"Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

NATO’nun yeni rolü



Başkan Obama ve Avrupa’nın liderleri NATO’nun altmışıncı yıldönümünü kutladılar. Obama burada, çoğunluğu NATO’nun kumandasında olan 70 bin askerin savaştığı Afganistan hakkında bir konuşma yaptı. Başkan Obama NATO’nun yıldönümü vesilesiyle buradaki savaşa bir destek toplamak istedi. Obama son dönemde Afganistan’a 21 bin fazladan ABD askeri yolladı ve 10 bin asker daha yollamayı planlıyor.

Obama bu mevzu hakkında şunları söyledi: “Afganistan yeniden kaosa sürüklenirse yahut El Kaide kontrolden çıkarsa dünya bunun bedelini ödeyemez. Bu konuda harekete geçmek için hepimizin ortak sorumluluğu var, bunun sebebi sadece burada gücümüzü göstermek değil, bilakis bizim barış ve güvenliğimiz buna bağlı olduğu için hareket etmek zorundayız. Burada da önplanda olan sadece bizlerin kendi güvenliğimiz değil, ancak birlikte hareket eden özgür ulusların kendi ortak güvenliklerini koruma fikridir.”

Obama Afganistan’daki savaşın şiddetini arttırmayı planlarken, bizlerin karşısına çıkan en önemli soru işe şudur: O halde NATO neden var? Berlin Duvarı yıkıldı. NATO’nun kuruluş amacı Batı’yı Rus işgali ve tehlikesinden korumaktı. Sovyetler Birliği’nin yok olmasıyla birlikte ve Berlin Duvarı’nın da yıkılmasıyla, NATO’nun varlığına gerek kalmış mıdır? O halde NATO neden hâlâ var?

NATO esasında Amerika Birleşik Devletleri komutasındadır.

Sırf NATO’nun varlığını korumak için eski ABD Başkanı Bill Clinton NATO’nun doğuya doğru genişlemesini sağlamıştır ki bu da şüphesiz Rusya’nın güvenliğine karşı bir tehdit oluşturmuştur. Clinton’un bu konudaki girişimiyle açığa çıkan Rusya’daki gerilim günümüze kadar devam etmektedir.

Başkan Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı James Jones, şimdilerde NATO’nun daha da doğuya doğru genişlemesini savunmakta ve buna bir de güneye doğru genişlemeyi eklemektedir. Gerçekte doğuya ve güneye doğru genişlemenin altında yatan en önemli sebep ise enerji kaynakları bulunan bölgeleri kontrol altına almaktır. NATO’nun eski şefi, Alman Genel Sekreter De Hoop Scheffer, NATO’nun enerji kaynaklarını koruma sorumluluğunu üzerine almasını ve batıya enerji akıtan boru hatlarının, deniz hatlarının ve diğer yolların güvenliğinin sağlanmasını savunmakta ve önermekteydi.

Şimdilerde yavaş yavaş NATO’nun temel misyonunun Batı’yı Sovyet tehlikesine karşı korumak yerine, Amerika’nın enerji çıkarlarını korumaya kaydığına şahit olmaktayız.

Afganistan ise tam da bu enerji sisteminin orta yerindedir. Çok önemli bir enerji hattının Türkmenistan’dan Orta Asya ve Hindistan’a uzanması planlanmaktadır.

Bu ise Birleşik Devletler için hayatî önem taşımaktadır. Öncelikle, böylesi bir enerji hattı Afganistan içinden, Kandahar bölgesinden geçmek zorundadır. Böylece İran safdışı bırakılacaktır. Nitekim İran, şu anda Hindistan’ın çok önemli bir doğal gaz sağlayıcısı konumundadır. Orta Asya’dan Hindistan’a doğru akacak olan doğal gaz böylece İran’ı geride bırakacak, Amerikan politikalarına ve çıkarlarına birebir uygun gelecektir. Obama’nın bu konudaki tutumları da açıkça gösteriyor ki; somut bir şekilde bölgedeki ülkeler arasında bir birliktelik sağlamakla İran’a karşı bir cephe oluşturulmak niyeti vardır. İran’ın, Hindistan ile ticari ilişkilerinin bu yolla kesilmesi ise ABD’nin İran konusundaki politikalarıyla birebir uyuşmakta ve böylece İran’ı İsrail konusundaki tutumunda da iyice marjinalleştirecektir.

Senato’nun Uluslar arası İlişkiler Komitesi’nin başkanı John Kerry, geçtiğimiz günlerde İsrail-Filistin sorununa dair bir konuşma yaptı. Özetle dedi ki, “Bu sorunun artık İsrail- Filistin sorunu olmaktan çıkarılması gerekmektedir. Bunun yerine ise, anti-İsrail hareketlerin açığa çıkması ve gelişmesinin önüne geçilmesi gerekmekte ve bu amaçla “ılımlı” Arap ülkeleri olan Mısır ve Suudi Arabistan’la beraber hareket ederek, İsrail ve ABD ile el ele bir anti-İran birliği oluşturmaktır. Bu ise artık İsrail-Filistin problemini bir kenara koymamızı sağlayacaktır.”

Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri’nin enerji üreten bölgeler olan Körfez ülkeleri ve Orta Asya ile ilişkileri bakımından ideal bir konumdadır. Bu bölgeler ise zaman içinde Batı’nın enerji çıkarları ve askeri planları açısından anahtar stratejik bir alan haline gelmiştir. NATO ise bütün bu çıkarlar için bir anahtar kurumdur.

Amerika Birleşik Devletleri bu bölgeler hakkındaki politikalarında İran’ı, Hindistan’ı, Rusya’yı ve Çin’i bir şekilde safdışı bırakarak, Afganistan’ın da bu bölgenin güçlü ülkeleri ile birlikte çalışmasına engel olmaktadır. Bu ülkeler ise NATO askerlerinin Afganistan’da konuşlanmasından hiç ama hiç memnun değiller. Çünkü bu açık bir şekilde onlar için bir tehdit ve tehlikedir.

ABD’nin bu bölgedeki sözkonusu girişimlerine karşı geçtiğimiz günlerde Tacikistan’da bir toplantı düzenlendir. Bu toplantıya CIS Kollektif Güvenlik Teşkilatı (CIS CSO) üyesi olan 6 ülke iştirak etti. Rusya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan oluşan bu teşkilat, “Varşova Paktı” benzeri bir teşkilatlanmaya gitme konusunda görüş birliğine vardılar.

Bu anlaşma ise Rusya’nın bölgedeki etki ve gücünü bir hayli arttırdı. Rusya son zamanlarda Kırgizistan gibi ülkeler üzerinde etkisini arttırmak için inanılmaz bir çaba sarfediyor. Kırgizistan Devlet Başkanı Askar Akayev ise zaten Rusya’nın yardım ve desteklerini isteyen bir başkan pozisyonunda. Bu ülkede çok yakın bir zamanda CIS’in önemli bir hava üssü konuşlanacak.

Görülüyor ki, bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri’nin enerji çıkarları ve politikaları dünyanın bu bölgesinde ciddi bir negatif etkiye sebep oluyor. NATO da bir kez daha ABD’nin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.

TERCÜME: UMUT YAVUZ

President Obama and European leaders celebrated NATO’s sixtieth anniversary. Obama spoke to the world about Afghanistan , where 70,000 troops, mostly under NATO command, are at war. President Obama will use the anniversary to enlist support for his escalation of the war. Obama has sent 21,000 extra US troops to Afghanistan and is considering deploying 10,000 more.

“The world cannot afford the price that will come due if Afghanistan slides back into chaos or al-Qaeda operates unchecked. We have a shared responsibility to act, not because we seek to project power for its own sake, but because our own peace and security depends on it. And what’s at stake at this time is not just our own security; it’s the very idea that free nations can come together on behalf of our common security,” said President Obama.

As Obama prepares to escalate the war in Afghanistan , the obvious question for us all is this: Why does NATO exist? The Berlin Wall has fallen. NATO was constructed so that the West would be able to defend itself from Russian invasion. With the fall of the Soviet Union and collapse of the Berlin Wall is there a need to keep NATO intact? Why does NATO exist?

NATO’s essentially run by the United States .

To keep NATO operating former president Bill Clinton moved to expand NATO to the east, which, of course, is a threat to Russian security. Clinton ’s action drew tension from Russia , tension still festering to this day.

President Obama’s national security adviser, James Jones, now advocates for NATO to expand further to the east and to the south and that, in fact, he states that doing so—to the east and to the south means to control the energy-producing regions. The head of NATO, Dutch, the Secretary General de Hoop Scheffer, has proposed, advocates that NATO should take the responsibility for protecting energy supplies to the West—pipelines, sea lanes, and so on.

We are slowly witnessing that NATO’s initial mission, to prevent the Soviet Union from invading the West, is changing to protect American energy interests.

Afghanistan is right in the middle of this energy system. A pipeline was once debated from Turkmenistan in Central Asia and India .

This is significant for the United States . First, such a pipeline would run right through Afghanistan and through Kandahar province, it would bypass Iran , a big supplier of natural gas to India . Natural gas flowing from Central Asia to India, avoiding Iran, would support US policy, which is now very clear—in Obama’s case, it’s been made more concrete—of forming an alliance of regional states to oppose Iran. Cutting off Iran ’s ability to do commerce with India is in line with U.S. policy to marginalize Iran for its stand on Israel .

John Kerry, the head of the Senate Foreign Relations Committee, recently made a speech about Israel-Palestine. He said we have to reconceptualize the issue so it’s not an Israel-Palestine problem, but rather, preventing the growth of anti-Israeli sentiment by including “moderate” Arab states Egypt and Saudi Arabia , and so on, to join with Israel and the United States in an anti-Iranian alliance. That puts the Israel-Palestine problem—issue to the side.

Afghanistan, which is in the right location for the United States , relative to the energy-producing regions in the Gulf region and in Central Asia , is fast becoming a key strategic zone for Western energy interests and military campaigns. NATO is key to these initiatives.

The United States is upsetting the balance in the region by not including Iran , India , Russia , and China into its policy making discussion, and not allowing regional settlements to take place with the Afghans working something out among themselves. These countries are not happy about having a NATO military center based in Afghanistan . It’s obviously a threat to them.

To counter U.S. actions in the region, a recent meeting held in Tajikistan by the six members of the CIS Collective Security Organisation (CIS CSO) - Russia, Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan -agreed to establish a Warsaw Pact-style rapid reaction force.

This agreement has increased Russian presence and influence in the region. Russia has made a significant effort to re-assert its influence in nations such as Kyrgyzstan where its president, Askar Akayev, is seeking Russian support. A CIS air-rapid deployment force will be stationed in the country soon.

Once again, United States energy interests is becoming a negative factor in this part of the world. NATO is moving United States interest once again.

NATO’s new role

09.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.04.2009) - Sudan kâr etme politikaları

  (18.03.2009) - Meksika’da İslâm yayılıyor

  (11.03.2009) - Mevlid Kandili’ni idrak ederken

  (04.03.2009) - ABD, Irak’tan çekilsin; Nursî yolu gösteriyor

  (26.02.2009) - Amerikan ekonomisinin kamulaşması

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

  (11.02.2009) - Amerikan vahşi kapitalizminin yükselişi ve düşüşü (1)

  (04.02.2009) - Şimdi Obama’yı zorlama zamanı

  (28.01.2009) - İsrail’in Siyonist savaş suçluları yargılanmalı

  (14.01.2009) - Amerikan medyası duyarsız ve tarafgir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis