"Gerçekten" haber verir 18 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Şaban DÖĞEN

Çanakkale ruhuna muhtacız



Günlerden bir gün Lahor Meydanında iğne atsan yere düşmez müthiş bir kalabalık toplanmış. Ateşli hatibin daha yüce maksatlar için halkı coşturmaya çalıştığı anlaşılıyor. Gözyaşlarının sebil edildiği, birçoklarının hıçkıra hıçkıra ağladığı o toplantıda hatip sözlerini şöyle bağlıyor: “Arkadaşlar! Şu anda ben Sultanlar Sultanı Resûlullahın mânevî huzurunda bulunuyorum. Bana diyor ki: ‘Doktor İkbal, bana ne hediye getirdin?’ ‘Ben de diyorum ki, “Ya Resûlallah, bizim gibi gedâlar sizin gibi Sultanlara ne hediye getirebilir? Yalnız şu anda ellerimde yarısına kadar dolu iki bardak su var. Bu, Çanakkale’de ve Trablusgarb’ta dökülen Müslüman kardeşlerimin kanıdır.”

Muhammed İkbal olan bu ateşli hatip, o gün henüz istiklâllerine kavuşmamış olan Hindistanlı Müslümanları bu konuşmalarıyla coşturuyor, Çanakkale’de ve Trablusgarb’ta cansiperane savaşan Müslüman kardeşlerine vatandaşlarını yardıma çağırıyordu. O gün neler yapmamışlardı ki o halk. Verebilecek birşey bulamayanlar dahi gömleklerini satıp kardeşlerinin yardımlarına koşmuştu.

Âkif’in lisanında “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şühedâ” ifadesini bulan kefensiz yatan yüz binlerce şehidin medfun olduğu, “Çanakkale geçilmez” destanının yazıldığı, Cennetmisal, misk kokulu mübarek toprakları bizlere miras bırakan ecdadın ruhuna ne kadar muhtacız.

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” diyen, doğduğundan beridir hür yaşamış bir neslin gözünü budaktan esirgemeyen bir ruh o ruh. İtilâf Devletleri adıyla anılan kuvvetler 3 Kasım 1914’te Çanakkale’nin denizin kilidi anlamındaki Seddülbahir’den hücuma kalkmış, fakat 18 Mart’ta belleri kırılmıştı. O gün Seyyid Onbaşının 276 kiloluk top mermisini tek başına kaldırıp attığında düşman gemisini batırması dillere destan olmuştu. Kilitbahir’in hemen ilerisinde Mecidiye Tabyası kıyıya dikilmiş bir abidesi bulunan Seyyid Onbaşı 18 Mart’ta 16 topçusu şehit olmuş, Bataryada kumandanları Yüzbaşı Hilmi Bey ve arkadaşı Niğdeli Ali ile kendisi, bir tane de topları kalmış, aksilik bu ya topun da mermileri namluya süren vinci kırılmış bir vaziyette bu harikayı gerçekleştiriyordu. Allah’tan başka hamileri yoktu onların. Devamlı duâ hâlindeydi Seyyid. Annesi Emine Hatun’un öğrettiği duâyı dilinden hiç eksik etmediği şu duâyı okuyordu: “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azîm.” İhlâsla, samimiyetle tekrar tekrar okuyor, yalvarıyordu Rabbine: “Ey eksiği olmayan Allah! Ey âlemleri rahmetiyle kuşatan! Vücuduma öyle kuvvet ver ki, benden başka hiç, ama hiçbir kulun benden daha kuvvetli olmasın! Allah’ım, benden kuvvetini esirgeleme!”

Bu içten yakarıştan sonra Seyyid âdetâ kendinden geçiyor, demir basamakları üç defa inip çıkıyor, göğüs ve omuz kemikleri çatırdamaya başlıyor ve Bismillah deyip 276 kiloluk mermiyi kaptığı gibi topun namlusuna yerleştiriyor, savaşın kaderini değiştirecek bu mermi gidiyor, gidiyor tam İngiliz Ocean (Oşın) zırhlısına isabet ediyor ve zırhlı batmaya başlıyordu.

Zaferin kahramanlarından birisiydi sadece Seyyid Onbaşı. Diğer bir kısım kahraman ve kahramanlıklar üzerinde de bir sonraki makalemizde duralım İnşaallah.

18.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.03.2009) - Sudan gelen mesaj

  (15.03.2009) - Allah adı anıldığında

  (14.03.2009) - Hayat Besmele’yle güzel

  (13.03.2009) - Bitki de “Allah!” diyor

  (11.03.2009) - Kur’ân bütün dertlerin devası

  (10.03.2009) - Esmâ-i Hüsna şifa kaynağı

  (09.03.2009) - Kalpler, ancak Allah’ın zikriyle huzur bulur

  (08.03.2009) - O nur gelince

  (07.03.2009) - Huzur ve sükûna erebilmek için

  (06.03.2009) - Allah’ın inayet ve himayesini hissetmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis