"Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Prag’ta Dağlık Karabağ zirvesi



Başımıza dert olmuş gibi görünen Ermenistan sınırının açılması meselesinden hayırlı bir sonuç doğacak gibi görünüyor. Önceki gün Azerbaycan Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Araz Azimov’un Ankara’daki görüşmeleri sonunda Azerbaycan-Ermenistan sorunlarının çözümü yolunda bir adım atılması umudu doğdu. Hükümetin altı yıllık dış politikasını yönlendiren, şimdi de çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu, bu göreve geldikten sonra ilk hamlesini bu konuda yaptı. Aynı gün içinde Başbakanın 13 Mayısta Bakü’ye, 16 Mayısta da Soçi’ye gideceği duyuldu. Bunlardan önce 7-8 Mayısta Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ve Sarkisyan’ı Prag’ta bir araya getirecek. Bu diplomasi çabalarının odak noktasını Dağlık Karabağ sorununun çözümü oluşturuyor.

Böylece Türkiye, bu sorunun zaten kökeninde var olan Rusya olmaksızın çözüme ulaşılamayacağını gördü ve adımını buna göre atmaya karar verdi. Aliyev’in son zamanlardaki Rusya’ya yakınlaşma politikasının da bunda etkisi olduğu kuşkusuz.

Avrupa Birliğinin altı eski Sovyet Cumhuriyetine (Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan, Ukrayna) yardımlarını ve ilişkilerini düzenlemeyi amaçlayan Doğu Ortaklık Konferansı 7-8 Mayısta Prag’ta yapılacak. 27 AB ülkesi ile doğu ortaklığı ülkelerinin devlet ya da hükümet başkanlarının katılacağı bu toplantı, üçlü zirveye de vesile olacak.

Doğu Ortaklığı 26 Mayıs 2008’de Polonya ve İsveç tarafından önerilen ve 20 Mart 2009 tarihinde resmen başlatılan bir proje. Amaç yukarıda sayılan “stratejik önem taşıyan” altı eski Sovyet bloğu ülkesine siyasal ve ekonomik ilişkiler yoluyla yardım ve destek sağlamak. Rusya bu projeye AB’nin kendi nüfuz alanını genişletme girişimi olarak bakıyor. Özellikle Belarus konusunda Rusya ile AB arasında bir çekişme var. Ortaklığın temel amaçları olan demokrasi ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesine tamamen zıt olan dikta rejimiyle yönetilen bu ülke, sırf Rusya’nın egemenlik alanına girmemesi için bu ortaklığa dahil edilmiş.

İşte bu konferans dolayısıyla Prag, Dağlık Karabağ sorununun çözümü yolunda önemli bir zirveye de ev sahipliği yapmış olacak.

Bu toplantı iki açıdan da önem arz ediyor. Birincisi; Türk dış politikasında NATO Genel Sekreterliği meselesinde yaşanan Cumhurbaşkanı mı Başbakan mı öne çıkacak meselesi, burada Cumhurbaşkanı Gül’ün öne çıkarılmasıyla çözülmüş görünüyor. Sızan bilgilere göre bu da Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun tavsiyesi. Böylelikle zirve Devlet Başkanları düzeyine taşınmış oluyor. Bundan sonra da dış politika konusunda bu ikileme sık sık şahit olacağız gibi görünüyor. Aslında Devletin başındaki iki liderin farklı bölgelerde öne çıkması, gerektiğinde birbirini tamamlayıp desteklemesi bizim gücümüzü arttıracaktır.

İkincisi; bu üçlü toplantının yapılmasında vesile olacak faaliyet, toplantıdan verimli sonuçlar alınmasını biraz güçleştirecek gibi görünüyor. Rusya’nın şiddetle karşı çıktığı AB-Doğu Ortaklığı Konferansı dolayısıyla orada bulunulması, Rusya’yı da—nüfuz bölgesi olarak gördüğü için— ilgilendiren böyle bir konunun Prag’ta görüşülmesi, Rusya’yı rahatsız edebilir.

Sonuçta bölgedeki huzur açısından öncelikle çözümü gereken Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının—ve temel konu olan Dağlık Karabağ işgalinin—çözümü yolunda böylesine önemli bir adım atılması umut verici bir gelişmedir. Hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

06.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.05.2009) - Domuz gribi komplo teorileri

  (04.05.2009) - Kudüs’ü Yahudileştirme çabaları

  (03.05.2009) - Dostluk ve mutluluğa dair

  (02.05.2009) - Putin’in yeni nüfuz bölgeleri: Abhazya ve Güney Osetya

  (01.05.2009) - Türkiye ile Azerbaycan aynı dili konuşmuyor mu?

  (30.04.2009) - Sri Lanka’da binlerce masum insan ölümü bekliyor!

  (29.04.2009) - Domuz gribi bizi teğet geçecek mi?

  (28.04.2009) - Savaş çocuklarının dramına seyirci kalmayalım!

  (27.04.2009) - Obama’nın konuşması bir “Meds Yeghem”!

  (26.04.2009) - Sabretmek en büyük tedbir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis