"Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ali FERŞADOĞLU

İbadet, aynı zamanda dünya işlerinin de tanzimidir



İbadetlere İhlâs Sûresi zaviyesinden bakarsak, şöyle bir derinlik yakalarız:

Allah hiçbir şeye muhtaç değil, fakat her şey, herkes O'na muhtaç. Şu halde “emirleri ve nehiyleri” ihtivâ eden ibadet insanlar içindir.

Hâkim ve Adil-i Mutlak olan kâinatın Yaratıcısı, her şeyi akılları ve fikirleri hayret bırakacak bir tarzda yaratır, idâre ve sevk eder. “Hakîm ve Müdebbir” isimlerinin de gereği olarak yapılmasını emrettiği, sakınılmasını istediği herbir ibâdete binlerce hikmet, binlerce fayda, binlerce netice taktığını müşâhede ediyoruz.

Bir ağaca binlerce dal-budak, yaprak, çiçek-meyve... Aynı zamanda yağmuru çekme, havanın nemini ayarlama ve havanın karbondioksidini temizleme vazifesi de yüklemiştir. Herbir meyve incelendiğinde pek çok vitamin ile ilâç hâsiyetleri yerleştirmiş olduğunu görürüz. Ve kezâ, hava sahifesini de, çok hassas ölçülerle teşekkül ettirmiş, yüzlerce hikmet takmış. İnsan, hayvan ve bitkilerin hayatının devamına, ses, ısı ve elektriğin iletilmesine yaradığını anlarız. Ve daha binlerce hikmet ve fayda...

Bunlar, Cenâb-ı Hakk’ın, “tekvinî” dediğimiz, “âdetullah”, yani “tabiat” kanunları, emirleridir. Elbette, cansız, ruhsuz, akılsız, şuursuz maddelere bu kadar fayda ve hikmet takan Hakim-i Mutlak, “teşriî” dediğimiz, “ibadet”lere de binlerce hikmet, binlerce meyve, binlerce netice, binlerce fayda takmıştır.

Oruca bu zaviyeden bakıldığında yüzlerce özellik ve güzellik taşıdığını ve bunun bir kısmının ilmen tesbit edildiğini görürüz.

***

Oruç zekâyı geliştiriyor: Almanya’da yapılan araştırmanın sonucu: Alınan kalorinin üçte bir oranında azaltılması hafızanın güçlenmesini sağlıyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada, 50 yaşlı gönüllüye diyet uyguladıktan üç ay sonra hafıza testi yapıldığında, yaşlıların hafızasında olumlu gelişme olduğu görüldü. Münster Üniversitesinden bilim insanları, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde alınan kalorinin azaltılmasının hayat süresini uzattığı ve yaş bağlantılı hastalıkları azalttığı yönündeki bulguların ardından, insanlar üzerinde bu araştırmayı yapmaya karar verdi. Yaşları ortalama 60 olan gönüllüleri üç gruba ayıran araştırmacılar, ilk gruba normal kalori miktarına sahip dengeli bir beslenme tarzı uygularken, ikinci gruba doymamış yağ asit oranı daha yüksek benzer bir diyet verdiler. Üçüncü gruba ise kalorisi azaltılmış diyet uygulayan araştırmacılar, üç ay sonra yaptıkları hafıza testinde ilk iki grubun hafıza testi sonuçlarında değişiklik tesbit etmezken, üçüncü grubun daha iyi performans sergilediğini belirledi. Aşırı kilolu olmayan birinin aldığı kalori miktarını üçte bir azaltmasının hafızada olumlu etki meydana getirdiğini, ancak çok zayıf kişilerde bu diyetin tehlikeli olabileceğini kaydeden araştırmacılar, ayrıca üçüncü grubun üyelerinin ensülin seviyelerinde düşüş tesbit ederken, daha az enflamasyona rastladı.

***

Oruç ve kanser tedavisi: Kaliforniya Üniversitesi’nden Gerontoloji (Yaşlılıkbilimi) uzmanı Longo ekibi araştırmacıları, açlığın sağlıklı hücreleri koruduğunu ve açlığın, kemoterapinin zararlı etkisine karşı sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı olabileceğini bildirdi.

2 gün boyunca fareleri aç bıraktıktan sonra hayvanlara yüksek dozda kemoterapi uyguladı. Bu farelerin, kemoterapinin ardından güçlü olmaya devam ettikleri görüldü. Beslenen fare grubundakilerin yarısının öldüğü, sağ kalanlarınsa kilo kaybetmeye ve halsizleşmeye devam ettikleri gözlendi.

Aç kalmaya zorlanan farelerin, insanlara uygulananın 3-5 katı kemoterapi seanslarından sonra “hiçbir stres ya da acı çekme belirtisi göstermediği” de vurgulandı. Deney kaplarında insan hücreleri üzerinde yapılan testler bu gözlemi doğruladı. Makale, Amerikan Bilimler Akademisi yıllığında yayımlandı. (1 Nisan / 2008.)

07.02.2009

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.02.2009) - Ölüm, cennet-cehennem ve din!

  (05.02.2009) - Sadakat kazandırır

  (04.02.2009) - Siyaset, sadakat, sıddıkıyet…

  (02.02.2009) - Azrail (as) sevilir mi?

  (01.02.2009) - ‘Vazifemiz siyaseti dine âlet ve dost yapmaktır’

  (31.01.2009) - “Aç kapıyı! İnşallah ben geldim!”

  (30.01.2009) - Cüz-i ihtiyârî: Hür irade

  (29.01.2009) - Bizi kader mi sürüklüyor Ahmet Hakan!

  (28.01.2009) - Stres, şaka ve kaçış

  (27.01.2009) - Mizahta ölçü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır