22 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

Kur’ân okumak, anlamak ve yaşamak


A+ | A-

Bizi insanlığın en yüksek mevkiine çıkaracak mânevî hazinelerimiz bulunmaktadır. Şüphesiz bu hazinelerin ana kaynağı Allah’ın Kitabı Kur’ân-ı Azîmüşşan’dır. Evet Kur’ân’ın hakikatleri ışığında yazılan her eser mutlaka değerlidir. Bizim mânevî açlığımızı gideren eserlere imza atan İslâm âlimlerinden Allah binlerce kere razı olsun.

Günümüzde asrımızın karanlık fitnelerinden insanlığı Kur’ân’ın nuruyla çıkarmaya çalışan imanî ve Kur’ânî eserlerin başında, bir çok ehl-i tahkikin tasdikiyle şüphesiz Bediüzzaman Said Nursî tarafından yazılan Risâle-i Nur eserleri bulunmaktadır. Bunun delili de, bu eserlerin kırktan fazla yabancı dile çevrilmesi ve dünyanın her tarafındaki insanların bunlardan istifade ederek imanını kurtarmasıdır.

Her gün okunması gerektiğine inandığım Kur’ân tefsiri Risâle-i Nurlardan Rabbimin bizleri son nefesimize kadar ayırmamasını diliyorum. Zira bu eserlerle dinimiz İslâm’ı daha iyi tanıdık, İlâhî kelâm olan Kur’ân’ın değerini daha ziyade takdir ettik. Risâlelerden aldığımız derslerle her gün mutlaka Kur’ân’ı okuma ihtiyacını duymaktayız.

Daha yeni uğurladığımız Ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân okumanın değerini daha iyi anladığımı söyleyebilirim. Zira bu Ramazanda Rabbim, her zamankinden fazla Kur’ân okumayı bana nasip etti. Bu ayda kazandığım mânevî havayı daha önceleri yakalamayı çok arzu ederdim. Şüphesiz yine de Rabbime ne kadar şükür etsem azdır.

Ramazan ayında Kur’ân ile ilgili yaşadığım bir durumun hâlâ etkisi altındayım. Şöyle ki, Ramazanın yirmisinde hatmimi yapmış ve kalan on günde bir hatim indirmeye karar vermiştim. Önceleri biraz tereddüt ettim. Acaba arkadaşlarımla birlikte okuduğum cüzle birlikte, günde dört cüz okuyabilir miydim? Ancak tereddüdüme rağmen okumaya başladım. Baktım okudukça daha çok okumak istiyorum. Ben de tahmin etmiyordum, ama Rabbime şükür dört günde bir hatim indirdim.

Gece boyunca Kur’ân okuyor ve hiç sıkılmıyor, uyku aklıma bile gelmiyordu. Dört günde hatmimi yaptıktan sonra, artık kalan altı gün içinde ikinci bir hatim yapmak bana zor gelmeyecekti. Kalan altı günde rahat bir şekilde Kur’ân bahçesinden gülleri derdim. Okudukça Kur’ân âyetlerinin mânâlarını biraz daha iyi anlamaya başlıyor ve Rabbimizin biz insanlara verdiği mesajları daha çok sindirmeye çalışıyordum.

İtiraf edeyim ki, şimdiye kadar, Üstad Bediüzzaman’ın, sadece yanında Kur’ân-ı Kerim’i bulundurarak eserlerini yazmasını anlamakta zorluk çekiyordum. Günde ortalama yedi cüz okurken, acizane bir nebze de olsa durumu anlamıştım. Evet Kur’ân bir İlâhî hazineydi. Eğer üzerimizdeki gaflet perdelerini yırtıp Kur’ân denizine dalabilirsek, hiç tereddütsüz söylüyorum ki, fikir dünyamıza insanlığımıza lâyık cevherler kazandıracağız ve ancak o zaman gerçek bir insan olabileceğiz.

Zaman gösteriyor ki, insanlığın tek kurtuluşu, Kur’ân’ı tanımak ve hükümlerine tabi olmakladır. İnsanların ortaya koymuş olduğu kokuşmuş reçetelerden insanlık şimdiye kadar kayda değer bir şey kazanamamıştır. İnsanlığa huzur için sunulan dünyevî reçetelerin hiçbiri insanı gerçek insan yapmaya yetmemiş, ona aradığı huzuru verememiştir. Bunu insanlığın her devirde vahşîleştiğinden, yeryüzünün bir türlü huzuru bulamamasından anlıyoruz. Zira insanlığın gerçek huzuru bulduğu sadece bir devir vardır ki, o da Kur’ân hükümlerinin eksiksiz bir şekilde hükümfermâ olduğu, Peygamber Efendimizin (asm) yaşadığı “Asr-ı Saadet”tir.

Bir Müslüman memleketinde olmakla çok yakın olduğumuz yüce Kitabımıza ne yazık ki ondan istifade etme cihetinden uzak bir durumdayız. Bir İslâm ülkesinde bu Allah’ın kelâmını yasaklayabilecek kadar insanlık kisvesinden uzaklaşmış insanlar bulunabilmektedir ne yazık ki... Demektir ki insî şeytanlar da vazifelerini yapmaktadırlar.

İnsanlığın nefs-i emmâresi durumunda olan şeytanlar, mânevî hazinelerimizden yeterince istifade etmememiz için ellerinden geleni yapıyorlardır. Unutmamamız gerekir ki, kurtuluş ve ferec istiyorsak Kur’ân’a daha sıkı sarılmaktan başka yol bulunmamaktadır. Lâyık gönüllerde taht kuran Kur’ân-ı Azimüşşan’ın bize ihtiyacı bulunmamaktadır. Ama hâl-i âlem gösteriyor ki, biz ifade edilmesi zor bir hasretle o kurtuluş reçetesine muhtacız...

NOT: Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, yaşadığımız Ramazan ayının mânevî havasının, bütün ömrümüz boyunca hayatımızda belirleyici olmasını Rabbimden dilerim. N. A.

22.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.09.2009) - Kişinin kendisi gibi olması

  (07.09.2009) - “Ümmet”in bir ferdi olabilmek

  (01.09.2009) - Ramazan düşünceleri

  (25.08.2009) - Kendimizi tanımak için düşünelim

  (18.08.2009) - Ruhum “arayış” diyor

  (11.08.2009) - Yiyiyormuş gibi yapan sahabî

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.