14 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Paşam, sen bilemezsin bunu!


A+ | A-

KEY ödemeleri ile ilgili konu Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken “darbe” tartışması yapıldı. Nereden çıktı demeyin. Meclis’te konuşulurken başka bir konuda da görüş bildirmek adeta gelenek haline geldi. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, halkın, müdahalenin zarurî hale geldiğine karar vermesi durumunda darbenin olacağını söylemesi tartışmaları alevlendirdi. Darbe, darbe planlamak gibi kelimeleri sık sık duyduğumuzdan her halde dikkatimizi çekiverdi. Meclis tutaklarında ki “darbe tartışması”nın bazı bölümlerini aktaralım:

Esfender Korkmaz- Ben demiyorum ki “Türkiye’de illa müdahale olsun” ama halk, müdahalenin zaruri hâle geldiğine karar verirse olur. Bunu halka söyletmeyin.

Ahmet Yeni (AKP, Samsun)- Siz bir milletvekili olarak nasıl söylersiniz bunu?

Yılmaz Tunç (AKP, Bartın)- Ayıp… Ayıp… Demokrasiden korkma, demokrasiden!

Esfender Korkmaz (Devamla) … Türkiye’de ortalama Kasımdan Kasıma TÜFE 5,53, buna mukabil Diyarbakır’da 7,83. Ee yazık değil mi, Diyarbakır halkı ne diye daha pahalı ürün alsın, ne diye bunu Diyarbakır halkı çeksin, neden çeksin?

Mehmet Tunçak- Paşam, sen bilemezsin bunu! Paşam sen hâlâ darbeyi savunuyorsun Mecliste.

Esfender Korkmaz- Ben, bunu senden de iyi bilirim. Senin yaşın kadar da benim tecrübem var.

Tartışma böyle sürüp gidiyor. Artık şu “darbe” kelimesi ağızlara alınmasa daha iyi olmaz mı? Almayalım ki, demokrasiyi, milletin refahını, huzurunu konuşabilelim.

* * *

YÜZYÜZE GÖRÜŞEMEZ HALE DÜŞMEK

Son yıllardaki liderler arasındaki söz düellosundaki üslup bozukluğu sık sık dile getiriliyor. Millete örnek olması gereken siyasiler bazen ağza alınmayacak sözler, hakaretler hatta küfürler söyleyebiliyor. Böyle olunca da yüzyüze bakmakta zorlanılabiliyorlar. Bu da işi kutuplaşmalara kadar götürebiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Hiç ayrım yapmadan herkese söylüyorum. Herkesin ağzından çıkanı kulağı duysun. Ağzından çıkanı önce bir dinlesin” uyarısını yaptıktan sonra Köşk’te liderler zirvesini yapmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Bu teklife hem Erdoğan’dan, hem de Baykal’dan hemen “red” cevabı geldi. Erdoğan, “Hükümeti ihanetle, hıyanetle adeta hakarete maruz bırakan bir anlayıştan ben hiçbir şey beklemiyorum ve onlarla bir araya gelmeyi de arzu etmiyorum” derken Baykal “İktidar bu anlayışıyla devam ettiği sürece biz konuşsak da konuşmasak da bir şey değişmez” diyerek kapıları kapattılar.

Bir başbakan anamuhalefet partisinin lideriyle 3,5, diğer muhalefet partisi lideriyle 6.5 yıldır görüşemiyorsa bir eksiklik yok mu? Unutmamak lâzım ki, demokrasilerde iktidar kadar muhalefette ödemlidir. Muhalefet olmazsa onun adı diktatörlük olur. Millet artık siyasilerden üslûplarına dikkat etmesini ve sorunlarına çözüm bulmasını bekliyor.

* * *

ONLAR SİZİN DENGİNİZ DEĞİL!

YÖK Danıştay’ın kararından sonra çıkış yolu ararken, diğer yanda sınavı bekleyen yüzbinlerce öğrenci ve ailesi şaşkınlık ve merak içinde ne olacağını bekliyor.

Danıştay’ın durdurma kararından sonra birçok sivil toplum kuruluşu tepkilerini değişik vesilelerle dile getirdi. Konunun direk muhatabı olanların da sesleri fazla çıkmasa da çıkınca da “büyükleri”ne ders verir nitelikte oldu.

Kendilerine “Genç Siviller” diyen bir grup geçtiğimiz hafta içinde “eşitliği” sağlayan kararı durduran Danıştay binasının önünde bir eylem yaptı, Danıştay hâkimlerine noter yoluyla ihtarname gönderdi.

Burada lisede okuyan bir öğrencinin okuduğu ortak metindeki mesaj pekçok şeyi anlatıyordu: “Paranoyalarınız için ne yaparsınız yapın, ama ne olursunuz çocuklarla uğraşmayın. Onlar sizin denginiz değil. Onlar daha çocuk. Size itiraz edemezler. Haklarını savunamazlar. Seslerini duyuramazlar. 13-14 yaşında verilmiş kararlara bütün bir ömrü mahkûm etmek zulümdür. Buna hakkınız yok.” Fazla söze gerek var mı?

* * *

‘ŞART’A BAK

YÖK’ün meslek liselerindeki katsayı eşitsizliğini kaldırmasından sonra Danıştay’ın bu kararı durmasının ardından meslek liseleri tekrar Türkiye’nin gündemine geldi. Meslek lisesi denildiğinde hep imam hatipler akla geliyor. Çünkü 28 Şubat döneminde YÖK’ün aldığı karar İHL’leri hedef almış, diğer meslek liseleri de “yaşın yanında kuru da yanar” atasözü gereği yanmışlardı!

Meslek liselilerini ilgilendiren bir haber okuduk ki, şaşkınlık içinde kaldık.

Genelkurmay’ın sitesinde “Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ile bağlı birlikleri için açıktan memur alımı” başlığı ile bir ilân yayınladı. İkisi bayan toplam 14 güvenlikçi ve hizmetli kadrosu için alınacak personelde aranacak şartlar sıralanırken, “Lise mezunu (meslek liseleri hariç) olmak” notunun düşülmesi dikkat çekiciydi.

Haberi okuduğumuzda aklımıza başörtüsü yasakçıların kafalarında yatan “Başörtülünün okumakta, çalışmakla ne işi olur, temizlik yapsınlar, tarlada çalışsınlar” mantıklarını getirdi. “Meslek liseli isen mesleğini yap. Git tornacı ol, kaynakçı ol, araba tamirciliği yap, imamlık yap. Ne işin var başka işlerde…”

14.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.12.2009) - Sorun anayasa, çare…

  (12.12.2009) - “E”ye kadar plânımız hazır

  (11.12.2009) - Oyun içinde oyun

  (06.12.2009) - Asıl ismi silinmesi gereken yer

  (05.12.2009) - Çözümün anahtarı

  (29.11.2009) - Bakan siyasetçi midir, değil midir?

  (28.11.2009) - ‘Öğretmenler Günü’nün hatırlattıkları

  (27.11.2009) - Memurlardan “uyarı eylemi”!

  (22.11.2009) - Kafaları karıştırmak isteyenler mi var?

  (21.11.2009) - Öymen, Dersim, CHP ve Lagendijk

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl