06 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Türkiye Afganistan’da cepheye mi sürülüyor? (2)


A+ | A-

Afganistan aynen Irak gibi işgalciler için tam bir kâbusa dönüşmüş. Bundandır ki İslâm Konferansı Teşkilâtı, bu ülkeye askerî harekât ve işgalin hiçbir zaman çözüm olmadığını, bilâkis problemleri daha karmaşık hale getirdiği uyarısında bulunuyor. Büyük İskender’den bu yana Afganistan’a bütün müdahâlelerin hüsranla sonuçlandığına dikkat çekiyor.

Gerçekten Afganistan’da işgalciler tam bir hüsranla karşı karşıya. ABD’nin Bush’tan beri Türk askerinin operasyonel faaliyetlerde kullanılması ısrarına hükûmetin hiçbir tavzihte bulunmaması, Mehmetçiğin Afganistan’da Kabil dışında tam bir bataklık ve belânın ortasına sürüleceği endişesini arttırmakta. Aslında AKP iktidarında Ankara’nın “Afganistan serüveni” hep kırılgan oldu. Daha önce Genelkurmay’ın Afganistan’a ek muharip asker gönderilmemesinin “devlet kararı” olduğu açıklamasına rağmen, zorlamalar devam etti. Geçen yıl Türkiye’nin NATO Asamblesi üyesi AKP’li Vahit Erdem, “NATO’nun önemi”nden bahisle öncelikle “Afganistan’a asker göndermesi” görüşünü açıkladı.

Yine Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Spanta ile Ankara’da görüşen Dışişleri eski Bakanı Babacan, işgalcilere karşı ülkelerini savunan direnişçileri Washington’un bakışıyla “terörist” sayıp “NATO bünyesinde Afganistan’daki terörle mücadele”den bahsederek, kamuoyunu “Afganistan’a ek muharip asker gönderilmesi”ne hazırlamaya çabaladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün, süresini dolduran Bush’la yan yana poz verip fotoğraf çektirdiği NATO’nun Bükreş zirvesinde “Afganistan’a ek asker gönderilebileceği”nden bahsetmesi, bu süreçte Ankara’nın ABD’ye desteğinin açık ifâdesiydi.

AKP , “ABD’NİN TALEPLERİ”NE TEŞNE!

Tespit şu ki Ramazan’da Ankara’da “AKP iftarı”na katılan yeni NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in, iç çatışmayla kaosa sürüklenen işgal altındaki Afganistan’da Türkiye’nin “işbirliği”yle “kilit rolü oynadığı”nı övüp, Amerikan işgali ve çıkarları hesabına bu ülkedeki askerî birliğin sayısının arttırılması talebini yenilemesi, Türkiye’nin dost ve kardeş Müslüman Afganistan’da işgalcilerle işbirliğine sürüklenmesi anlamına gelmekte.

Peygamberimize hakaret eden karikatürleri savunması skandalından dolayı özür dilemeyen ve Obama’nın “teminatı” üzerine Türkiye’nin “onayı”yla seçilen Danimarkalı Rasmussen’in ilettiği “ABD’nin talepleri” yerine getirilmekte.

Terör örgütünün propagandasını yapan “Roj TV” hakkında aylar sonra hâlâ, “delil arayan” Rasmussen’in son ziyaretinde ağırlıklı olarak “Afganistan’daki operasyonları” gündeme getirmesinin “plânlı” olduğunu ortaya koymakta.

Ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “Her zaman çok yakın bir dost gördük” diye methettiği Rasmussen’in ilettiği “ABD’nin talepleri”nin yerine getirileceği ikrarının ardından, Başbakan’ın New York’taki “Afganistan’a ek asker” açıklaması, ABD’nin “ek asker isteği”nin AKP hükûmetince kabul edildiğini ele vermekte. Ve Rasmussen’in Afganistan’daki 795 Türk askerinin bulunduğu birliğe 805 askerin ilâvesiyle bu ülkedeki Mehmetçiğin sayısının 1600’e çıkarılacağını peşinen bildirmesinin teyidi olmakta… Afganistan’da ve Pakistan’da her gün onlarca, yüzlerce sivilin katliyle süregelen işgalin bölgeyi fitne ateşinin içine attığını bile bile Erdoğan’ın, Kasım ayında yeni birlik gönderileceğini söylemesi, hükümetin “ABD’nin talepleri”ne teşne olduğunu göstermekte.

MEHMETÇİĞİN CONİLERE “KALKAN” EDİLMESİ…

Aslında en kadim NATO üyelerinin bil uzak durup sakındığı “Afganistan’a asker gönderilmesi”ne hükümetin hahişle bakması, vâhim bir çarpıklığı su yüzüne çıkarmakta.

Ankara’dakiler “Amerika’ya desteğe” ve “Amerikan desteği”ne o denli “mecbur” hale gelmişler ki; köklü inanç ve tarihî bağları bulunan Müslüman Afganistan’da zâlim ve çıkarcı işgalcilere destek vermenin, vicdanlara sığan hiçbir mâkul gerekçesi yokken, Mehmetçiği conilere “kalkan” yapmanın vebâli düşünülmemekte. Doğrusu, Bush hayranı “Amerikalı Sarko” olarak bilinen Fransız Cumhurbaşkanı Selânikli Sarkozy dışında, Avrupa’daki ABD’nin işgal ve savaş ortağı “Amerikan dostları”nın bile ayak sürüdükleri “Afganistan’a ek asker gönderilmesi”ne Ankara’nın “sıcak” bakması, birçok soru işâretine yol açmakta. Sormak lazım; AKP hükûmetinin Meclis’i by pass ederek başta İncirlik olmak üzere onlarca havaalanı ve limanı Amerikan askerlerinin her türlü askerî personel, savaş malzemesi ve mühimmatın nakil ve dağıtımı için tahsisine dair “ABD’ye destek hamûlesi”, Türkiye’ye ne sağladı ki Afganistan işgaline geniş destek verilmekte?

Müslüman komşu Irak’ta iki milyondan fazla insanı katleden işgalcilerin milyonlarla mâsumların kanını heder eden çirkin çıkar savaşına Türkiye’nin “ortak” edilmesi ve “cephe ülkesi” edilmesinden sonra Mehmetçiğin Afganistan’da cepheye sürülmesinin bölge barışına ve Afganistan halkına ne faydası olacak? İşgale desteğin barışı getirdiği nerede görülmüş?

AKP iktidarı neden Amerikan çıkar politikalarına bu denli endeksli ve mahkûm? Millet bunun için mi AKP’yi iktidara getirdi? Yazık, çok yazık…

06.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.10.2009) - Türkiye, Afganistan’da cepheye mi sürülüyor? (1)

  (03.10.2009) - AKP iktidarının İsrail tezadı…

  (02.10.2009) - New York–Ankara çelişkileri…

  (30.09.2009) - Çarpıklıklarla dolu ABD ziyareti…

  (29.09.2009) - Rusya’nın İslâm dünyasıyla musâlâhası…

  (26.09.2009) - Kürtleri “temsil” iddiası…

  (25.09.2009) - Demokratikleşmeye evet, tefrikaya hayır… (2)

  (24.09.2009) - Demokratikleşmeye evet, tefrikaya hayır… (1)

  (21.09.2009) - “Büyük Bayram”ın müjdesi (2)

  (20.09.2009) - “Büyük Bayram”ın müjdesi (1)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.