"Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ahmet DURSUN

Mutluluğun fotoğrafı



İki fotoğraf… Biri ülkemden, diğeri sınırlarımızın ötesinden. İkisinden de kan damlıyor.

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü / Ölürsem kurtuluştan önce yani / Alıp götürün / Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni /…/ Tepemde bir de çınar olursa / Taş maş da istemez hani… diyen şairdi Nazım Hikmet. Dört nala kopup uzak Asya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan / Bu memleket bizim… mısralarıyla memleketinin hür havasını “birlikte” solumak hevesindeydi. Sevmeseniz de, hoşlanmasanız da bu memleketin çocuğuydu. Hoş göremediğimiz fikirlerinin kovduğumuz bedeniyle yok olacağını düşünmüştük. Bugün “hikmet-hükümet”i her şeyin önüne geçen, eğilmeyen, hiç bükülmeyen halimizle, “Devletçe” özür diliyoruz Nazım Hikmet’ten.

Biz İstiklâl Marşı’nın vatan sevdalısı şairinin peşine polisler takıp onu Mısır’a kaçırtan bir coğrafyadayız. “Karşımda müthiş bir yangın var, içinde evlâdım tutuşmuş yanıyor” diyerek evlâdını kurtarmaya koşanlara çelme takmayı, onları zindanlarda çürütmeyi marifet sananların ülkesindeyiz. Kimilerini sürgünlerde çürütmüşüz, kimilerini korkutmuşuz, yıldırmışız, kimilerini faili meçhuller listesine yazdırmışız. Kimler girmemiş ki kendilerini bu memleketin asıl sahibi sananların öldürücü mengenesine. Toprak altına gömdüğümüz silâhlarla kimlerin kanına girmemişiz ki… Tarih kitaplarımız yazmasa da öylesine acı hikâyelerle doludur ki tarihimiz.

Korku imparatorluğundan bahsediliyor ya bugün. Bir aydınlık projesi olarak üretilen Cumhuriyet’i, diktacı tutumlarıyla bir “korku cumhuriyeti” haline getirenlerin “yavuz hırsız” rolüne soyunduğu ülkedir burası. Cumhuriyetin kuruluşundan beri, kendisi gibi düşünmeyenleri yok etmeye çalışan, kendi gibi konuşmayanları yok sayan, dışlayan, aşağılayan, yıldıran ve ilanihaye bunun böyle gideceğini sanan zavallıların ülkesi…

Beşer, zalûm u cehûl…Ülkem, dünyanın küçük bir aynası sanki.

Geçtiğimiz günlerde vefat eden meşhur “Medeniyetler Çatışması” adlı kitabın yazarı Huntington’un “çatışmacı” projelerinin uygulandığı bir dünyadayız. Huntington nasyonalist kafa yapısıyla kimlerin eline silâhları tutuşturmamış ki… Özgürlüklerin genişletilmesinin barışı sağlayamayacağını savunan Huntington’un statükocu görüşleri, vicdanı paslanmış siyasetçiler için yol göstericiydi. Barış, hukukun üstünlüğü ve ekonomik özgürlük gibi değerlerin uluslar arası ilişkilerde işe yaramayacağını söylüyordu Huntington. İşte İsrail… Adı adıma, yüreği yüreğime, inancı inancıma benzeyen “benler”i katleden katil! Bugün İsrail vahşetini uluslar arası hukuk ya da ahlâk-vicdan açısından sorgulayabiliyor musunuz? “İsrail’in kimsenin onayına ihtiyacı yok. Bu konuda Amerikalıların ve Avrupalıların ne dediği beni ilgilendirmiyor. Kimsenin bize verecek ahlâk dersi yok” diyerek hukuk tanımaz sözleriyle İsrail İçişleri Bakanından cevabı alıveriyorsunuz. Hoş, Irak’ı işgal ederek İslâm’ın kutsal beldelerini yağmalayan, binlerce çocuğun kanına giren ABD, İsrail’e ne diyecekti ki!

“Mutluluk, hür bir ülkede, hür insanlar arasında, istediğin bir şey yapabilmektir” diyordu Goethe. Birilerinin benim adıma karar vermeye kalktığı, benden habersiz beni dönüştürmeye çalıştığı, seçtiklerime saygı göstermediği, ekmeğime kan doğradığı ülkemin bu fotoğrafıyla, Ergenokon kafalıların dünyayı kana buladığı bir dünya fotoğrafı bize mutluluk habercisi olabilir mi?

İki fotoğraf da aynı şeyi anlatıyor aslında. Mücadele devam ediyor. Alayı illiyyîn- esfel-i safilîn taraftarları arasında, bir hikmet çerçevesinde çatışmalar sürüp gidiyor. Asıl mutluluk fotoğrafı da buradan çıkıyor.

13.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.01.2009) - Küfür devam eder, zulüm devam etmez

  (30.12.2008) - Bir Noel Arefesi yahut modern cahiliye

  (23.12.2008) - BEDİÜZZAMAN OLMADAN ASLA

  (16.12.2008) - Kapitalizm sonrası

  (09.12.2008) - Kime kurban olmalı?

  (02.12.2008) - Tarafsız değilim

  (25.11.2008) - Öğretmenler odası

  (18.11.2008) - Hastayım

  (11.11.2008) - Bir Obama'mız bile yok

  (04.11.2008) - UTANIYORUM DEVLET BABA!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır