"Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Sizi şarapçılar sizi!



Divan-ı harpte yargılanmayı hak eden bir kesim var ülkemizde. Yıllardan beri, inat ve ısrarla, ilmen ve tıbben ‘zararlı’ olduğu bilinen alışkanlıkları ‘faydalı’ diye tanıtanlar bu kategoriyi teşkil ediyor. Ama ‘Yalancının mumu yatsıya kadar yanar’ misâli, ilim ve teknik ilerledikçe ‘yanlışta ısrar edenler’in hatalı olduğu ortaya çıkıyor.

Zaman zaman ifade ediyoruz, yeri geldi tekrarlayalım: Sigara gibi ‘küçük bir âdet’e haklı olarak savaş açan bazı kurum, kuruluş ve insanlar; ondan çok daha zararlı ve öldürücü olan, insanı ‘deli’ eden alkollü içkileri ise müdafaa edip sahip çıkıyorlar.

Yanlış anlaşılmasın, ‘Niçin sigaraya savaş açıldı?’ demiyoruz. Aksine, ‘Sigaraya savaş açıldığına göre, ondan daha tehlikeli olan alkollü içkilere niçin savaş açılmıyor?’ diye soruyoruz. Bugün gazetelerde sigaranın reklâmı yapılamıyor, ama alkollü içkilerin reklâmı ‘bal’ gibi yapılıyor! Bunca yıldır devam eden bu yanlışa dikkat çekmek istiyoruz, ama ne duyan var, ne de dinleyen? Sayın Başbakan, Sayın Sağlık Bakanı ve diğer ilgili ‘sayın’ bakanlarımız! Bu hâdise basit bir hadise midir ki hiç kimse ilgilenmiyor? Sigaranın reklâmının yasak olduğu, olabildiği bir ülkede, alkollü içkilerin reklâmı nasıl serbest olabilir?

Hiç kimse ‘yönetmelik şöyle, uygulama böyle, teşvik edici reklâm yasaktır’ vs. demesin. Fiilî durum önümüzde: Hemen her hafta alkollü içkilerin reklâmı gazetelerin sayfalarını süslüyor. Hem yanlış, hem de yazık değil mi?

Türkiye’de, maalesef bazı ‘doktor’ların da âlet olduğu başka bir yanlış daha yapılıyor. Güya ‘uzman’ olan bazı doktorlara göre ‘bir kadeh şarap’ kalbe iyi gelir! Bu iddiânın temelsiz bir ‘yanlış’ olduğu bir defa daha ispatlandı. “Bir kadeh şarabın bile” tıbben zararlı olduğunu ifade edenler de İngiliz doktorlar olmuş. İşte ilgili haber: “Fransa’da günde bir bardak şarabın bile kanser riskini arttırdığı iddiâsı, üreticileri ayaklandırdı. Fransa’da Millî Kanser Enstitüsü’nün ‘Ölçülü miktarda üretilen şarap bile kansere yol açar’ açıklaması, üreticileri ayağa kaldırdı. Enstitünün dahiliye uzmanı doktorlara yönelik hazırladığı ‘Beslenme ve Kanser’ başlıklı broşürlerde, ne kadar az içilirse içilsin, düzenli olarak alınan alkolün her halde kansere yol açabileceği bildirildi. Dağıtılan broşürlerde, günde bir bardak şarabın yüzde 9-168 oranında ağız, gırtlak, boğaz kanserine yol açtığı belirtildi. (...) Öte yandan, parlamentoda tartışma halindeki bir yasa teklifi de şarap üreticilerini kızdırdı. Sağlık kurumlarının da içinde bulunduğu bazı yerlerde şarap ikramının yasaklanmasını isteyen siyasîler, şarap üretiminin yapıldığı bölgedeki vekillerle karşı karşıya geldi.” (Sabah, 21 Şubat 2009)

İngiltere’de yayınlanan ve gerçekleri ortaya koyan broşüre elbette karşı çıkanlar da olmuş: Şarap üreticileri... Ama güneşi balçıkla ve ‘yanlış’la sıvamak mümkün değil ki?

Türkiye’de yıllardan beri binlerce değil, onbinlerce insan bu ‘yalan’la oyalandı. Diğer alkollü içkileri savunamayanlar, ilk fırsatta ‘bir kadeh şarap zararlı değil, aksine kalbe iyi gelir’ deyip durdu. Bazı safdiller de yalana inandı ve bir kadeh şarapla başlayan yolculuk çoğu zaman ‘ölüm’le bitti.

Ülkeleri ve insanlığı, hem de ilim adına kandıranlara ne demeli? İnsanlık istese de istemese de ‘Sarhoş eden içkilerin azı da çoğu da haramdır, zararlıdır’ hakikatini tasdik etmeye mecburdur. ‘İlâhî emir’lere kulak tıkayıp, ‘akıl feneri’ ile yol bulmaya çalışanlar ancak buraya kadar gelebilir...

25.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.02.2009) - 40. yıla yakışan coşku

  (23.02.2009) - Onun adı kumardır

  (22.02.2009) - Geciken tedavi

  (21.02.2009) - 40 yıllık çınar

  (20.02.2009) - İslâmı doğru tanıtmaya muhtacız

  (19.02.2009) - İhtiyaç sıralaması

  (18.02.2009) - İşsizim, işsizsin, işsiz

  (17.02.2009) - Başka bahara

  (16.02.2009) - Seçim kazandıran savaş

  (15.02.2009) - Ön şart ve son şart

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır