"Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Başka bahara



Uzun süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden ‘yeni anayasa’ hazırlanması konusunda yeni bir taahhütte bulunuldu. Başbakan, “Bizi bu darbe anayasasından ne zaman kurtaracaksınız?” şeklindeki bir soruya “Nisan...” karşığını vermiş.

Bu cevap sonrasında “Bunca yıl bekledik, iki ay daha bekleriz” demek mümkün. Fakat netice olarak beklediğimize değecek mi? “Nisan”da demek, “29 Mart’taki mahallî seçimlerden sonra” anlamına geliyor. Böyle bir çalışma başlasa bile kısa sürede neticeye varması mümkün görünmüyor. Çünkü hatırlanacağı üzere daha önce de benzer çalışmalar yapıldı, ‘yeni ve sivil bir anayasa taslağı’ da hazırlandı. Ancak bu çalışmalar neticeye ulaşamadı.

Bu çalışmaların neticeye ulaşamamasında elbette ana muhalefet partisi CHP’nin öncülük ettiği ‘her şeye karşı’ cephesinin büyük payı vardır. Sivil anayasanın gecikmesini, sadece CHP’nin sırtına yüklemek de doğru değildir. CHP’nin varlık sebebinin zaten ‘iyi’liklere karşı çıkmak olduğu bellidir. Türkiye’de iş yapmak isteyen CHP ya da onun temsil ettiği cenaha değil, milletin taleplerine kulak vermelidir.

Unutmamak lâzım ki ‘tek başına iş başına’ gelen hükumet ilk günden itibaren ‘acil eylem planı’ açıklamış ve yeni anayasa hazırlamayı o günlerde vaad etmişti. Aradan yıllar geçti, seçimler geçti ve hâlâ bu konuda bir arpa boyu yol alınabilmiş değil. Son aylarda ‘acil eylem planı’ da unutulmuş gibi görünüyor. Vaad edilen konuların yüzde kaçının geçrekleştirildiğine dair bir istatistik de yayınlanmıyor. Tam bir unutma ve unutturma sözkonusu.

Yeni anayasa hazırlanması konusundaki geçmiş ihmalleri bir yana bıraksak bile, Nisan 2009’da yapılması düşünülen çalışmaları CHP’nin ‘uzlaşma’sına bağlamak başlı başına bir hatadır. Çünkü CHP’nin Türkiye ve dünya şartlarına uygun, sivil ve demokrat yeni bir anayasaya ‘evet’ demesi kolay değil. Bu partinin son aylarda ortaya koyduğu tavır, muhtemel bir ‘uzlaşma’nın daha sıkıntılı bir anayasayla ancak mümkün olabileceğini düşündürüyor.

Hükümet gerçekten de sivil ve Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek demokrat bir anayasa hazırlamak istiyorsa milletle uzlaşmayı esas almalıdır. Aynı zamanda AB üyeliği yolundaki kararlılığını da muhafaza etmelidir. Nihayetinde dünya da bir ‘köy’ hükmüne geçtiğine göre, ‘AB/Kopenhag Kriterleri’yle bu yolda yürümek daha kolaydır.

Çok geç kalmış olmakla birlikte yeni anayasa hazırlanmasıyla ilgili ‘vaad’i müjdeli bir haber olarak değerlendiriyoruz. Tek endişemiz, ‘daha sivil bir anayasa yapacağız’ diye yola çıkanların, 12 Eylül 1980 ‘ihtilâl anayasasını aratır bir anayasa’ yapma ihtimalidir. Uzak bir ihtimal olmakla beraber, böyle bir hataya düşülmesi de mümkündür. Eğer, “CHP ve temsil ettiği anlayışla uzlaşalım, şunları-bunları küstürmeyelim” denilecekse böyle bir ihtimal gerçekleşebilir.

Nisan 2009’daki maddî baharla birlikte, demokrasi ve hürriyet çiçeklerinin açmasına ne kadar da arzu ederiz. Yasaksız ve yasakçısız bir ülkede yaşamak hepimizin hakkı...

17.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.02.2009) - Başka bahara

  (16.02.2009) - Seçim kazandıran savaş

  (15.02.2009) - Ön şart ve son şart

  (14.02.2009) - Kriz çıkaranlar baştacı mı?

  (13.02.2009) - Özür dileme sırası kimde?

  (12.02.2009) - Fıtrata doğru koşar adım

  (11.02.2009) - Barışın yolu adaletten geçer

  (10.02.2009) - Tencere yuvarlanır, kapağını bulur

  (09.02.2009) - Gelin milleti kandıralım!

  (08.02.2009) - Kıbrıs'tan başlayan özgürlük

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır