21 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Fırsatlar” hep heba…


A+ | A-

Siyasî iktidarın “yeni anayasa” ve “Alevî açılımı” benzeri açılımları bir bir kapanırken bu kez “fırsatlar” söylemi başlıyor. Bunların başında Cumhurbaşkanı Gül’ün önce Prag dönüşü, ardından Suriye gezisinde telâffuz ettiği “Kürt sorunu’nun çözümü için tarihî fırsat” geliyor.

Gül, “uluslar arası konjonktür”ün ve Ortadoğu’daki bölgesel dengelerin uygunluğunu ileri sürüyor. “Büyük fırsat”ı ise “siyasî irâde” dışındaki “güç odakları”nın, askerin ve diğer “devlet kurumları”ın son dönemde bu meselede uyum içinde olmasıyla açıklıyor. “Problem”in yalnız hükûmetle çözülmeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, muhalefetin de desteğini istiyor; “büyük fırsat”ın öncelikle terörün bitmesiyle doğacağını belirtiyor.

Ne var ki PKK’nin terörden vazgeçtiğine ve silâhı bıraktığına dair hiçbir alâmet yok. Ortada Ankara’nın “bir öneri”si bulunmuyor. Kala kala bir tek terör örgütü elebaşılarından Karayılan’ın Kandil’de bir gazeteciyle Ankara’dakilere yolladığı “Bağımsızlıktan vazgeçtik, özerklik isteriz; İmralı’daki terörist başıyla diyalog kurulsun” mesajıyla terör ve tefrikayı siyasallaştıran DTP’nin Meclis’e sunduğu Türkiye’nin etnik ayrılıklar üzerinde 23 özerk bölgeye taksimi” raporu kalıyor.

Bir de son günlerde hükûmetin değiştirilen köy isimlerinin iadesi ile yol işâret levhalarının Türkçenin yanısıra Kürtçe de yazılması ve “genel af” söylentisi ortalıkta dola- şıyor.

Her fırsatta kaçırılmaması gerektiği tekrarlanan “büyük fırsat”ın mâhiyeti hâlâ muamma. Hangi mahfillerde hazırlandığı, hangi beynelmilel mihrakların etkisiyle hangi odaklarca kotarıldığı da bilinmiyor…

“YOL HARİTASI” DAYATMASI

Diğer yandan “Ermenistan’la ilişkilerin düzeltilmesi fırsatı” da kaçırılmış gözüküyor.

Baştanberi AKP siyasî iktidarına arka çıkan bazı kalemşörlerin “öfkeli bir üslûp”la Azerbaycan’da “Karabağ teminatı”nı veren Erdoğan’a yüklendiği sırada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan Dışişleri Bakanı Nalbandyan’a kadar Erivan’dan “sert ve aksi demeçler” gelmesi, dikkat çekici.

Yine bu süreçte Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Karabağ sorunu için kurulan AGİT Minsk Gurubu eşbaşkanı Matthew Breyza’nın “Karabağ Azerbaycan’a verilecek” iddiasına karşılık, Amerikan Dışişleri Bakanlığından, “ABD’nin Ermenistan işgali altındaki Karabağ’ın Azerbaycan’a iâde edileceğine dair bir taahhüdü ve görüşünün olmadığı”nın bildirilmesi, Obama yönetiminin bu konuda da Bush’un peşinde olduğunu gösteriyor.

Keza ABD Dışişleri Sözcüsü Robert Wood’un “Ermenistan ve Türkiye’yi anlaştıkları ‘yol haritası’na uymaya çağırıyoruz” yazılı açıklaması her şeyi bâriz bir biçimde belirliyor.

Belli ki Washington, “yol haritası”ndan sapmaya asla râzı değil; öncelikle Ankara’yı geceyarısı alelacele “parafe” ettiği “çerçeve”nin içinde tutmaya çalışıyor. Bunun ayrıntılarıyla fiilî uygulamanın müzâkeresi dışında bir şeyi kabul etmiyor…

HAVADA KALAN “EMPOZELER”

Gerçek şu ki peşin “teslimiyetçi” politikalar Türkiye’yi zora sokmuş. Obama, “soykırım”dan daha ağır anlama gelen diasporanın “büyük felâket” tâbirini kullansa da hükûmet, emr-i vakiyle apar-topar yetiştirdiği “yol haritası” taahhüdü ipoteğine bağlanmış.

Bu durumda Gül’ün, “Obama’yla sadece Türkiye-ABD ilişkilerini konuşmadık; ‘Filistin-İsrail arasında şunu yapmamız gerekir, İran’ın nükleer meselesi ile şöyle uğraşın, Pakistan-Afganistan coğrafyasında böyle yapın’ dedik” sözlerinin de bir anlamı kalmıyor.

Görünen o ki hegemonya ve çıkarları uğruna okyanuslar ötesinden gelip başka ülkeleri işgal etmeyi “özgürleştirme” sayan ABD ile Türkiye’yi âdeta “iki millet bir devlet” cenderesine mahkûm eden politikalar âbâd etmiyor.

Böylece daha önce “Obama’nın ilk Avrupa seyahatinde başarısızlığa uğramaması” adına “karikatür rezâleti”nin savunucusu Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine râzı olduklarını belirten Gül’ün, “Dünyanın en önemli ülkesinin başkanı, daha 100 günü dolmadan Türkiye’ye geldi ve hiçbir empozede (telkinde) bulunmadı, empoze olmuşsa bizim empozemiz olmuştur” cümlesi de havada kalıyor.

Neticede “büyük fırsat”lar anlaşılmadan hep heba olup “fiyasko”yla sonuçlanıyor…

21.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.05.2009) - AKP, “eski”nin “yeni versiyonu”

  (18.05.2009) - DP’de toparlanma dönemi

  (16.05.2009) - “Teminatlı” politikaların başarısızlığı

  (15.05.2009) - Güdük…

  (14.05.2009) - Hamidiye Alayları ve “koruculuk sistemi” (3)

  (13.05.2009) - Hamidiye Alayları ve “koruculuk sistemi” (2)

  (12.05.2009) - Hamidiye Alayları ve “koruculuk sistemi” (1)

  (09.05.2009) - Terörden tefrikaya…

  (08.05.2009) - “Oynak merkezli” dış politika (2)

  (07.05.2009) - “Oynak merkezli” dış politika (1)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis