08 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Obama’nın yeni AfPak* stratejisi!



Obama, küresel terörle mücadele hedefini Afganistan-Pakistan bölgesine çevirdi. On gün önce açıkladığı yeni stratejisinin hedefini “Pakistan ve Afganistan’da el-Kaide’nin durdurulması, etkisizleştirilmesi ve yenilmesi ve bunların gelecekte bu ülkelere dönüşünün engellenmesi” olarak belirledi.

İki yanına Karzai ve Zerdari’yi alarak yaptığı konuşmasında “her iki liderin karşılaştığımız tehdidin ciddîyetini tamamen takdir etmelerinden memnun oldum” derken, iki lider de Taliban’ı yok edeceklerine söz verdiler. Ama geçmişteki başarısızlıkları Amerikan yönetimini bu sözlerini yerine getireceklerine inandıramadı.

Taliban’ın Pakistan’ın başşehrine yüz kilometre yakına kadar gelmeleri, hükümetin Taliban’la uzlaşmaya çalışması, Zerdari’yi Washington’da sevilmeyen adam konumuna getirmişti.

Obama ipleri eline aldı. Ve bunun ilk kurbanı Afganistanlı siviller oldu. Birkaç gün önce Amerikan savaş uçaklarının bombaladığı Batı Afganistan’daki Farah vilayetinde yüzden fazla sivil öldü. Onyedi tane ev yok edildi içindekilerle beraber. Hem de Karzai Beyaz Saray’da iken. Obama birbirini pek sevmeyen Pakistan ve Afganistan liderlerini de “kardeş” olmaya iknâ etti planını gerçekleştirmek için.

Görünen o ki, Obama’nın yeni planı yeni bir ülkeyi daha Amerika’nın harap ettiği ülkeler arasına sokmaya aday: Pakistan.

Yeni stratejiye göre Pakistan’ın Taliban ve el-Kaide ile mücadele etme yetenekleri güçlendirilirken, Pakistan’da iyi yönetişim ve demokratik kurumların güçlendirilmesi için de çaba gösterecek Amerika. Bu sözleri, “Pakistanlıların her işine karışıp, etnik, sınıfsal ayrımların bulunduğu bir ülkede uzlaşma kültürünü yok edecek ve iç savaş çıkaracağız” şeklinde tercüme etmek mümkün. Amerikan güvenlik kaynakları Pakistan’ın altı yıldır bu işi kendi başına halledemediğini, artık sınırları içinde aşırı hiçbir grubu barındırmaması gerektiğini söylüyor ve yüksek düzeyde terörist hedeflere ilişkin istihbarat verildiği halde Pakistan ordusunun saldırmamasından yakınıyorlardı.

Pakistan’da başlayacak bu yıkım harekâtının bedelini de beş yıl boyunca her yıl 1,5 milyar dolar yardım vererek ödemeyi planlıyor Obama. Halbuki 2001 yılından bu yana 10 milyar dolar verdi Amerika. 50 kez havadan saldırdı Pakistan’ın Taliban ağırlıklı bölgelerine. Bu yardım ve teşvikler Belucistan’ın Taliban’ın merkezi olmasını engelleyemedi. Bu yeni strateji ve yardımların ABD’nin desteğini çekme tehdidi ve baskısı altındaki Zerdari’yi kendi vatandaşlarına karşı köklü saldırılara girişmeye ne kadar iknâ edeceği kuşkulu. Ama görünen sonuç; daha fazla kadın ve çocuğun, daha fazla masumun vefat edeceği ve Pakistan’ın Afganistan’a sınır bölgelerinin yeni bir Afganistan’a dönüşebileceği.

Bu stratejinin Afganistan’a ilişkin kısmını daha sonra değerlendireceğiz. Obama’nın, Bush Yönetiminin sekiz yıldır kendi avuç içleri gibi bildikleri Afganistan topraklarından temizleyemediği el-Kaide’yi bu yeni strateji ile temizleyebileceği kuşkulu. Komplo teoricilerinin o zaman Amerika’nın savaşacağı düşman kalmaz teorilerine inanası geliyor insanın. Hele de bu strateji Irak’ta olduğu gibi bu ülkeye “demokrasi ve insan haklarını getirmeyi amaçlıyorsa”.

*Amerika’nın mücadeleyi Pakistan topraklarına da yayması üzerine artık Afganistan-Pakistan birlikte anılmaya ve bu bölgenin ismi “AfPak” olarak kısaltılmaya başlanıldı.

08.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.05.2009) - Türkiye, insan hayatından memnun mu?

  (06.05.2009) - Prag’ta Dağlık Karabağ zirvesi

  (05.05.2009) - Domuz gribi komplo teorileri

  (04.05.2009) - Kudüs’ü Yahudileştirme çabaları

  (03.05.2009) - Dostluk ve mutluluğa dair

  (02.05.2009) - Putin’in yeni nüfuz bölgeleri: Abhazya ve Güney Osetya

  (01.05.2009) - Türkiye ile Azerbaycan aynı dili konuşmuyor mu?

  (30.04.2009) - Sri Lanka’da binlerce masum insan ölümü bekliyor!

  (29.04.2009) - Domuz gribi bizi teğet geçecek mi?

  (28.04.2009) - Savaş çocuklarının dramına seyirci kalmayalım!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis