"Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Savaşsever İsrail



İsrail cumhurbaşkanı Şimon Peres bugünlerde basına verdiği demeçlerde sık sık İran’ı vurmaktan bahsediyor. İsrail’de özellikle Netanyahu liderliğinde aşırı sağcı bir hükümet göreve başladıktan sonra, İsrail devlet erkanından barış karşıtı ve savaş yanlısı söylemlerin dozunun bir hayli arttığını gözlemliyoruz.

Gerek hükümet lideri Benjamin Netanyahu, gerekse yeni dış işleri bakanı Avigdor Lieberman son günlerdeki konuşmalarında sürekli olarak Filistin ile olan barış sürecinin tıkandığını ve yakın bir zamanda da yeni planlar üzerinde konuşulamayacağını vurgulayıp duruyorlar. Buna paralel olarak İsrail devlet başkanı Şimon Peres de global ölçekte bilhassa İran üzerine söylemlerini sertleştirdi.

Bütün bunlarla aynı dönemde ise İsrail’in en birinci müttefiki Amerika Birleşik Devletleri’nin, yeni başkan Barack Obama nezdinde İslâm dünyasına karşı olumlu ve umutlu sinyaller verdiği ve barış mesajlarıyla dolu konuşmalar yaptığını izledik. Obama, özellikle Türkiye Büyük Millet Mecisi’ne hitaben yaptığı ancak esasında bütün İslâm dünyasına hitap eden konuşmasında açık bir şekilde İslâmla ve İslâm devletleriyle savaşmak gibi bir niyetleri olmadığını belirtmişti. Ancak gerektiği yerlerde de “güç kullanılabileceği” şeklinde de açık kapı bırakmayı da ihmal etmemişti.

İşte böyle bir süreçte İsrail’in barış konusunda esasında pek hevesli olmadığı ve global siyasi iklimin yumuşama emareleri gösterdiği bir dönemde bile nasılda sertleşebileceklerini görmekteyiz. Esasında Barack Obama’nın göreve geldiği ilk dönemde hunharca Gazze’yi bombalamaları ve yüzlerce masumun kanına girmeleri de bu konudaki artniyetlerini ortaya koymuştu.

Anlaşılıyor ki; İsrail devleti ve onun yeni radikal, sağcı ve barış karşıtı yönetimi Barack Obama nezdinde ABD’-nin İslâm dünyası ile ve bilhassa İran ile ilişkilerinin yumuşama göstermesinden ve olumlu bazı adımlar atılmasından rahatsızdır.

Şimon Peres, İsrail’deki bir radyoya verdiği demecinde bu sertlik politikasını açıkça göstermekten çekinmiyor. Peres demecinde Obama’nın İran’a yönelik diyalog çağrılarının İran’ı yumuşatmasını temenni ettikten sonra diyor ki: “Eğer bu diyalog çalışmaları sonucunda bir yumuşama görmezsek biz gidip İran’ı vuracağız”.

Peres bu konudaki planlarından detay vermekten çekinirken, böyle bir harekatta kesinlikle yalnız hareket etmeyeceklerini ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte İran’ı vuracaklarını öne sürüyor.

Peres diyor ki: “Kesinlikle tek başımıza İran’ı vurmayız. Amerikasız gitmeyiz. Kesinlikle ABD’ye rağmen böyle bir işe kalkışmayız.”

İşte bu, ABD-İran ilişkilerini baltalama niyeti ve ABD’nin oturtmaya çalıştığı diyalog eksenli siyaset planlarını akamete uğratmak maksatlı açıklamalardan başka birşey değildir.

İsrail üst yönetimi bu türden bir yaklaşımla aslında barışa değil, kaos ve şiddete hevesli olduğunu göstermektedir. Yarın öbür gün barış görüşmeleri başlayacak olsa; İsrail’in Sderot’taki gibi boş arazilerine düşen bir iki Kassam roketini göstererek “İşte biz bunlar yüzünden barış yapamıyoruz. Üzerimize yüzlerce Kassam düşerken nasıl barış yapalım?” sadedinde hilekârca açıklamalar yaptıkları zaman, herkes bu demeçleri hatırlamalı ve İsrail’in esasında barışa değil savaşa yakın bir zihniyete sahip olduğunu bütün dünya kamuoyu unutmamalıdır...

14.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.04.2009) - Sahte şeyh ve imamlar

  (10.04.2009) - Amerikalı Müslümanlar umutlu

  (17.03.2009) - Amerika’da bir Medresetüzzehra

  (14.03.2009) - Bireysel silâhlanma ve uçak kazaları

  (13.03.2009) - İslâm âlemiyle kucaklaşmak

  (05.03.2009) - İslâm alemi Kosova’ya sahip çıkmalı

  (01.03.2009) - Ortadoğu’nun aradığı tiryak

  (21.02.2009) - Dünyanın en hızlı yayılan dini

  (20.02.2009) - İslâmın yayılması engellenemez

  (17.02.2009) - Seçimlerin galibi Herzl mi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis