04 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Bize neler oluyor?


A+ | A-

Daha Mardin-Bilge Köyü katliâmının şoku atlatılamadan Adana’dan gelen “aile içi vahşet” haberi, hepimiz için alarm zilleri çaldırması gereken çok vahim bir gidişatın endişe ve dehşet verici yeni bir işareti.

Ne oluyoruz? Nereye gidiyoruz? Aile yapısının ve akraba bağlarının sağlamlığıyla iftihar eden bir toplumda bu çeşit hadiselerin izahı ne?

Nasıl bir gözü dönmüşlüktür ki, sebebi ister arazi ve tapu ihtilâfı olsun, ister kız meselesi olsun, birilerini hiçbir İslâmî, vicdanî ve insanî ölçüye sığmayacak bir vahşetle, cemaatle namaz kılan insanlara, kadın ve çocuklara kurşun yağdırtıp, sonra kurbanları tek tek kontrol ettirerek, sağ kalanların kafalarına yine kurşun sıktırsın!

Ve nasıl bir hunharlıktır ki, anasını, babasını, ikisi ders çalışan, biri 7 yaşında olan yeğenlerini boğarak veya kafalarından vurarak katlettirsin!

“Normal” bir insan böyle birşey yapabilir mi? Bu vahşi cinayetlerin “cinnet”ten başka bir açıklaması olabilir mi? Peki, eğer “cinnet”se neden bu tür olaylar birbiri ardı sıra yaşanmaya başlandı? Bir cinnet dalgasıyla mı karşı karşıyayız?

Kanlı finale götüren dehşet zinciri

Adana vahşetinde, yine bir kredi ve kart faciasının izleri öne çıkıyor. Astsubaylıktan atılan katil zanlısının, babasının desteğiyle girdiği işleri batırıp borç batağına sürüklendiği için bunalıma girmiş olabileceği söyleniyor. Ama bu bunalım, annesini, babasını, kardeşlerini, yengesini, hiçbir günahı olmayan yeğenlerini, planlı ve sistematik bir şekilde, saatlere yayarak vahşice katletmesine haklı bir gerekçe oluşturabilir mi?

Olayla ilgili ilk ipuçlarında, düşündürücü detaylar var. Bu kişi astsubaylıktan niye atıldı? İkinci işi olan Tekel bayiliğinin, onu bu hunharca cinayetlere götüren süreçteki rolü ne? Ve nasıl oldu da kredi-kart-borç-faiz çıkmazına sürüklendi?

Bu problemli zincirin söz konusu kritik halkalarıyla, dehşetli finali arasında nasıl bir irtibat var?

Mardin katliâmında bilhassa cehalet ve husûmet faktörlerinin öne çıktığı aşiret yapısı ve töre gibi ilkelliklerin rolü üzerinde durulmuştu. Adana vahşetinde ise, ilk bilgilerin ortaya koyduğu bu noktalar dikkat çekiyor: Cinayetlerin işlenişindeki “profesyonellik”te astsubaylık tecrübesinin rolü; “cinnet”te içkinin payı olup olmadığı; borç-kredikart-faiz sarmalının korkunç katliâmdaki hissesi.

Türkiye’nin iki ayrı köşesinde bir aydan kısa bir fasılayla peş peşe meydana gelen bu iki trajik olay, her gün gazetelerin üçüncü sayfalarını dolduran “rutin” kavga, cinayet, yaralama hadiseleriyle birlikte değerlendirildiğinde, hepimizi derin derin düşündürmesi gereken bir tabloyla karşılaşıyoruz.

Bediüzzaman yıllar önce uyarmıştı

Çekirdeğini ailenin oluşturduğu toplumda, ürkütücü ve düşündürücü bir çözülme yaşanır ve bu çözülme, kanlı cinayetlerle sonuçlanan öfke patlamaları ve cinnet halleriyle kendisini gösterirken, cevabını bulmamız gereken sorular birikiyor:

Bize neler oluyor? Neden bu hale geldik? Bu vahim gidişatın sonu nerelere varır? İnsanlarımızı bu halden kurtarmak için neler yapmamız lâzım?

Aslında Bediüzzaman bunun işaretini altmış yıl kadar önce vermiş; din terbiyesi ve ahlâk noktasındaki lâübaliliklerin, elli sene sonraki nesillerde çok vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunmuş (Emirdağ Lâhikası, s. 55); “Şimdiki tohumların mahsulü ıslâh olmazsa, elbette tokatları dehşetli olacak” (Şuâlar, s. 422) diye ikaz etmişti.

Bu ikazlara kulak verilmemesinin neticelerini, anarşi ve terör olaylarından ahlâkî çöküntüye, aile facialarına, töre cinayetlerine, kan dâvâlarına, çetelere... kadar uzanan alabildiğine geniş bir skalada, toplumun huzurunu bozan bilumum sıkıntıları yaşayarak görüyoruz. İnanç ve ahlâk dokumuzu pekiştirip tahkim etmeyi amaçlayan manevî hizmetler sekteye uğratılıp sabote edilirken, aksi yöndeki çabaların önünün açılması ise, çok derin bir tahribat tablosunu karşımıza çıkarıyor.

Bu tablodan çıkış için, sarsılan manevî temelleri yeniden inşa ve tahkim etmekten başka yol yok.

04.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.06.2009) - Bu dağınıklıkla nereye?

  (02.06.2009) - Siyasî yargı ve AİHM

  (31.05.2009) - Müstehcenlik ve tesettür

  (30.05.2009) - Bu tutuklukla nereye?

  (29.05.2009) - Yine mi oyalamaca?

  (28.05.2009) - Mayın tuzağı

  (27.05.2009) - Negatif enerji

  (26.05.2009) - Davudoğlu ve AB

  (24.05.2009) - Cenaze buluşmaları

  (23.05.2009) - Aydınlar ve din

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis