11 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

İsviçre çıkmazdan çıkacak


A+ | A-

2000’in Eylül ayında o dönemin İsviçre Cumhurbaşkanı “İsviçre Millî Günü“ münasebetiyle yaptığı açış konuşmasında “Bu ülkede Müslümanlar vardır, böyle bir millî günde ‘Kudreti ve şanı yüce olan Allah’ın adıyla Bismillah’ diyerek konuşmama başlıyorum“ demişti. 1 Avrupa’nın bankalar ülkesi olarak bilinen ve 7 milyon nüfusa sahip İsviçre’de 100 bini aşkın Müslüman yaşıyor. Çoğunluğunu ülkeye dışarıdan göç etmiş olanların oluşturduğu İsviçre Müslümanları içinde, en kalabalık kitleyi Türkler oluşturuyor.

İsviçre’nin Basel şehrinde bir İslâm merkezi bulunuyor, bu merkezin yanında bir de cami inşa edildi. Bunların dışında Cenevre’de ve başşehri Bern’de de camiler vardır.

Ayrıca diğer büyük ülkelerdeki gibi kiliseler ve şatolar satın alınarak cami yapılmaktadır. İsviçre’de yaşayan Müslümanların karşılaştıkları problemlere karşı, önemli projeler tamamlanmıştır. İsviçre Müslümanları İsviçre-Fransa sınırı yakınlarında “İslâm Medeniyeti Daimî Enstitüsü“ kurmayı başardılar.

Yine kendisi ile geçtiğimiz yıllarda mülâkat yaptığımız İsviçreli Anna Maria Klas’a “İslâmiyet’e nasıl kavuştunuz ve nasıl Müslüman oldunuz?” suâlimize karşı cevaben: “İsviçre’de manevî bir boşluk içinde yaşıyordum. Kiliseler beni tatmin etmiyordu. Bir arayışın içine girmiştim. Bir gün rüya âleminde bir mübarek zat bana hitaben ve yüksek bir makamdan ‘Evlâdım, İslâmiyet hakkında araştırma yap ve Müslüman ol ve seni dâvet ediyorum’ dedi. Uyandım, hayretler içinde kalmıştım. Artık bütün günlerimde İslâmiyet’i araştırmaya başladım, Müslüman oldum, hacca gittim ve hâlen İslâmî faaliyetler içindeyim.” 2

İktidardaki Cumhurbaşkanı Rudolf, İsviçre halkının yüzde 59 oyu ile kabul edilen minare yasağıyla ilgili olarak “Kilise, Sinagog veya cami olsun, her dinin kendine has bir mimarisi var. Buna göre ülkemizde bu tür yasakların olmaması, İsviçre toplumunda çoğulculuğun hâkim olduğu ve ifade özgürlüğünün garantilendiğinin bir göstergesi olacak” dedi. Buna ilâveten İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, Zürih’te yayımlanan Blick gazetesinde yer alan demecinde, “Bu ezan yasağı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı. Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kararlarında bu sözleşmeyi de esas alıyor” diyerek, İsviçre’nin bu sözleşmelerde de taraf olduğuna dikkat çekti.

7 milyonluk İsviçre’de son 80 yılda hiçbir kilise yapılmamış, ancak mevcutların onarımıyla uğraşılmıştır. Bunun karşılığında camiler yapılmış ve yapılmaktadır. Gün gelecek, boş ve muattal hâle gelen kiliseler mânevî bakımdan ve mecburiyet tahtında Müslümanlara verilecektir. Bütün dünyada gelişmeler bu çerçevededir. Nitekim son bir gelişme bunu doğrulamaktadır.

ABD’nin New York şehrinin Utica şehrindeki Bosnian Islamic Association of Utica Camii, sadece New York’un değil, Amerika Birleşik Devletleri’nin de en büyük camilerinden biri. ABD’deki Müslüman Boşnaklar, kilise ve belediye yetkilileriyle görüşerek, sembol bir rakamla 1 ABD doları karşılığında satın alıp hizmete açmıştır. 3 1869 yapımı taş bina, 2006 yılından beri tamamen boş ve atıl hale gelmişti. ABD’deki kiliselerde gelinen nokta, bütün Avrupa’da da hâkim. Bu itibarla İsviçre halkı bir arayışın içinde ve kararlar arefesindedir.

Netice olarak, ibadete açık 500 Ayasofya Camiinin bulunduğu Avrupa’da, sakin ve vakarla ve meşrû zeminlerde, bütün şartlara rağmen cami yapımı, minare yapımı devam edecek ve zaman seyli içinde kapalı alanda ezanların okunduğu gibi, çan seslerinin işitildiği bir âlemde ezan sesleri de duyulacak ve AB’nin bir çok ülkesi buna katılacaktır. Şafak ve tünelin sonundaki ışıklar görülmektedir. Medeniyetler ülkesi medeniyetsizlik yapamaz.

Dipnotlar:

1- 19 Eylül 2000, Yeni Asya.

2- Müjde Peygamberi, H. Uslu, s. 164.

3- Basın, 1 Aralık 2009.

11.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.12.2009) - Gönül sultanımız

  (27.11.2009) - Kardeşlik ve bayram

  (20.11.2009) - İttihad-ı İslâm ve açılım

  (13.11.2009) - Şaban Hocamız

  (06.11.2009) - Ayağımızın tozu ile

  (30.10.2009) - Liseli gençler ve zararlı alışkanlıklar

  (23.10.2009) - Yakinî paket

  (16.10.2009) - Bediüzzaman’ın istediği ve geç kalışımız

  (09.10.2009) - Açılımda Said Nursî

  (02.10.2009) - UNESCO ve Bediüzzaman

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl