"Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Yolcu gibi yaşamak…



Hayat bir yolculuk. İnsan da bu dünya sarayında bir yolcu. Çocukluktan gençliğe, gençlikten ihtiyarlığa, ihtiyarlıktan kabre ve ölüm ötesi âlemlere uzanan bu çetin yolculukta, seyahatimizin kalitesini tercihlerimiz belirliyor. Özellikle de hayatın gençlik döneminde aldığımız kararların, belirlediğimiz hedeflerin isabetli olması çok önemli.

Hayat yolculuğunda dünya hayatının son durağı ölüm. Bu gerçeği hiçbir şey değiştiremiyor. Öyleyse ölüm sonrası hayata inanan herkesin bu değişmez gerçeği nazara alarak hedeflerini, ideallerini belirlemesi, yaşantısını fiilî bir duâ hükmünde programlayarak “hayat kalitesi”ni arttırması gerekmez mi?

CARPE DİEM!

Romalılar “ân”ı yaşamak kavramına bu adı vermişlerdi.

Akıp gidiveren zamanı en güzel şekilde değerlendirmek bütün insanların en büyük problemi oldu.

İnsanlık tarihi boyunca varlık âleminin Sultanı tarafından gönderilen peygamberler “ân”ı yaşama formülünü hep İlâhî emirler çerçevesinde sundular. Emr-i İlâhîye tâbi olanların yaptıkları her fiil ibadet hükmüne geçerek ebedîleşecek, insan bu şekilde hem dünya hem de ahirette, ölüm ötesi hayatta mutlu olacaktı. Zira ölüm bir son değildi, hayat ölümden sonra da farklı şekillerde sürecekti. Yapılan her iyilik ve kötülüğün karşılığı vardı. İnsanın vazifesi, bu gerçekle hayatını anlamlandırmaktı.

İnsanlık tarihi boyunca hayatın kısacık dünya hayatından ibaret olduğunu düşünenler için de hayat bir an önce en iyi şekilde tüketilmesi gereken bir kavramdı. Akıp giden zamanda “Ân”ı doyasıya, olabildiğince lezzet ve haz alarak, hızlı yaşamak gerekirdi! Zira her an ecel cellâdı gelebilirdi!

O yüzden adeta “yangından mal kaçırırcasına” hazzın ve hızın tutsağı olarak yaşadılar. Tarih kitapları, müzeler, antik kalıntılar bu gerçeğin sayısız delilleriyle dolu.

Günümüzde de bu gerçeği ya bizzat yaşıyor, ya da çevremizde sayısız örneklerini müşahede ediyoruz.

GLOBAL KÖY

Teknolojinin gelişmesi, dünyamızı artık küçük bir köy hâline getirdi. Medeniyetin harikaları, ânında her şeyden haberdar ediyor yerküre insanlarını. İlâhî emirler çerçevesinde teknolojiyi insanlığın faydası için kullanabilene ne mutlu!

Bugün teknolojiyi i’lâ-yı kelimetullah için kullanan gençler, iman hakikatlerini dünyanın dört bir yanına internet siteleriyle, bloglarla, uydu konferans ya da haberleşme ile neşretmekte, “hayat kalitesini yükseltmek”te! Çeşitli radyo-tv kanalları, dergiler, gazeteler, kitaplar, cd’lerle büyük bir gayretle neşredilmekte!

Sefih medeniyet de aynı vasıtaları gençleri yoldan çıkartmak için kullanmakta, hayatı dünya hayatından ibaret gören bir zihniyeti yaygınlaştırmakta. “‘Ân’ı yaşa, gününü gün et!” anlayışıyla modası, sineması, müziği, tiyatrosu, dansı, klibi, reklâmı, TV dizisi, dergisi, gazetesi ile gençliğin zihinleri darmadağın edilip, yaratılış maksatlarını tefekkürden uzaklaştırmakta.

Bediüzzaman Hazretlerinin “beşerin nefs-i emmâresi” diye isimlendirdiği, egoları şişirmekten ibaret olan modern hayat “cazibedar bir fitne” olarak insanları, özellikle de gençleri tefekkürden uzaklaştıracak her türlü donanımı adeta “zehirli bal” gibi “yalancı cennet” misâli göz boyama ve aldatma unsuru olarak kullanmakta. Sanki dünyada ebedî kalacakmış gibi! Sanki ölüm yokmuş gibi!

Beri yanda gençliğin ruh hâli de aldatılmaya müsaittir. Hayatın baharında, ömrün hazan mevsimini aklına hayaline bile getirmeyen, güçlü bir benlik duygusu, şehevî arzuları galeyana getiren eğlence ortamlarıyla nefis muhasebesi ve tefekkür gayretlerine darbe vurmaktadır.

Bediüzzaman Hazretlerinin “Gençlik Rehberi” isimli eserinde “Cazibedar bir fitne içinde bulunan ve daha aklını kaybetmemiş bazı gençlerle bir muhaveredir” şeklinde düştüğü kayıt ne kadar da ibretlidir!

Evet hastalıklar, ölümler, musibetler insanın acz ve fakirliği ile sonsuz şefkatli olan Rabbine sığınmasını hatırlatan vesilelerdir. Her şey geçicidir, ölüm de, gençlik de, musibetler de…

Hayat bir yolculuktur, Ona varmakla neticelenen…

Yolcu olduğumuzu unutmaksızın kendi kimliğimizi ve muhatap olduğumuz varlık âlemini anlamlandırmamız gerekir.

Hani âyetteki “Her şey helâk olup gidicidir, Ona bakan yüzü müstesna…” hakikati her dem hatırda olmalıdır.

Zaten Peygamberimiz de(asm), genç bir Sahabe olan Abdullah İbni Ömer’e: “Dünyada bir yolcuymuş gibi yaşa!” dememiş midir?

22.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.02.2009) - Çağdaş aşkın hikâyesi!

  (08.02.2009) - Hakîm isminin penceresinden ev idaresi

  (25.01.2009) - Bir seminerin ardından…

  (18.01.2009) - Ve insan, doğar...

  (11.01.2009) - Şefkat, merhamet ve rikkat kıtlığı!

  (04.01.2009) - Bir başka açıdan iktisat

  (28.12.2008) - Ateşte açan güller diyarı Kütahya’dan notlar…

  (21.12.2008) - İktisat hazinesini keşfederken...

  (14.12.2008) - İmtihan edilen kadın

  (07.12.2008) - Bir başka açıdan kamusal alan kavramı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır