Parti’nin “dâvet bilbordları”nda tek fotoğraf olarak yer alıyor. Hem de üstte bahsettiğimiz bilbordlarla yan yana.

22 Temmuz seçimlerinden önce kurulan ve ambleminde (AKP’nin ampulüne nazire olarak düşünüldüğü söylenen) güneş olan bu partinin kongresinde genel başkanlığa Özkan’ın tek aday olarak gireceği anlaşılıyor. Bu resme bakınca kongrenin sonucunu tahmin etmek zor değil. Özkan, Ergenekon dâvâsı dolayısıyla sanık konumunda olan Doğu Perinçek’ten sonra cezaevinde olan ikinci parti genel başkanı olacak…

Bu partinin bir ilginç yanı da eski ülkücü, ANAP’lı eski bakan, Yaşar Nuri Öztürk’ün partisinde genel başkan yardımcılığı yapan Yaşar Okuyan’ın bu partiye katılacak olması…

Kendisi hapiste resimleri bilbordlarda… İlginç değil mi?

* * *

Üçüncü fotoğrafta da bir simitçiden… Ekonomik krizin teğet geçmediği ülkemizde bir başka fotoğrafta gazetelerde yer aldı, henüz bilbordlarda yerini alamadı. Bu simitçinin ilginç yanı ise, kendi halinde, gariban, Ankara’ya yeni gelen birisi iken simitçi tezgâhından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın simit alması…

Ankara’nın en işlek caddelerinde simitçilik yapan 18 yaşındaki Özer Yalnız, soğuk bir günde karşısında Erdoğan’ı görünce hayli şaşırmış. “Merhabalar yeğenim. 10 simit ver” diyen Erdoğan’a “Dayı para gerekmez benden olsun” demiş heyecandan…

Ankara’da simit şu anda 500 kuruş. Ancak bazı simitçiler üç simit alanlara promosyon uygulayıp “üçünü bir YTL’ye” satıyor. Bu si-mitçi ise dördünü bir YTL’ye satanlardan… Başbakan da 10 simit almış. Normalde 2.5 YTL olması gereken hesabı simitçi 2 YTL olarak istemiş. Başbakan da bu indirime bir “kıyak olsun” diyerek 100 YTL de bahşiş vermiş. Böylece geçmişte kendisinin de İstanbul sokaklarında simit, su, limon satarak buralara geldiğini açıklayan Erdoğan’ın simitçilerin halinden anladığı ortaya çıkmış oldu.

Şimdi simitçi Özer Ankara’nın en meşhur simitçisi. Medya peşinden koşuyor. Ama o medyanın bu ilgisinden sıkılmış olmalı ki, ilk gün tezgâhının başında durmadı. Kendisi yoktu ama tezgâhında şöyle bir yazı göze çarpıyor: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a simit satan simitçi Özer Yalnız… Başbakanın simitçisi”

İşin diğer bir boyutuna gelince… Başbakanın simit aldığı gün, hem asgarî ücret açıklandı, hem de başbakan “Krizden çıkmanın yolu oturup ağıt yakmak değil” dedi.

Kamuoyunda büyük tepki çeken asgarî ücrete ilk altı ay için 23 lira 87 kuruş zam geldi. Bir simit 500 lira olduğuna göre, demek ki bu paraya ancak 48 simit alınabiliyor. Bir başka ifadeyle her güne 1.5 simit düşüyor.

Başbakan’ın simit alması, bir yandan “ekmek bulamazsanız pasta yiyin” denilen dönemleri hatırlatırken, diğer yandan “krizden çıkmanın yolunun sadece simit yiyerek aşılacağı mesajı mı verilmek isteniyor” sorusunu aklımıza getirdi.

28.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.12.2008) - Milletten özür dilemesi gerekenler

  (26.12.2008) - Burası Gazze…

  (21.12.2008) - Yasakçı zihniyet ve okuma alışkanlığı

  (20.12.2008) - Açılım, katılım, girişim…

  (19.12.2008) - Bahçeli’nin rahatsızlıkları

  (14.12.2008) - Tarihe not düşün

  (13.12.2008) - Yeni anayasadan vazgeçip mini değişikliğe razı olmak

  (07.12.2008) - Derinleşiyor mu, teğet mi geçiyor?

  (06.12.2008) - Köşk’teki törenin ardından…

  (05.12.2008) - Bir özür dilemediği kaldı!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır