30 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“İhâle”den önce izzetli politika


A+ | A-

Meclis’i kilitleyen Suriye sınırındaki “mayınlı toprakları kiralatma ihâlesi”nin görüşüldüğü günde Hakkâri’nin Çukurca ilçesi kırsalında PKK’lı teröristlerin döşediği mayının patlamasıyla altı askerin şehit olup sekizinin yaralanması, gündemi sarstı.

Başbakan’ın tâlimatlarına ve AKP grubu yöneticilerinin bütün baskılarına rağmen iktidar partisi milletvekillerinin önemli bir kısmının gönülsüz kaldıkları “mayın tasarısı” geri çekildi. Özellikle büyük tartışmalara sebep olan arazilerin 44 yıla kadar devredilmesini öngören ve tasarının ikinci maddesinin yeniden ele alınmasına dair önerge karara bağlanacak.

Dün itibarıyla tasarıdan vazgeçilmemiş; belli ki kamuoyundaki infiâli azaltmak için bir “düzeltme” taktiğine gidilmişti. İktidar partisi, onca yıldır beklenilen bu konuda anlaşılmaz bir acelecilik ve telâşla tasarının Danışma Meclisi’nde yapılacak bir-iki değişiklikle geçmesini istiyor. Muhalefet ise tasarının komisyona geri çekilip “kullanım karşılığı temizleme”nin bütünüyle tasarıdan çıkarılması taraftarı.

Bu satırların yazıldığı sırada yapılacak değişikliğin bir “makyaj”dan mı ibâret olacağı ya da “sakıncalı ihâle”nin temelde düzeltileceği henüz açıklığa kavuşmamıştı…

HİÇBİR İKAZ NAZARA ALINMADI

Ancak ilginç olan, kamuoyunun bu denli tepkisine rağmen iktidar partisinin, Türkiye’nin geleceği açısından büyük riskler taşıyan ve “ülke topraklarını yabancılara peşkeş çekme” anlamına gelen tasarıda diretmesi.

Daha birkaç ay önce Başbakan’ın “Davos çıkışı”yla tepki gösterdiği, Gazze’de çoğu çocuk ve kadın binbeşyüz sivili katleden, beşbinden fazla insanı yaralayan İsrail şirketlerinin başında geldiği ecnebilere 510 kilometre uzunluğunda 216 bin dekar arazinin yarım yüzyıllığına tasarrufuna ve kontrolüne verilmesi. Türkiye-Suriye sınırında yeni bir “Gazze şeridi”nin oluşmasına zemin hazırlanması. İhâlenin İsrail firmalarına verileceği endişesine karşı hiçbir teminat verilmemesi.

Haftalardır, iktidar partisinin, “yap-işlet-devret modeli ile verilmesi”ne yapılan itirazlara kulaklarını tıkaması…

Doğrusu, başta Silâhlı Kuvvetler ve yerli kamu- özel kurumlarının devre dışı bırakılıp, NATO’ya bağlı bakım ve ikmal kurumu Namsa’ya da vermeyip “yap-işlet-devret” modelinde ısrarının sebebi hâlâ anlaşılmış değil

Gerçek şu ki AKP hükûmeti, “arazinin kullandırılması”nı aynı ihâlede birleştiren yasayı gözü kapalı çıkarmaya çalıştı. Siyasî iktidar, bu hususta Meclis’teki muhalefetin yanı sıra Meclis dışı muhalefetin uyarılarına da kulaklarını kapattı.

Demokrat Parti sözcülerinin, mayınlı arazilerin temizlenerek, bu verimli toprakların tarıma ve ekonomiye kazandırılması gerektiği; ancak işin zamanında ve risksiz uluslar arası yeterliliğe sahip uzman kuruluşu Namsa’ya yaptırılması teklifini dinlemedi. DP Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan’ın “Mikro GAP” modeliyle bu verimli toprakların bölge halkına iş ve geçim imkânı sunulması projesini dikkate almadı.

ZİHİNLERİ KURCALAYAN SORULAR

Görünen o ki hükûmet, “bedelle mayın temizletme” yerine “organik tarım” için yabancılara tahsisi tercih etti. Bu yüzden İsrail firmaları dünya basınının gündemine geldi. Daha “ihâle yasası” Meclis’ten geçmeden Fransız AFP ajansının 44-49 yıllığına bu toprakları kullanacak başlıca İsrail firmalarını sıralaması, ecnebilerin hevesini açığa çıkardı.

Bu arada basına akseden haberlere göre Kilis’te dört yıl önce 1978’den beri bu konularda hizmet veren iki Alman firmasının üstelik mayın temizletme işinin altyapısını kurup, elemanları eğiterek yeterliliğe kavuşturacak yerli bir firmaya eğitim ve koordinasyonda yardımcı olup devretmesi teklifi kabul edilmemesi, düşündürücü.

Diğer şirketlerin metrekaresine 10-15 dolar istemesine mukabil, iki dolara teklif veren Alman şirketleriyle görüşen ve Suriye sınırındaki arazilerin 49 yıllığına İsrailli veya yabancı bir başka firmaya verilmesini sakıncalı bulan dönemin valisi AKP hükûmetince derhal görevinden alınarak merkeze çekilmesi, ihâlenin yabancılara verilmesi hususundaki şüpheleri arttırmakta. (Yalçın Bayer, Hürriyet, 21.5.2009)

Dahası siyasî iktidarın, bu “ihâle”nin kimlere verileceğini peşinen belirleyip bu “ihâle” için “yasa” çıkardığı kanaatini pekiştirmekte. Bundandır ki “ülkenin güvencesi olan sınır, yabancı ülkelere ve ecnebi şirketlere teslim edilir mi? Millete inad bu kadar ısrar neden?” soruları zihinleri kurcalamakta.

Tam da bu safhada bir “Mayınların temizlenmesiyle ilgili şüphe ve tereddütlerin izâle edilmesi ve tatminkâr bilgi verilmesi gerekir” diyen Gül’ün Kırgızistan’da, “Hükûmet-milletvekilleri, millî çıkarları aleyhinde bir şeye ‘evet’ der mi? Unutmayın ki Türkiye büyük bir toprak kazanacak” cümlesi havada kalmakta…

Türkiye’nin “ihâle”den önce içte ve dışta önceliklerini tesbite, demokratik bir irâdeye ve izzetli bir dış politikaya ihtiyacı var…

30.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (3)

  (27.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (2)

  (26.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (1)

  (24.05.2009) - Büyük tehlike…

  (23.05.2009) - Bilinmezlikler…

  (21.05.2009) - “Fırsatlar” hep heba…

  (20.05.2009) - AKP, “eski”nin “yeni versiyonu”

  (18.05.2009) - DP’de toparlanma dönemi

  (16.05.2009) - “Teminatlı” politikaların başarısızlığı

  (15.05.2009) - Güdük…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis