"Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Ön şart ve son şart



Türkiye’de “Böyle bir hadise olamaz” diyebileceğimiz bir şeyin kalıp kalmadığına karar veremiyoruz. Beş yıl önce, on yıl önce yaşansa yeri yerinden oynatabilecek hadiseler, günümüzde ‘sıradan’ olaylar olarak değerlendiriliyor.

Ergenekon soruşturması ve sonrasında ortaya çıkan ilişkilerden bahsettiğimizi tahmin etmişsinizdir. Gazeteciliği kimselere bırakmak istemeyen, sadece kendi yaptıklarını ‘gerçek gazetecilik’ olarak sunan bir anlayış, yaşanan çirkinlikleri perdelemek için gayret sarfediyor. Bunca sürpriz gelişmeler olurken, onlar işin magazin yönüyle ilgileniyorlar. Yok efendim, anlı-şanlı kişiler nasıl tutuklanırmış. Yok efendim ‘ömrünü devlete hizmet için adayan kişiler’ hiç darbeci-marbeci olur muymuş?

Bir defa sözkonusu ‘anlı-şanlı’ isimlerin ne ölçüde ömürlerin devlete hizmet için adadıkları da tartışmalı. Daha doğrusu vaktinde ve zamanında o kişilerin ‘iş’ler, attıkları adımlar araştırılıp tartışılamadığı için bu hallere gelindi. Bütün meslek hayatları yanlıştan yanlışa savrulmakla geçen, her adımda milleti küçümseyen, millete tepeden bakan ve ‘dağlar benim emrimde’ tavrını sergileyen o kişiler kendilerini ‘başarılı’ diye lanse edip tanıtmışlar. Gerçekten başarılı olup olmadıkları tartışma imkânı bile verilmiyor.

Ayrıntılar bir yana bırakılacak olursa, Ergenekon soruşturması esnasında tutuklananların ekserisinin ‘cemaziyel evvelleri’ de pek parlak değil. Bir kısmının kökleri 27 Mayıs 1960 darbesi ve sonrasında yaşanan hadiselerle de anılıyor. Yani darbecilik bir çoğunun ‘gen’lerine yerleşmiş...

Son bir iki ayda özellikle de ‘akredite olmayan’ medya vasıtalarında yayınlanan röportajlar ve ‘özel haberler’ topluca göz önünde bulundurulursa Türkiye’nin çok ciddî badireler atlattığı anlaşılır. Öyle haber, açıklama, ifşaat ve röportajlar okundu ki bu noktadan sonra her şeyin ‘eskisi gibi’ olmasına ihtimal yok. Velev ki bütün tutuklular hilelerle salıverilmiş olsun!

Yaşanan sürpriz gelişmelerle ilgili dikkat çekici değerlendirmeler de yapılıyor. Taraf’da yayınlanan askerle iş dünyası ve medya patronları arasında yaşanan akıl almaz ilişkileri yorumlayan Hasan Cemal hadiseyi şöyle özetlemiş: “Bu ülkede hukukun gerçekten hukuk olabilmesi için, demokrasinin gerçek demokrasi olabilmesi için, askerin ‘devlet içinde devlet’ olmaktan çıkarılması bir önkoşuldur.” (Milliyet, 12 Şubat 2009)

Bu ‘ön şart’a bir ‘son şart’ daha ilâve etmek lâzım: Ülkemiz hür ve demokrat bir ülke ise ya da öyle olmak istiyorsa ‘söz milletin’ olmalıdır. Bunu temin etmenin yolu da millet olarak haklarımıza sahip çıkmamış, ‘doğru’ları yapmaları için siyasetçileri zorlamamız gerekiyor.

Tabiî bunun için de siyasetçiler “Bu doğruları yapmam için beni zorla” diyecek cesaret ve ferasete sahip olması gerek. Beş vakit bunun için duâ etsek yeridir...

15.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.02.2009) - Kriz çıkaranlar baştacı mı?

  (13.02.2009) - Özür dileme sırası kimde?

  (12.02.2009) - Fıtrata doğru koşar adım

  (11.02.2009) - Barışın yolu adaletten geçer

  (10.02.2009) - Tencere yuvarlanır, kapağını bulur

  (09.02.2009) - Gelin milleti kandıralım!

  (08.02.2009) - Kıbrıs'tan başlayan özgürlük

  (07.02.2009) - Beni bunu yapmam için zorla!

  (06.02.2009) - Her mahalleye iki Kur’ân kursu!

  (05.02.2009) - Yanlıştan geri adım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır