28 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

AKP’nin “mayın ihâlesi” (3)


A+ | A-

Meclis’te “mayın krizi” var. Hükümet, “mayınlı araziler”le ilgili tasarıda ısrar ediyor. Krizin sebebi, iktidar partisinin “kiralama sistemi”nde ısrarı...

Suriye sınırı boyunca 510 kilometre uzunluğunda, Kıbrıs adasıyla orantılanan mayınlanmış arazinin arındırılması için “hükümet tasarısı” ibret verici. Zira bütün ciddî uyarılara rağmen iktidar partisi, tasarının “temizlenmiş toprakların 44 yıllığına kiralatma”dan vazgeçmiyor. “İhâle”nin neden ille de “toprak kullandırma’ tarzında olduğu” sorusuna cevap veremiyor; “bildiğini” okumaya devam ediyor.

Başbakan’ın telâş ve tehevvürle “İsrail şartı yok, bütün küresel aktörler ihâleye katılacak” tepkisinden ve Mâliye Bakanı Şimşek’in “satmıyoruz, kiralatıyoruz” sözünden sonra AKP Grup Başkanvekili Bozdağ’ın, “İhâleye hiçbir firmaya öncelik verilmez, kim daha fazla kırım yaparsa o kazanır; sonuç çıkmazsa ‘yap-işlet-devret’ usûlü devreye girecek” açıklaması da aynı anlama geliyor.

“Mayın tasarısı”nı “savunan” AKP’liler, “mayınlı arazileri vatan toprağına katıyoruz” diyorlar; lâkin “44 yıl boyunca yabancıların kullanması”na dair hiçbir mâkul izâhı yok…

“MAYIN TASARISI”NIN

HİÇBİR MANTIĞI YOK…

Diyelim ki ihâlenin “yabancı firmalara verilmesi”nde başka çâre kalmadı ve Genelkurmay’la da mutâbakata varıldı. Genelkurmay’ın da önerdiği, temizlemenin “hizmet alımı” yöntemiyle yapılması ve işin uzmanı NATO’nun İkmal ve Bakım Teşkilâtı’na (Namsa) verilmesi teklifleri neden nazara alınmamakta?

Muhalefetin “vatan topraklarını 44 yıllığına satılması” ikazlarına neden kulak asılmakta? Niçin “yap-işlet-devret”te inad edilmekte; toprakların yarım asra yakın İsrail ve İngiliz şirketlerinin başını çektiği yabancılara peşkeş çekilmesinin önünü açan “tasarı” bir türlü düzeltilmemekte?

Erdoğan, itirazları yine “yabancı sermaye düşmanlığı” söylemiyle savuşturmaya çalışmakta. Oysa tepki “yabancılar”a değil, “ihâle şartnâmesi”ne. Altında petrol da olduğu belirtilen verimli bâkir toprakların 44 yıllığına ecnebi şirketlere kullandırılmasına...

Gerçekten AKP hükûmeti, böylesine tartışmalı ve mahkemeden döneceği daha baştan belli olan bir tasarıda neden diretiyor?

Üstelik Danıştay’ın daha önce 2005’te “hükûmet kararnâmesi”yle ihâleyi bir İsrail firmasına vermesi iptaline ilâveten Anayasa Mahkemesi’nin “iptal edeceği” söylenen yasayı niçin çıkarıyor? Erdoğan’ın tâlimatıyla parti grubu neden bu denli çırpınıyor? Yoksa birilerine “ne yapalım, elimizden geleni yaptık” mesajı mı yollanıyor?

Sahi hangi ülke sınır bölgesindeki stratejik toprakları başka ülkelerin, yabancı şirketlerin kullanımına verir? TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı’nın ifâdesiyle, tarıma açımasıyla yıllık 20 milyon doların üzerinde net kazanç sağlayacağı belirtilen bu toprakların peşinen ecnebi firmalara tahsisinin mantığı nedir? Sonra diğer sınırlarımızdaki mayınlar nasıl temizlenecek?

Millî Savunma Bakanı, “Mâliyetin ne olacağını bilmeyiz” ikrarında bulunuyor. Peki, bunun fiyatı çıkarılamaz mı? Namsa’nın “50 milyon dolar harcama” tesbiti doğruysa neden bu para verilmiyor da, ülke toprakları resmen ipotek altına sokuluyor?

Türkiye’de 40 bine yakın ziraat mühendisi işsiz. Büyük bir kısmı GAP kapsamına giren bu toprakların işletilmesi, niçin ziraat mühendisleri nezâretinde yöredeki topraksız köylülere değil de, ecnebi firmalara verilmeye çalışılmakta? Niçin kendi toprağında İsrailli İzak “patron”, Ahmet-Mehmet “ırgat” olsun? Bunun maslahatı nedir?

İKTİDAR “MAYIN TARLASI”NDA…

Doğrusu bütün bu sorular, kamuoyunda ister istemez, “mayınlı arazi için birilerine söz mü verildiği” istifhamına hak verdiriyor.

Başbakan, her fırsatta “vin-vin (kazan-kazan)” diyor. Türkiye’nin bundan “vin-vin”i nedir; neden halka açıklamıyor?

Belli ki Başbakan da, hükûmet ve grup sözcüleri de çıkmazda. Bunun hiçbir izâhını bulamıyorlar.

Bundandır ki Başbakan tecâhül-ü ârif yaparak, “Bu tür anlaşmaları devletlerin birbirlerine yapmamaları mümkün mü?” diye soruyor. Hükümetlerin İsrail’le benzer anlaşmalar içinde olduklarını misal veriyor. Ardından da “mayın ihâlesi”ni unutturmak için, “Etnik kültürleri kovduk, bu faşizan bir yaklaşımdı” deyip yeni “seçim tarihi”yle ilgili yeni tartışmaları başlatma taktiğine başvuruyor.

Erdoğan, milletvekillerine “İçimize mayın döşetmek istiyorlar” diye yakınıyor. AKP “mayın tasarı”sıyla girdiği “mayın tarlası”dan çıkmazsa, “kiralatma sistemi”ni düzeltmezse tıpkı “1 Mart tezkeresi” gibi elinde patlar…

Bizden söylemesi…

28.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (2)

  (26.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (1)

  (24.05.2009) - Büyük tehlike…

  (23.05.2009) - Bilinmezlikler…

  (21.05.2009) - “Fırsatlar” hep heba…

  (20.05.2009) - AKP, “eski”nin “yeni versiyonu”

  (18.05.2009) - DP’de toparlanma dönemi

  (16.05.2009) - “Teminatlı” politikaların başarısızlığı

  (15.05.2009) - Güdük…

  (14.05.2009) - Hamidiye Alayları ve “koruculuk sistemi” (3)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis